Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Građani, pripazite!

Doznali smo odgovor na pitanje koje muči sve zagrebačke vlasnike pasa i mačaka: "Jasno je da to ni izbliza nije dovoljno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nešto manje od tri tjedna prošlo je otkako je u Zagrebu na snagu stupio novi sustav naplate odvoza otpada. No, nekim građanima još uvijek nije jasno gdje i kako pravilno odložiti izmet kućnih ljubimaca.

Iz Zagrebačkog holdinga pojasnili su nam kako je pseći izmet ili mačji pijesak potrebno odlagati u spremnike za miješani komunalni otpad, ali isključivo u za to predviđene posebne košarice

Na području Zagreba Čistoća i Zrinjevac održavaju više od 6000 košarica za sitne otpatke, dok je samo 425 košarica na javnim površinama namijenjeno isključivo psećem izmetu.

"U košarice za sitne otpatke odlažu se sitni otpaci koje imamo dok šećemo gradom, npr. omoti od žvaka, hrane, korištene maramice, opušci od cigareta i sl., a namjena košarica za odlaganje psećeg izmeta je drugačija i jasno je označena na tim košaricama", upozorili su.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAGREBAČKI HOLDING Zagrepčani su ih dugo čekali: Započela podjela besplatnih vrećica za otpad

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GOSPODARENJE OTPADOM Tomašević: ''Ne stoje fame i dezinformacije da sve završava na istom mjestu''

Građane koji nepropisno odlažu izmet kućnih ljubimaca u za to predviđene košarice i one koji ne uklone fekalije s javnih površina komunalni redari Grada Zagreba imaju pravo sankcionirati novčanim kaznama.

"Posjednik kućnog ljubimca dužan je odmah ukloniti fekalije kojima njegov kućni ljubimac onečisti javne površine. Komunalni redari u trenutku nadzora utvrđuju stvarno činjenično stanje, te ako utvrde da je počinjen prekršaj, postupaju u skladu s propisima", kazali su nam iz Holdinga. 

Prijatelji životinja: "I prije su nam se građani žalili"

Iz udruge Prijatelji životinja kazali su nam kako su im se građani i prije novog modela naplate odvoza žalili da u Zagrebu ima premalo košarica za odlaganje psećeg izmeta.

"Kako u gradu Zagrebu živi više od 70.000 pasa, jasno je da 425 košarica za odlaganje psećeg izmeta nije ni izbliza dovoljno da bi skrbnici pasa mogli propisno odlagati pseći izmet", rekli su nam Prijatelji životinja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogledajte video Urnebesna snimka! Za novi spremnik otpada u Zagrebu trebala su dva kamiona i šest radnika: Sav trud bio je uzaludan

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INSPEKCIJSKI NADZOR Dok mu Jakuševac visi o vratu Tomašević odgovorio na optužbe: ''Oni su me izabrali i jedino njima odgovaram''

Dodali su da se zalažu za zabranu plastičnih vrećica i plastičnog otpada, kao i za razvrstavanje i recikliranje. 

"Podržavamo i svaku inicijativu za smanjenje količine otpada i odgovoran odnos građana prema otpadu, no smatramo da je pritom važno naći i ekološki prihvatljiva rješenja za odlaganje otpada kućnih ljubimaca", istaknuli su iz Udruge.

Manje komunalnog otpada znači više recikliranja, kažu iz Udruge, a više recikliranja znači posljedično i manju ugrozu životinja.

"Četvrtinu kućnog otpada čini stari papir, a trećinu čini biootpad, što znači da miješanog komunalnog otpada, ako pravilno recikliramo, ne bi trebalo biti puno po kućanstvu. Osim toga, potičemo sve na održivi i zero waste način života. Uz činjenicu da postoji sve više punionica za deterdžente i trgovina s proizvodima u rinfuzi, to postaje sve lakše. Održivim načinom života osiguravamo očuvanje prirode i prirodnih sirovina, smanjenje onečišćenosti zraka, vode i tla, štednju skupe i dragocjene energije te smanjenje deponijskog prostora", zaključili su Prijatelji životinja za DNEVNIK.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene