Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u Italiji najviše umrlih u jednom danu

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji porastao na šestero, većina ih je stabilno

Konferencija za novinare o borbi protiv koronavirusa
Konferencija za novinare o borbi protiv koronavirusa DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Konferencija za novinare o borbi protiv koronavirusa Galerija 1/1 >>
U Sloveniji otkriven drugi slučaj koronavirusa, a u BiH zabilježeni prvi slučajevi zaraze. Zatvorena je osnovna škola u Banjoj Luci.

* Zabilježeno gotovo 95.500 oboljelih i 3300 umrlih

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bila je svjesna i komunikativna Tragedija u BiH: Žena oboljela od koronavirusa bacila se s trećeg kata bolnice Slika nije dostupna Neusklađene mjere Opet su gdje su bili prije dva mjeseca: U BiH 1251 novi slučaj, čak 48 novih preminulih

* Trenutačno je u Hrvatskoj deset zaraženih, proglašena opasnost od epidemije

* Dvoje zaraženih u Bosni i Hercegovini

* U Sloveniji i druga osoba pozitivna na koronavirus

Tijek događanja pratite u nastavku:

22:58 U Sloveniji su četvrtak navečer zabilježena tri nova slučaja pacijenata zaraženih koronavirusom, potvrdili su u dnevniku Slovenske televizije infektolozi te predstavnici ministarstva zdravstva i nacionalnog Instituta za javno zdravlje, tako da je broj zaraženih porastao na šest. Drugo i treće zaraženi bili su u kontaktu s prvozaraženim muškarcem koji je došao iz Maroka. Četvrta i peta osoba kod kojih je potvrđen koronavirus nisu povezani s njima. Radi se o muškarcu i ženi koji su se zarazili u Italiji. Svi su stabilno.

20:42 Francuska je u četvrtak prijavila dva nova smrtna slučaja od koronavirusa i sada ih je ukupno šest te 92 nova slučaja zaraze koronavirusom čime je ukupan broj slučajeva porastao na 377.

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Ujedinjenom Kraljevstvu porastao je na 115 i zabilježene je prvi smrtni slučaj, objavile su vlasti. Riječ je o starijoj osobi koja je bila bolesna.

Britanija pokreće drugu od četiri faze plana borbe protiv širenja koronavirusa, potvrdio je glavni stručnjak za koronavirus u Engleskoj Chris Whitty.

Premijer Boris Johnson rekao je da je optimističan jer se Britanija pripremila za borbu protiv širenja koronavirusa, ali je u četvrtak zrakoplovna tvrtka Flybe postala prvom većom korporativnom žrtvom epidemije.

Johnsonov glasnogovornik izjavio je da je vrlo vjerojatno da će se virus "znatno" proširiti te da će stoga "dužnosnici ubrzati rad na pripremama... kako bi usporili širenje virusa".

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da će sljedeći tjedni biti teški. "No, s hladnim glavama i odlučnošću možemo to prebroditi", rekao je Hancock.

U Grčkoj je u četvrtak zabilježen 21 novi slučaj zaraze čime je ukupan broj porastao na 31.

Jedan civilni djelatnik Shapea, NATO-ovog vojnog stožera u Monsu u Belgiji i dva člana njegove obitelji zaraženi su koronavirusom nakon putovanja u Italiju, objavio je Savez u priopćenju.

"Imamo tri potvrđena slučaja Covid-19 u širem sklopu Shapea", naveo je NATO u priopćenju.

Norveška vojska je u četvrtak objavila da zatvara jednu vojnu baze i otvara karantenu za osoblje nakon što je jedan testirani vojnik pozitivan na novi koronavirus, netom prije NATO-ovih vježbi u regiji.

Po podacima Reutersa, više od 96.500 zaraženo je koronavirusom diljem svijeta i više od 3300 je umrlo. Više od pola zaraženih se oporavilo.

 

20:40 Širenje epidemije koronavirusa diljem svijeta iz Kine može se suzbiti i kontrolirati, ali samo zajedničkim naporima svih svjetskih vlada, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak a prenose novinske agencije.

"Pozivamo svaku zemlju da djeluje brzo, opsežno i s jasnom odlučnošću", rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu u sjedištu organizacije u Ženevi.

On je izrazio zabrinutost zbog toga što "neke zemlje ili to ne smatraju dovoljno ozbiljnim, ili su zaključile da ne mogu ništa učiniti" i poručio je da nije vrijeme za odustajanje niti za izgovore nego za djelovanje.

19:29 U Sloveniji je potvrđen i treći slučaj zaraze koronavirusom, prenose tamošnji mediji. Radi se o kontaktu prvozaraženog i trenutno ima blage simptome.

19:27 Testiranja provedena na učenicima osnovne škole u Banjoj Luci koju pohađa dječak zaražen koronavirusom pokazala su kako taj virus nije prenesen ni na jedno drugo dijete, izjavio je u četvrtak ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić.

"Sva djeca i nastavnici negativni su na koronavirus", kazao je Šeranić novinarima dodavši da je testirano 26 učenika iz istog razreda te 12 nastavnika koji su s njima bili u kontaktu.

S tim učenicima u razredu je dječak koji je koronavirus dobio od oca zaposlenog u Italiji. Njih dvojica prve su osobe u BiH kod kojih je dijagnosticirana prisutnost virusa službenog naziva COVID-19.

Otac i sin koji imaju blage simptome bolesti smješteni su u izolaciju u banjolučkom Kliničkom centru a osnovna škola Branka Ćopića u koju ide dječak privremeno je zatvorena do kraja ovog tjedna kako bi se provela dezinfekcija.

Ministar Šeranić je kazao kako vlasti prate stanje i poduzimaju potrebne preventivne mjere no za sada ne planiraju drastične poteze poput zatvaranja škola ili vrtića.

U cijeloj BiH trenutačno je pod nadzorom više od 400 osoba koje su nedavno putovale u područja gdje se koronavirus raširio.

18:50 Broj mrtvih u epidemiji koronavirusa u sjevernoj talijanskoj regiji Lombardiji porastao je na 98 sa 73, rekao je lokalni dužnosnik u četvrtak. Od koronavirusa je u Italiji u 24 sata umrla 41 osoba, ili ukupno 148, prema novim podacima Civilne zaštiti u četvrtak, čime je poluotok došao na drugo mjesto u svijetu po broju umrlih iza Kine. Broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije iznosi 3858 prema 3089 u srijedu, tj. povećanje od 25 posto.

Italija je treća najzahvaćenija zemlja na svijetu iza Kine i Južne Koreje. Prema podacima talijanske Civilne zaštite, 414 osoba se u potpunosti oporavilo ili 138 više nego u srijedu.

16:49 Prvi slovenski pacijent zaražen koronavirusom, koji je u srijedu hospitaliziran, boravio je prije toga desetak dana u Maroku u skupini turista u kojoj su se nalazila i tri hrvatska državljana, navodi u četvrtak Slovenska tiskovna agencija STA.

Bila je to grupa od 15 turista koji su u Maroko otputovali u organizaciji jedne slovenske turističke agencije, njih 12 iz Slovenije i tri iz Hrvatske, doznaje STA od jednog sudionika putovanja.

Ostali turisti, koji su s kasnije hospitaliziranim Ljubljančaninom putovali u Maroko, nisu s njime družili i bili u čestom i bliskom kontaktu, jer je zadnjih nekoliko dana putovanja preležao u svojoj sobi, a neimenovani sugovornik STA navodi da se s oboljelim nije ni vratio istim letom u Sloveniju. Muškarac, za kojega se u srijedu pokazalo da je pozitivan na koronavirus, navodno je po Maroku desetak dana putovao motociklom.

Danas je testirana i njegova supruga, a nalaz je bio negativan, no unatoč tome privremeno ostaje kod kuće. Ubrzano se traže i ostale osobe s kojima je oboljeli bio u kontaktu od subote kad je došao u zemlju, prenose slovenski mediji.

16:37 Održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović i Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Članovi Vlade i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestili su o svim aktivnostima koje su poduzete u protekla dva mjeseca u vezi sa suzbijanjem epidemije koronavirusa (Covid‑19) na nacionalnoj razini, kao i na razini Europske unije, s obzirom na ulogu Hrvatske kao predsjedavajuće Vijećem Europske Unije.

Zaključeno je da su sve mjere koje su dosad poduzete bile pravodobne, učinkovite i transparentne. Uza sve aktivnosti vezane za zdravstvo i sigurnost, analizirane su moguće posljedice za financije, turizam i gospodarstvo. Nakon rasprave zaključeno je da sve nadležne institucije nastave s poduzimanjem dodatnih mjera sukladno potrebama, uključujući i redovite sastanke Vijeća za zdravstvo Europske unije.

16:17 Nizozemske zdravstvene vlasti u četvrtak su rekle da žurno pripremaju plan za skorašnji povratak grupe od 900 studenata sa skijanja u sjevernoj Italiji. mNjihov boravak na sjeveru Italije, gdje se zaraza koronavirusom najviše proširila, potaknuo je strah od većeg širenja virusa u Nizozemskoj gdje se broj zaraženih više nego udvostručio u posljednja 24 sata.

Potvrđena su ukupno 82 slučajeva, rekao je nizozemski ministar zdravstva Bruno Bruins. U srijedu ih je bilo 38. Iznenadni porast objašnjava "efektom odgode" jer su mnogi zaraženi čekali neko vrijeme prije odlaska liječniku.

Bruins kaže da trenutno nema potrebe za uvođenje izvanrednih mjera. Većina pacijenata je u kućnoj karanteni i izolirani su od obitelji.

16:08 O virusu se još ne zna dovoljno da bi se mogla donositi predviđanja niti se može reći da je sličan gripi, objasnila je Markotić. 

16:05 Gospodin koji je sa kruzera preko Maribora došao u našu karantenu, sutra će moći kao zdrav čovjek ići kući jer su mu dva nalaza za redom negativna, kazala je Markotić.

16:04 Markotić kaže da su svi oboljeli dobro i stabilno.

16:03 Stožer je pojasnio i Beroševu odluku o proglašenju opasnosti od epidemije. Kažu da je to administrativna odluka koja omogućuje ministru da još bolje upravlja sustavom zdravstva.

Konferencija za novinare o borbi protiv koronavirusa Konferencija za novinare o borbi protiv koronavirusa Foto: DNEVNIK.hr

16:02 Danas nema novih potvrđenih oboljenja, rečeno je na početku redovne konferencije Nacionalnog stožera. 

Stožer je na danas sastanku obavijestio predsjednika Republike, predsjednika Sabora, predsjednika Vlade te ostale članove Vijeća za nacionalnu sigurnost o tome što poduzima.

15:51 Uskoro počinje redovna konferencija Nacionalnog stožera o stanju u Hrvatskoj.

15:40 Kineski predsjednik Xi Jinping odgodio je posjet Japanu koji je bio planiran za travanj. Japanska novinska agencija Kyodo javlja da bi posjet mogao biti u potpunosti otkazan, no ne zbog koronavirusa, nego zbog neslaganja dvaju predsjednika o pitanju ljudskih prava i teritorija.

15:30 Međunarodna treking utrka Škraping i Sajam otočnih proizvoda, koji su se trebali održati 7. i 8. ožujka u Tkonu na otoku Pašmanu, odgađaju se preventivno zbog koronavirusa.

Odluku o odgodi donio je Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

"Slijedeći upute Stožera civilne zaštite Hrvatske i prateći razvoj događanja oko epidemiološke situacije u zemlji, kao i u okolnim zemljama iz kojih je već najavljen dolazak na međunarodne manifestacije Škraping u Tkonu i Dugi otok trail te Svjetskog školskog košarkaškog prvenstva za osnovne škole - zadarski županijski Stožer civilne zaštite 4. ožujka predložio je odgodu Škrapinga i popratnog programa, odgodu međunarodne manifestacije Dugi otok trail i popratnog programa 14. ožujka i odgodu Svjetskog školskog košarkaškog prvenstva za osnovne škole u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza, od 15. do 22. ožujka u Zadru", priopćio je načelnik Stožera Šime Vicković.

15:20 Broj zaraženih u Njemačkoj u samo 24 sata porastao je za 109. U toj su zemlji sada 444 osobe pozitivne na koronavirus. U Nizozemskoj se broj zaraženih više nego udvostručio, s 38 narastao je na 82.

15:10 Summit Europske unije i Indije koji se trebao održati u Bruxellesu u ožujku s indijskim premijerom Narendrom Modijem odgođen je zbog koronavirusa, kao i zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Izraela, javljaju agencije.

Izrael je ranije zabranio, osim za rijetke iznimke, ulazak na svoj teritorij francuskim, njemačkim, španjolskim, austrijskim i švicarskim državljanima. Ulazak turista zabranjen je i na Zapadnoj obali, objavile su palestinske vlasti, a zatvoren je do 20. ožujka i bazilika rođenja Isusova u Betlehemu.

15:00 Kineske vlasti posthumno su odale počast liječniku koji je prvi progovorio o opasnostima koronavirusa, dr. Liju Wenliangu. Zbog upozoravanja ostalih liječnika na smrtonosni virus 34-godišnji Li bio je pod prismotrom policije, a u Uredu za javnu sigurnost je morao potpisati izjavu kojom je optužen za "širenje lažnih vijesti". Umro je od komplikacija nastalih nakon zaraze koronavirusom.

14:55 Ministar zdravstva Vili Beroš u intervjuu za DNEVNIK.hr izvijestio je da su proglasili opasnost od epidemije. U Hrvatskoj je i dalje deset oboljelih od koronavirusa.

14:25 Južnoafrička Republika zabilježila je prvi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o 38-godišnjem muškarcu koji je u Italiju putovao sa suprugom. Iz Italije su doletjeli avionom u grupi od desetak ljudi u nedjelju. Liječnik koji je pregledao zaraženog je u samoizolaciji.

13:55 Irak je potvrdio prva dva smrtna slučaja povezana s koronavirusom. Preminula je žena sa slabim imunološkim sustavom i 65-godišnji muškarac koji je bolovao od kroničnih bolesti. Oboje preminulih bilo je hospitalizirano u Bagdadu.

13:45 Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je da u toj županiji i dalje nema oboljelih od koronavirusa, kao i da niti jedna osoba nije hospitalizirana u pulskoj bolnici.

Dodali su i da u Kliniku za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu u posljednja dva dana nije dostavljen niti jedan uzorak za testiranje.

13:30 Talijanska ministrica obitelji Elena Bonetti kazala je da vlada razmatra načine na koji će pomoći roditeljima nakon odluke o zatvaranju škola do sredine ožujka. Jedan od načina o kojima se raspravlja jesu bonovi kojima bi se roditeljima pomoglo plaćanje čuvanja djece, a drugi je plaćeni izostanak s posla za roditelje, javlja ANSA.

12:50 U Sloveniji je potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom. Delo piše da se radi o osobi koja je bila u kontaktu s prvim zaraženim muškarcem, ali nije član njegove obitelji. Supruga prvozaraženog muškarca je, iako bez simptoma, trenutačno u izolaciji. Inače, ona je zaposlena u jednoj školi.

Pozvani su svi koji su subotu poletjeli iz Maroka za Veneciju i put nastavili kombijem za Ljubljanu da prate svoje zdravstveno stanje i da se u slučaju pojave simptoma jave svojem liječniku. Oni koji su u subotu bili na hitnom traktu u Ljubljani trebaju se odmah javiti epidemiolozima.

12:05 Italija je zbog koronavirusa najkraće do 15. ožujka zatvorila sve škole i fakultete. Zatvorena su kina, kazališta i muzeji, a nogometne utakmice bit će odigrane na praznim stadionima. Italija je, s više od 3000 zaraženih, trenutačno najpogođenija zemlja u Europi.

11:55 Iran zbog koronavirusa zatvara škole i fakultete do 20. ožujka, kad je kraj iranske kalendarske godine, piše BBC.

11:50 Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka najavili su više od 60 milijardi dolara pomoći za zemlje pogođene epidemijom koronavirusa.

11:45 Osnovna škola Branka Ćopića u Banjoj Luci, kod čijeg je učenika utvrđena zaraza koronavirusom, ostat će zatvorena do kraja tjedna, a preventivno testiranje za sada će biti provedeno samo na onoj djeci koja idu u isti razred s oboljelim dječakom, najavila je ministrica obrazovanja Republike Srpske Natalija Trivić.

11:30 Školska četvrt u blizini Seattlea u američkoj saveznoj državi Washington na dva je tjedna zatvorila škole zbog koronavirusa, piše CNN. ''Najmanje 26 od 33 škola u školskoj četvrti izloženo je opasnosti zaraze koronavirusom, a više od 20 posto učenika izostaje s nastave'', stoji u priopćenju koje je poslano svim roditeljima.

Učenici bi tijekom iduća dva tjedna nastavu trebali odrađivati online. Nekoliko je osoba iz te školske četvrti u izolaciji zbog izloženosti koronavirusu, a još se čekaju nalazi testiranja. Washington je jedna od najpogođenijih zemalja SAD-a s 39 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

10:45 "U Hrvatskoj od 251 testiranih zasad je 10 pozitivnih, u Zagrebu tri, u Rijeci pet i u Varaždinu dva. Ta epidemiološka slika je obećavajuća i zadovoljavajuća jer se radi samo o tri žarišta. Radi se o importiranim bolesnicima tako da su njihovi kontakti djelovanjem epidemiološke službe ubrzo detektirani i stavljeni pod nadzor", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

10:30 U Švicarskoj je zabilježen prvi smrtni slučaj. 74-godišnja žena od utorka je bila hospitalizirana u Sveučilišnoj bolnici Lausanne i bila je pacijentica visokog rizika koja pati od kronične bolesti, priopćile su vlasti.

10:20 Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je, u slučaju potrebe, online nastavu. "Pripremni smo ako bi do toga došlo, ali gotovo je sigurno da neće trebati", kazala je Divjak i dodala da je situacija s higijenskim potrepštinama u sustavu obrazovanja - u redu.

10:00 Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da ga brine situacija vezana za pojavu koronavirusa, odnosno kako će ona utjecati na gospodarstvo, no ne očekuje recesiju.

9:50 Kalifornija je proglasila izvanredno stanje zbog koronavirusa nakon što se broj smrtnih slučajeva u SAD-u popeo na 11, javlja The Guardian.

9:30 Dijete oboljelog iz Banje Luke ide u osmi razred Osnovne škole "Branko Ćopić". Naložen je preventivni pregled svih učenika u njegovu razredu, a prema prvim informacijama - nitko od učenika za sada nema simptome. Škola je danas zatvorena, a u njoj se provodi dezinficiranje, javlja Klix.

9:15 Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare da je dijete iz OŠ Branko Ćopić zaraženo koronavirusom, javlja Avaz. Radi se o djetetu oboljelog muškarca iz Banje Luke.

"Možemo očekivati još slučajeva. Noćas smo odradili prve kontakte ovog pacijenta, dakle njegove obitelji. I njegovo je dijete pozitivno na koronavirus. Utvrdili smo mjere djetetu koje pohađa Osnovnu školu 'Branko Ćopić'. Već smo razgovarali s ravnateljicom i poduzeli određene mjere. Stručni ljudi uključeni su u sve. Škola danas neće raditi i roditelji djece za koje se smatra da su bili u kontaktu sa zaraženim djetetom bit će pregledani", dodao je Šeranić.

9:10 Prva osoba zaražena koronavirusom je muškarac iz Banje Luke koji je na trenutačnom radu u Italiji, potvrdio je Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, i dodao da oboljelom u Banjoj Luci žive supruga i dijete.

"Pacijent je smješten u našu kliniku. Dobrog je općeg stanja. Imao je blagu temperaturu i osjeća se dobro", pojasnio je Đajić. Dodao je da nema mjesta panici te da se problemu pristupa odgovorno, piše ATV.

9:00 Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se radi o globalnoj ugrozi u kojoj Hrvatska nije izolirana. Najavio je niz mjera koje su spremne, ovisno o daljnjem razvoju situacije s koronavirusom u Hrvatskoj.

Prvi slučaj u BiH

U BiH, točnije na području Republike Srpske, potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusa, potvrdilo je ministarstvo zdravstva Republike Srpske. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić tim će povodom održati konferenciju za novinare u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjoj Luci, piše Klix.

 

Ovo je prvi slučaj koronavirusa u toj susjednoj zemlji. U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom su 144 osobe koje su doputovale s područja zahvaženih epidemijom, no nije bilo obljelih.

Na području Federacije BiH do sada nije zabilježen niti jedan oboljeli, ali je preventivno pod zdravstvenim nadzorom 259 osoba, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Potvrđen prvi slučaj u Sloveniji

Podsjetimo, u srijedu je i Slovenija potvrdila prvi slučaj. Oboljeli je Marokanac koji živi u Sloveniji u koju se vratio preko Italije, gdje je najprije sletio avionom.

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno deset slučajeva koronavirusa.

U Kini umrlo najmanje 3012 oboljelih

Najmanje 3012 osoba umrlo je u Kini (bez Hong Konga i Macaoa) od izbijanja epidemije u Wuhanu, glavnome gradu središnje pokrajine Hubei. Većina žrtava te epidemije u Kini, njih 2305, umrla je upravo u Wuhanu.

Međutim, broj novozarežnih je 139, što je u porastu u odnosu na srijedu kada je bilo 119 novozaraženih. Ukupno je u Kini potvrđeno 80.409 slučaja koronavirusa, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva. Samo je pet novih slučaja potvrđeno izvan pokrajine Hubei.

Kinu danas zabrinjava dolazak virusa iz inozemstva jer je epidemija Covid-19 danas prisutna u 80 drugih zemalja i teritorija. Izvan kopnene Kine, koronavirus je zarazio 14.539 osoba, od kojih su umrle 264, prenosi agencija AFP na temelju službenih podataka do srijede navčer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene