Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslao pismo vlastima

Načelnik Neuma traži rješenje za opskrbu nakon ulaska Hrvatske u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik općine Neum Živko Matuško zatražio je od vlasti BiH poduzimanje mjera kojima bi se osigurala nesmetana opskrba te općine prehrambenim proizvodima i nakon 1. srpnja, kada je najavljen ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a na snagu stupa posebni režim prijevoza roba biljnog i životinjskog podrijetla.

Medijima u BiH dostavljeno je pismo kojega je načelnik općine Neum Živko Matuško uputio predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi te premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću uz ocjenu kako će ulaskom Hrvatske u EU biti iznimno otežana opskrba Neuma robama biljnog i životinjskog podrijetla.

Takva roba od 1. srpnja naredne godine u Hrvatsku će iz BiH moći ulaziti samo preko prijelaza Bijača kod Metkovića te Gradiška na sjeveru zemlje.

BiH i Hrvatska dogovorile su uspostavu posebnog graničnog trgovinskog režima ka hrvatskom jugu preko teritorija Neuma, po kojemu će kamioni biti zapečaćeni pri ulasku na teritorij BiH i kroz njega prometovati bez zaustavljanja, a carinski će pečati biti provjeravani pri ponovnom ulasku na teritorij Hrvatske.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 PROVJERE NA GRANICI BiH zabranila uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske! Sve moraju biti uništene

>> Načelnik Neuma želi zaseban cestovni trak za svoje sugrađane

U pismu neumskog načelnika traži se da opskrbu Neuma ovakvom robom bude omogućena na isti način.  Matuško je naveo kako će u protivnom u Neumu biti primorani zaustaviti prometnu komunikaciju preko teritorija te općine.

Matuško je u nedavnom dopisu vlastima BiH zatražio i otvaranje posebnog prometnog traka na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj za stanovnike Neuma.

Neum je s unutrašnjošću BiH izravno povezan tek lošom cestovnom prometnicom koja vodi ka Stocu pa se najveći dio prometa kao i iz te općine odvija Jadranskom magistralom u pravcu Ploča odnosno Dubrovnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene