Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdio ministar

Deseti slučaj zaraze: Na koronavirus pozitivan vozač kamiona iz Varaždina koji je bio u Italiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je na konferenciji za medije da je potvrđen deseti slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o vozaču kamiona iz Varaždina koji je bio u Italiji.

Potvrđen je deseti slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.Zaražen je vozač kamiona iz Varaždina koji je nedavno bio u Italiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukupno 2213 zaraženih U Hrvatskoj šest novih slučajeva zaraze, preminule još tri osobe. Capak: ''Pronađeni su svi putnici s leta iz Frankfurta, određena im je samoizolacija'' Alemka Markotić 11 novozaraženih, ukupno 2207 Alemka Markotić odgovorila na pitanje jesu li i danas oni koji krše samoizolaciju – bioteroristi

''On nije bio u direktnom kontaktu s oboljelima, ali pošto je bio u zaraženom području, bio je podvrgnut samoizolaciji. S obzirom na to da je tijekom jučerašnjeg dana razvio blage simptome, testiran je na koronavirus. Drugih novih elemenata nema'', istaknuo je ministar.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da će svi koji su bili u kontaktu s vozačom kamiona biti stavljeni pod nadzor.

Ostalih devetero oboljelih od koronavirusa su dobro, kazala je ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić.

Na pitanje razmatra li se da se u Hrvatskoj proglasi epidemija, Beroš je rekao da se najprije proglašava opasnost od epidemije. ''To je administrativna mjera koja omogućuje ministru mobilizaciju radnika i olakšava mu posao. Na vrijeme smo aktivirali Stožer civilne zaštite i da ga nismo aktivirali vjerojanto bi ranije proglasili opasnost'', objasnio je ministar zdravstva.

Beroš: Situacija je pod kontrolom

Dodao je da je klinička slika bolesnika mirna i njihovi se kontakti na vrijeme detektiraju. ''Držimo situaciju pod kontrolom i tako ćemo i dalje raditi'', kazao je Beroš.

Alemka Markotić je na pitanje je li stvaran broj zaraženih zapravo veći objasnila da mogu postojati i osobe koje jesu zaražene virusom, ali da ne osjećaju nikakve simptome. ''To se onda zove asimptomatska bolest'', kaže Markotić. Ravnateljica zagrebačke klinike kazala je da se trenutno testira još 9 sumnjivih uzoraka, a 266 ih je dosad stiglo u Kliniku.

Damir Trut iz Ravnateljstva civilne zaštite kazao je da je talijanska vlada donijela odluku od zabrani udaljavanja s područja pogođenih koronavirusom, kao i otkazivanje sportskih i kulturnih događanja do 8. ožujka. ''Na taj način žele zadržati aktivnosti epidemije u svom žarištu'', rekao je Trut. 

''Kod nas je i dalje na snazi postupak prema osoba koje dolaze iz pogođenih područja i obavljaju prijevozničku djelatnost. Napominjem da su i djelatnici dužni provoditi propisane mjere, ali i vozači su dužni držati ih se. Apeliram na sve samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održavanju mirne situacije u Hrvatskoj. Prevencija je ključna'', zaključio je Damir Trut.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene