Panoramski pogled na Mostar (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Panoramski pogled na Mostar (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Čak 28 osoba preminulo je u posljednja tri dana u COVID bolnici u Mostaru, sjedištu Hercegovačko-neretvanske županije koja je, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, osma regija u Europi po stopi incidencije zaraženih od koronavirusa u posljednjih sedam dana.


Kako su u ponedjeljak izvijestili iz Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), u petak i tijekom vikenda uz 28 preminulih otkriveno je 283 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Sedmodnevna stopa incidencije novozaraženih koronavirusom iznosi 521 na 100.000 stanovnika, po čemu je ova županija osma u Europi, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Indiji Indija u najvećoj krizi: Opet više od 300 tisuća novih zaraženih u jednom danu, stiže međunarodna pomoć Testiranje na koronavirus, ilustracija - 3 U bolnicama puno pacijenata s teškom kliničkom slikom: Na sjeveru zabrinjavajuće, u jednoj županije zaražen svaki drugi testirani, u dvije svaki četvrti

U odnosu na tjedan dana ranije, kada je ova županija prednjačila u Europi, taj podatak predstavlja pad od 27 posto. 

Liječnici unatoč padu broja zaraženih pozivaju stanovnike ove hercegovačke županije na pozornost. Voditelj Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar prim. mr. sc. Zoran Karlović rekao je da je u ovoj bolnici primjetno blago popravljanje epidemiološke situacije, no da je situacija daleko od dobre.