Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi val

Zima nezadovoljstva: Europsku zemlju tresu najveći radnički nemiri u zadnjih 40 godina

Štrajk radnika britanskih željeznica
Štrajk radnika britanskih željeznica Foto: Afp
Nakon štrajka medicinskih sestara, osoblja zračne luke, Veliku Britaniju ponovno trese novi val štrajkova radi niskih plaća.

Britaniju su zahvatili najveći radnički nemiri od 1980-ih kad je Margaret Thatcher bila na vlasti. Rastuća inflacija uslijedila je nakon više od 10 godina stagnacije plaća pa mnogi radnici ne mogu spojiti kraj s krajem.

Radnici britanske željeznice više puta su štrajkali zadnjih mjeseci, a medicinske sestre, osoblje zračne luke, bolničari i radnici pošte pridružili su im se u traženju većih plaća kako bi održali korak s inflacijom koja je dosegnula 10,7 posto u studenom.

Najavljeni novi štrajkovi

"Zbog industrijske akcije bit će znatno smanjen promet željeznicom do nedjelje, 8. siječnja", priopćio je Network Rail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KONAČNO! Butković najavio uvođenje vinjeta, otkrio kada bi trebao početi nov način naplate cestarina

Vlada je navela da si ne može priuštiti povećanje plaće koje će ići u korak s inflacijom za radnike u javnom sektoru, što znači da se ne nazire kraj onome što je nazvano novom "zimom nezadovoljstva" u odnosu na industrijske bitke koje su zahvatile Britaniju kasnih 1970-ih te 1980-ih.

Anketa YouGov-a objavljena u prosincu pokazala je da dvije trećine Britanaca podržava štrajk medicinskih sestara. Većina ispitanika rekla je da je vlada najviše kriva za tu industrijsku akciju i da bi premijer Rishi Sunak mogao imati problema ako se ona nastavi u 2023.

Vlada je pozvala šefove sindikata da se vrate za pregovarački stol pošto je svjesna da štrajkovi uzimaju veliki danak tvrtkama koje se oslanjaju na ljude koji putuju na posao, poput kafića i pubova u središtima gradova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene