Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u zagrebu

Zbog novog plana o otpadu već se spominju i prosvjedi. Iz Čistoće ističu: "To je praksa koja je kod nas dosad bila nezamisliva, ali..."

Aktualno Galerija Kontejneri - 1 Kontejneri - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kontejneri - 2 Kontejneri - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kontejneri - 3 Kontejneri - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kontejneri - 4 Galerija 1/4 >>
Novi sustav odlaganja otpada u Zagrebu još nije ni počeo, a već se spominju prosvjedi. Dio građana se buni jer ne znaju kako će i tko koga kažnjavati zbog kršenja pravila. U isto vrijeme traje edukacija građana kako bi izbjegli kazne u iznosima od 500 i 1000 kuna.

Kante za smeće u Zagrebu bi trebale postati prošlost. Plan je da ih zamijene spremnici ili smetlarnici. No u taj plan ne vjeruju svi.

"Kod nas je specifičan slučaj zato što dio gdje su kontejneri je požarni put, dakle, to je prvo zaključeno da se oni moraju vaditi van", kazala je Željana Suručić-Marković, predstavnica suvlasnika u Sopotu.

Prostorija unutar njihove zgrade nije adekvatna za odlaganje smeća, što je ranije zaključila i Čistoća. Stanari bi zato na drugoj površini postavili spremnik. Odgovor iz Grada, kažu, čekaju tri mjeseca.

Gotovo jednoglasno ''ne'' odlučili su predstavnici stanara i suvlasnika Mjesnog odbora Brune Bušića na Borongaju, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

Pročitajte i ovo Ilustracija 90 posto složno "Revolucija je krenula s Pešće": Predstavnici stanara složno protiv Tomaševićeve ideje, među njima i ljudi iz njegove stranke

"Grad Zagreb je predvidio da se iz sredstava pričuve kupe boksovi koji bi suvlasnici morali financirati, znači samo kupnjom preuzimamo odgovornost za montažu, održavanje i vjerojatno naplatu kazni za nepripadajući sadržaj u određenom spremniku", kaže Marinko Blažević, predstavnik suvlasnika stanara zgrada u Borongaju.

Traže polupodzemne spremnike, ali odgovor iz Grada, kažu, još ne dobivaju.

"Mi smo spremni onda i na onu stvar da radimo, da uzmemo ranglice, lance, šerpice, vlakiće, da napravimo od ovih kontejnera i da s njima radimo u nekakav prosvjed ako ne možemo ostvariti to, jer prepisat ćemo zadaću od ovih koji vladaju, i oni su tako radili", rekao je Muris Tirić, predstavnik stanara iz Borongaja.

Dio je skeptičan i na ideju da komunalni redari otvaraju vreće i traže račune ne bi li se otkrilo tko je krivo bacio smeće. Gradonačelnik je poručio da će redara biti dovoljno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOBRO JE ZNATI! Besplatno za dio Zagrepčana: Provjerite kako možete do vrećica za otpad bez naknade

"Non-stop je zapošljavanje novih radnika, dio je i prebačen agencijski, i dobili su ugovore ugovore o radu", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Komunalni redari provjeravat će nepropisno odložen otpad na javnoj površini. A vrećice u spremnicima će provjeravati poseban odjel Čistoće, objašnjava njihov direktor.

"To je jedna praksa koja je kod nas bila dosad nezamisliva, međutim u europskim zemljama je to potpuno normalno", rekao je Davor Vić, direktor Čistoće. 

Iz Grada na upit o provođenju i kaznama ne odgovaraju. O otpadu će biti riječi i u četvrtak, kada je sjednica Gradske skupštine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene