Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korupcija, šverc oružja...

BiH: U 2012. godini 'oprano' najmanje 15 MILIJUNA eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policijska i pravosudna tijela u Bosni i Hercegovini otvorila su više istraga o mogućem pranju novca u toj zemlji tijekom 2012. godine uz pretpostavku kako je na taj način u legalne novčane kanale ubačeno najmanje 15 milijuna eura čije je podrijetlo sumnjivo, prenio je u nedjelju sarajevski 'Dnevni avaz'.

Pozivajući se na izvore iz fincijsko-obavještajnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) list navodi kako je do sada tužiteljstvima podneseno sedam izvješća o počinjenju kaznenog djela pod sumnjom za pranje novca. "Prijave su podnesene protiv 36 fizičkih i 14 pravnih osoba za koje se sumnja da su počinile 20 kaznenih djela. Iznos novca sa sumnjom na pranje novca prijavljen u izvješćima viši je od 30 milijuna konvertibilnih maraka", izjavio je izvor iz SIPA-e.

U toj su agenciji tijekom 2012. godine informirani o 90 sumnjivih novčanih transakcija koje su odmah postale predmetom istraga temelljem odredbi Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Od financijsko-obavještajnih službi drugih država SIPA je dobila 37 zahtjeva za provjeru računa otvorenih u BiH a istodobno je iz BiH zatražena provjera 47 računa otvorenih u inozemstvu.

Sumnjive financijske transakcije po pravilu se povezuju s materijalnom dobiti stečenom od mita, korupcije, trgovine drogom i oružjem te utajom poreza no svi podaci o istragama koje se vode ostaju tajna do završetka provjera i eventualnog podizanja optužnica.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ilustracija Očevid u tijeku Teška prometna nesreća na jugu Hrvatske: Sedam osoba ozlijeđeno u sudaru

>> Načelnik Neuma traži rješenje za opskrbu nakon ulaska Hrvatske u EU

Američki institut "Global Financial Integrity" (GFI) koji se bavi praćenjem i analizom sumnjivih novčarskih transakcija procijenio je kako je iz BiH u proteklih deset godina u države koje se smatraju poreznim oazama prebačeno najmanje 836 milijuna dolara novca čije je podrijetlo nejasno. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene