Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kako razdvajati

VIDEO Na snagu stupio novi sustav naplate i odvoza otpada: Pogledajte detaljan vodič

Razvrstavanje smeća
Razvrstavanje smeća Foto: DNEVNIK.hr
Od 1. listopada u Zagrebu na snagu stupa novi sustav naplate i odvoza otpada. Glavni cilj je potaknuti građane da što više razvrstavaju otpad i time smanje vlastite račune. Iako se novi sustav najavljuje od proljeća, mnoge još uvijek muči isto pitanje - koji otpad ide u koji spremnik. Odgovore donosi DNEVNIK.hr.

Najveća promjena u novom modelu prikupljanja i naplate odvoza otpada u Zagrebu koji stupa na snagu 1. listopada odnosi se na miješani komunalni otpad.

Njega će se prikupljati u standardiziranim vrećicama za miješani komunalni otpad volumena 10, 20 i 40 litara, koje se mogu kupiti na više od 500 prodajnih mjesta u Zagrebu.

Razvrstavanje smeća Razvrstavanje otpada Foto: Zagrebački holding

U odvozu i zbrinjavanju otpada koji se reciklira – papira, plastične, metalne i staklene ambalaže te biootpada, nema promjena.

No, brojni građani još uvijek nisu sigurni koji otpad ide u koji spremnik, stoga smo nastojali razriješiti nedoumice. Odgovore donosimo u nastavku.

Papir

Različite novine, časopisi, prospekti, katalozi, bilježnice, knjige, telefonski imenici, slikovnice, pisaći i kompjuterski papir, pisma, uredske tiskovine, papirnate vrećice, mape, kartonski fascikli i kartonske kutije (bez ljepljive trake, plastike i stiropora) svoje će mjesto pronaći u plavom spremniku za papir.

Valja imati na umu da u isti spremnik ne smijemo odlagati tetrapak, kutije od pizze, indigo i ugljeni papir, pelene, fotografije te zauljeni, masni i prljavi papir.

Ako je papir plastificiran, poput onog za meso, plastični dio valja odvojiti od ostatka papira. Nakon što smo pravilno razvrstali papir, odlažemo ga u za to predviđeni plavi spremnik.

Plastika i metal

Žute otpadne vrećice služe za odlaganje plastične i metalne ambalaže. Ondje odlažemo polietilenske vrećice, folije, mjehurastu ambalažu. Također, u takve vrećice stavljamo boce od jestivog ulja, destilirane vode, boce sredstava za čišćenje i pranje, boce kozmetike i nekih lijekova.

U istu vrećicu stavljamo i čaše i posude od jogurta i drugih mliječnih proizvoda, tetrapak te proizvode od stiropora. Također, u žutu vrećicu idu i boce osvježavajućih napitaka, čepovi, plastični tanjuri, plastični pribor za jelo, ali i konzerve od hrane te limenke od pića.

Bilo bi poželjno da se sva takva ambalaža odloži čista, isprana vodom i bez sadržaja. Kako biste uštedjeli na prostoru, možete istisnuti zrak iz boca ili zgnječiti tetrapak.

U žute spremnike ne smiju se odlagati boce i limenke s ostacima boja, lakova i motornih ulja te boce zapaljivih i eksplozivnih tekućina ili one pod tlakom.

Nakon što smo pravilno razvrstali otpad i napunili žutu vrećicu, odlažemo je u žuti spremnik.

Biootpad

Iako mnogi građani vjeruju da u vrećice i spremnike za biootpad treba odložiti sve ostatke hrane, to nije ispravno odvajanje otpada. Naime, u biootpad ne spadaju ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, guma, odjeća, cigarete te obojeni i lakirani drveni otpad.

S druge strane, pravilno je u biootpad odložiti ostatke kore od voća i povrća, ljuske od jaja, talog od kave, vrećice čaja, ostatke kruha, listove salate, blitve, kelja, male količine kose i dlake.

Također, biootpadu pripadaju vrtni i zeleni otpad, kao što su uvelo cvijeće, otpalo lišće i otkos trave. U biootpad se može odložiti i piljevina te male količine papira u koji su bili zamotani kuhinjski otpaci.

Nakon pravilnog razvrstavanja biootpada smeđu vrećicu potrebno je odložiti u smeđi spremnik.

Miješani komunalni otpad

Za odvajanje miješanog komunalnog otpada potrebne su plave "ZG vrećice", koje se u trgovinama u Zagrebu prodaju u veličinama od 10, 20 i 40 litara. U takve vrećice potrebno je odložiti sve ono što se ne može razvrstati u ostale spremnike ili odnijeti u reciklažno dvorište.

Primjerice, u takve vrećice odlažu se vlažne maramice, higijenski ulošci, tamponi, pelene, britvice, opušci i pepeo od cigareta, prljavi papir, stara četkica za zube, štapići za uši te sadržaj vrećice iz usisivača.

Problematični i opasni otpad, tekstil i odjeća te sav onaj drugi otpad koji se ne može reciklirati ne smiju se odlagati u vrećice za miješani komunalni otpad.

Nakon pravilnog razvrstavanja i odlaganja plave "ZG vrećice" odlažu se u za to predviđeni spremnik, najčešće crne ili zelene boje.

Staklo i reciklažno dvorište

U spremnike zelene boje namijenjene za staklo treba odlagati samo staklenu ambalažu kao što su boce i staklenke različitih dimenzija. Prije odlaganja potrebno ih je temeljito isprati i isprazniti.

Dobro je znati da se u iste spremnike ne smiju odlagati prozorsko ili automobilsko staklo, armirano staklo, laboratorijsko staklo i staklena vuna te žarulje, porculanski i keramički predmeti.

Ravno prozorsko staklo odlaže se u reciklažnim dvorištima. Osim toga, u reciklažna dvorišta valja odnijeti baterije, akumulatore, otpadne motore, stare lijekove, deterdžente, boje, lakove, posude pod tlakom i sav glomazni otpad poput starog namještaja, madraca i sanitarija.

Dodatne informacije o razvrstavanju otpada možete pronaći na internetskim stranicama Čistoće, a provjerite i imate li pravo na besplatne ZG vrećice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene