Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je, u očekivanju presude arbitražnog suda najavljene za četvrtak, kako arbitražni sporazum nema bolje alternative, unatoč stajalištu Hrvatske da je arbitraža nepovratno kompromitirana i da je presuda neće obvezivati jer je iz procesa izašla.


"Trudit ćemo se da skorašnje određivanje državne granice na kopnu i na moru bude primijenjeno tako kako predviđa arbitražni sporazum", kazao je Borut Pahor u svom govoru uoči slovenskog Dana državnosti 25. lipnja, u kojem se kratko osvrnuo i na skoru presudu arbitražnog suda.

Vezani članci Slika nije dostupna Jelinčić: Naš slabašni premijer pristaje na ucjene Slika nije dostupna 'Savudrijska vala nije uvijek bila slovenska'

Naglasio je da je arbitražni sporazum "važeći i pravno obvezujući međunarodni ugovor", te dodao da boljeg načina za mirno, uzajamno korisno i pravedno rješenje tog graničnog spora nije bilo, da ga nema sada i da ga neće biti u budućnosti.

Hrvatski su čelnici proteklih dana ponovili kako arbitražni postupak za Hrvatsku ne postoji i kako se 29. lipnja odlukom suda neće dogoditi ništa.

"Hrvatska neće ni prihvatiti niti odbiti rezultat arbitraže, budući da ona za nas ne postoji", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Podsjetila je na jedinstvena stajališta Hrvatske kako je arbitraža nepovratno kompromitirana i da dijalog između dvije države o bilateralnom sporu treba tražiti u drugom okviru.

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak u Bruxellesu da je za Hrvatsku arbitraža nepovratno završena i da pitanje granica treba riješiti na drukčiji način. (Hina)