Rishi Sunak
Rishi Sunak Foto: Afp

Britanski premijer Rishi Sunak u četvrtak će najaviti zakon o provođenju minimalne razine usluga radnika, kojemu je cilj suzbijanje sve češćih štrajkova.


Zakon će obuhvaćati šest sektora, uključujući zdravstvo, željeznicu, obrazovanje, protupožarnu i graničnu sigurnost, a zahtijevat će da dio članova sindikata tijekom štrajkova nastavi raditi kako bi se zadržala minimalna razina usluge.

Uslijed naglo rastuće inflacije i dugogodišnje stagnacije rasta radničkih plaća, Britanija se ove zime suočava s valom industrijskih akcija i štrajkova koji paraliziraju razne sektore, uključujući željezničku mrežu i zdravstveni sektor, piše Reuters.

Prema vladinim planovima za ograničavanje prava na štrajk, poslodavci će moći tužiti sindikate i otpuštati osoblje.

Rishi Sunak VIDEO Britanski premijer na udaru kritika zbog nevjerojatnog pitanja koje je postavio beskućniku

Iz ureda Rishija Sunaka nisu bili spremni na komentar za medije. Zakon bi trebao biti najavljen u četvrtak, kada se očekuje i vrhunac štrajka radnika željeznica. Čak 15 kompanija je uključeno, a dijelovi zemlje bit će u potpunosti odsječeni.

Najavljujući planove za uvođenje zakona protiv štrajkova, Sunak je u prošlomjesečnom razgovoru za Daily Mail rekao da će taj potez zaštititi živote ljudi i minimalizirati poremećaje u njihovim životima.

Rishi Sunak Tko je Rishi Sunak? Mlad i superbogat, pohađao je elitnu školu, u braku je s kćeri indijskog milijardera...

U Velikoj Britaniji već sada je teško organizirati štrajk. Potrebno je da se barem pola članova sindikata izjasni za kako bi se smio održati. U sektoru javnih djelatnosti ta brojka je nešto niža i iznosi 40 posto, ali obuhvaća sve članove, a ne samo one koji su prisutni u trenutku glasanja, piše Guardian.

Na najavu Sunaka da će dodatno ograničiti prava radnika sindikati su rekli kako pripremaju tužbu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju