Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odgovorio na pritužbe

VIDEO Tomašević pojasnio odvozi li se sav gradski otpad na jedno mjesto: "To doista ide sve na Jakuševac, ali ... "

Kamo ide otpad koji odvajaju građani grada Zagreba? Gradonačelnik Tomašević uvjerava da "ne završava sve na istoj hrpi".

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odgovorio je na kritike građana da sav odvojeni otpad na kraju završi na "istoj hrpi", na Jakuševcu. 

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević ozlijeđeno troje ljudi Tomašević otkrio kakav je zrak u Zagrebu nakon odrona na odlagalištu otpada Jakuševac: "Tražili smo dodatno mjerenje" Tomislav Tomašević ODLAGALIŠTE OTPADA Tomašević o odronu na Jakuševcu: "Nije bilo ugroze za zdravlje građana, analiza je to jasno pokazala"

"To doista ide na Jakuševac, ali ne na jednu hrpu", kazao je gradonačelnik. "Tamo je distributivni centar za različite obrade frakcija i daljnji transport otpada. Na odlagalište na Jakuševcu ide isključivo miješani otpad i ništa drugo", naglasio je.

"Iz glomaznog otpada odvajaju se vrijedne sirovine, primjerice drvo, a ostalo se samelje i to isto tako ide na odlagalište", objasnio je Tomašević, koji je zatim najavio i besplatni kompost od biootpada za građane.

"Biootpad ide na kompostanu, gdje se od njega radi kompost i uskoro ćemo pozvati građane da besplatno dođu po kompost koji mogu koristiti za sađenje cvijeća u svom vrtu i slično."

"Plastika koja se prikupi ide privatnim uporabiteljima i to će tako biti dok grad ne izgradi svoju sortirnicu", rekao je Tomašević i naglasio da Grad ima ugovor s C.I.O.S. grupom za plastiku i biootpad, ali za biootpad ne konzumira jer ima vlastite kapacitete. 

"Papir se također prodaje, cijene su sada pale zbog energetske krize, ali otpad se prodaje i na taj se način financira sustav", rekao je Tomašević, koji je naglasio da je Čistoća naslijedila gubitak od 200 milijuna kuna, "i taj se gubitak smanjuje cijelo vrijeme, prije svega jer smo glomazni otoad maknuli od C.I.O.S. grupe i sad ga u cijelosti obrađuje gradska firma Čistoća. Samo na tome je nastala ušteda od 60 milijuna kuna godišnje."

"Dakle, ne ide sve to na istu hrpu, ono što građani odvoje ide na daljnju obradu, uglavnom od strane gradskih poduzeća i tako će biti sve dok grad Zagreb neće imati sve svoje kapacitete za što će trebat vremena", naglasio je. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene