Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DJECA PREDANA CENTRU

Opći kaos zbog afere s posvajanjem djece: Državne institucije prebacuju odgovornost, a šef Vrhovnog suda pomiješao je dvije države

Aktualno Galerija Posvajanje u Kongu - 3 Posvajanje u Kongu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Posvajanje u Kongu - 2 Posvajanje u Kongu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Posvajanje u Kongu - 1 Posvajanje u Kongu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Aleksandra Leljak Aleksandra Leljak Foto: DNEVNIK.hr +1 Dubravka Hrabar Galerija 1/6 >>
Ne raspliće se slučaj Hrvata uhićenih u Zambiji i afere posvajanja djece. Državne institucije nemaju odgovore, lopticu odgovornosti prebacuju jedni na druge, a u općem kaosu predsjednik Vrhovnog suda ne zna ni jesu li sudovi pogriješili ili nisu. Naime, on je pomiješao je dvije države – Republiku Kongo i Demokratsku Republiku Kongo.

Ne samo da o djeci koja se posvajaju iz Demokratske Republike Kongo ne znaju ništa nego u Ministarstvu socijalne politike ne znaju ni o zabrani posvojenja za strance.

"Mi kao Ministarstvo nikada nismo dobili obavijest da Demokratska Republika Kongo zabranjuje međudržavna posvojenja, tako da bih i u tome dijelu bila oprezna. Kada se utvrde sve okolnosti, onda ćemo moći više reći i eventualno unaprjeđivati sustav ako to bude potrebno", rekla je Marija Barilić iz Uprave za obitelj i socijalnu politiku.

Pročitajte i ovo Uvođenje crnih listi - 1 NEPOŠTENO DIZANJE CIJENA Ekonomisti i građani o novoj ideji ministarstva: "Kako odrediti što je poskupljenje zbog inflacije, a što zbog eura?"

Stručnjakinja za obiteljsko pravo Dubravka Hrabar upućuje na američki primjer.

"Indikativno je da su Sjedinjene Američke Države, a 47 posto djece svijeta koja se posvajaju odu u SAD, stopirale posvojenja iz Konga. To nešto govori", rekla je.

Pročitajte i ovo Fran Stjepan Naranđa TKO ĆE NAS LIJEČITI? Prije dva mjeseca u Dnevniku Nove TV ovaj je mladi liječnik najavio odlazak iz Hrvatske, pogledajte gdje je danas: "Jako je puno prilika..."

Hrvatska država nema podatke koliko je posvojene djece iz Konga. Hrabar upozorava na problem što se posvojitelji sami upuštaju u proces posvojenja iz te države, koja nije potpisnica Haške konvencije, zbog čega postoji opasnost trgovine i otmice djece.

"Smeta mi to što se ide ilegalnim putem i ta naivnost ljudi. Da mi netko obeća da će za 30, 40 ili 50 tisuća eura donijeti dijete na vrata, ja bih se malo zapitala. Zato bih, prije svega, rekla ljudima da paze što rade", rekla je Hrabar.

Djeca predana centru za socijalnu skrb

Od četiri uhićena para u Zambiji, dva nisu ni upisana u registar posvojitelja. Već tjednima su u zatvoru u Zambiji, a djeci se, doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović, osporava hrvatsko državljanstvo te su predana zambijskom centru za socijalnu skrb.

"Dok se ne utvrde sve činjenice, nikako ne mogu govoriti da se dogodio propust. Ako nemate činjenice, ne možete govoriti o propustu", rekla je Barilić.

Pročitajte i ovo Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Godišnja konferencija za medije Srbijanski predsjednik Vučić: "Ovo je moj posljednji mandat"

Među osumnjičenicima su vijećnik iz stranke Možemo, gitarist Hladnog piva te službenica Ustavnog suda. Ustavni sud je, doznaje Krajinović, o svojoj zaposlenici zatražio službeno izvješće od Ministarstva vanjskih poslova. Zanima ih vodi li se protiv nje službeni istražni postupak. Te podatke još nisu dobili, a poručuju da će o njezinoj suspenziji odlučiti nakon što ih dobiju.

Za nju i ostale uhićene četiri sudske odluke o posvojenju iz Demokratske Republike Kongo prihvaćene su na sudovima u Varaždinu i Zlataru, ondje čak tri. Zasad nema jasnog odgovora zašto je to učinjeno baš u Zlataru, a ne u mjestu prebivališta.

"Vrlo je zanimljivo pitanje zbog čega naš sud, a posvojitelji su iz Zagreba. Zbog toga što Zakon o međunarodnom privatnom pravu, na temelju kojeg su i priznate odluke, to i omogućuje. To je sve što bih vam ja mogla reći o toj temi", rekla je Aleksandra Leljak, sutkinja Općinskog suda u Zlataru.

Pročitajte i ovo Ilustracija prevaranti vrebaju Budite oprezni: Ovo su svjetske kovanice koje su slične euru, a vrijednost im je znatno manja ili nikakva

Dok je priznanje tih sudskih odluka predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić objašnjavao za N1 televiziju, umjesto upućenosti i ispravnih informacija donio je pravu zabunu.

Naime, on je pomiješao dvije različite države – Republiku Kongo i Demokratsku Republiku Kongo. Zbog toga je i pogrešno objašnjavao jesu li sudovi pogriješili ili nisu. Priopćenje i objašnjenje o tome, poručuje sudac, bit će objavljeno u četvrtak.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene