Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča Provjerenog

Zašto ih Grad Zagreb ne čuje? Iza leđa im pokrenut projekt koji će im u susjedstvo donijeti nepodnošljiv smrad

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, ovog tjedna se pohvalio da je, otkad je na vlasti, smanjio broj ilegalnih farmi svinja s 20 na pet. Istodobno, u tijeku je postupanje gradskih ureda po zahtjevu za izgradnju privatne svinjogojske farme u Gradskoj četvrti Brezovica. Ekipa Provjerenog posjetila je građane tog dijela Zagreba, koji u susjedstvu ne žele farmu svinja i pitaju se zašto ih Grad ne čuje.

Planovi Grada Zagreba i države da na samo petnaestak kilometara od glavnog zagrebačkog trga, u Gradskoj četvrti Brezovica, daju privatnom investitoru da gradi svinjogojsku farmu, izazvali su pravu pobunu.

Stanovnici Kupinečkog Kraljevca žele da oni i njihovi gosti mogu šetati prirodom, voziti bicikl, brati gljive, na javnoj površini razvijati sadržaje od interesa i u korist lokalne zajednice, a ne privatnog investitora. Projekt koji im je započeo iza leđa, planiran je na zemljištu koje je Republika Hrvatska još 2015. dala u poljoprivredni zakup. Ni to nisu smjeli napraviti, kažu stanovnici spomenutog mjesta, jer ta zemlja pripada njima.

"Borim se za povrat svoje zemlje već punih 24, ide 25 godina. Zasad bezuspješno", rekao je Vlado Franje.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zdrava jabuka - 4 OBMANA POTROŠAČA Nakon reportaže Provjerenog brojni su otkazali svoje narudžbe, vlasnik sporne tvrtke odbrusio reporterki: "I od*ebi zauvijek, okej, je l' ti jasno?"

Franju je zemlja oduzeta 1963. godine i još uvijek je ne uspijeva vratiti. U međuvremenu je zemlja 2015. davana u zakup, a on nije jedini koji pokušava dokazati vlasništvo.

"Imamo zahtjeve stotinjak obitelji kojima je '63. oduzeto to zemljište. Zahtjevi koji su podneseni traže 90 hektara, a nije vraćen niti jedan metar", rekao je Ivan Kovačić, vijećnik Gradske četvrti Brezovica.

"Rješenjem iz 2019. godine, 1073 čestica je okrupnjivanjem smanjeno u 176 da bude još više otežana priča za povrat. Takvim okrupnjivanjem su oni doveli do toga da čestica vlasnika koji je u potraživanju tog zemljišta ulazi u te čestice gdje se planira raditi farma", dodao je Kovačić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Kumice - 8 Najstarije kumice Ima više od 90 godina i još radi punom parom: "Vidite, najviše radim golom rukom..."

Nekadašnji vlasnici zemljišta tako danas moraju biti pravi forenzičari da bi u današnjim katastarskim oznakama zemljišta uspjeli detektirati svoje čestice i dokazati što je čije. Istraživačkim radom se posljednjih tjedana bave i u mjesnoj samoupravi kako bi otkrili što se događa u njihovoj četvrti.

"Mi nismo imali pojma o tome. Ja sam dobio par glasina o tome na sjednici vijeća gradskih četvrti od pojedinih vijećnika. Pitao sam referente, pitamo sam djelatnike mjesne uprave, ostale vijećnike. Nitko nije imao pojma", rekao je Tomislav Carić, predsjednik gradske četvrti Brezovica.

Farma će se graditi ako vlasnik dobije papire

Pitali su Grad Zagreb i dobili informaciju da je svinjogojska farma u postupku ishođenja građevinske dozvole za dvije katastarske čestice. Sami su oformili radnu skupinu i krenuli u istraživanje gdje će to točno biti, kolikog kapaciteta i zašto lokalna zajednica nije pitana za suglasnost.

"Saznali smo da je otprilike dva milijuna kvadrata u zakupu, a trenutno je na 40.000 kvadrata Ministarstvo poljoprivrede dalo suglasnost na lokacijsku i građevinsku dozvolu za izgradnju farme", rekao je Carić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Udruga - 8 DONOSI PROVJERENO Sraz Davida i Golijata: Udrugu za terapijsko jahanje sa zemljišta bi mogli otjerati veterani Domovinskog rata - "Prijetio nam je da će nas porušiti bagerima"

Pročitajte i ovo Provjereno: Amos Novak, kuhar - 1 PROVJERENO Mladi kuhar iz Čakovca svojom vještinom zadivio na prestižnom svjetskom natjecanju, a hvali ga i član žirija Masterchefa: "Razvalio si care"

Na toj površini su u zakupu tvrtke Agropromet, mesnice Cerovski i Krmivo, kaže Carić, a Mesnice Cerovski su zatražile dozvolu za gradnju farme na jednom dijelu tog zemljišta. Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da se radi o farmi od 1990 svinja, za koju su dali suglasnost za lokacijsku i građevinsku dozvolu, a Grad Zagreb je odbio zahtjeve za povrat na tom zemljištu.

Petar Cerovski kaže da će graditi ako dobije papire. Iako je u telefonskom razgovoru s novinarkom Provjerenog Dankom Derifaj pristao naći uživo, naposljetku se na dogovoru nije pojavio. Kad se ekipa Provjerenog pojavila u njegovom selu, prestao se javljati i na pozive i na poruke. Konkretnije informacije u redakciju Provjerenog nisu stigle ni od Grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Provjereno: Nepodnošljiva buka ugostiteljskog objekta - 1 Privremeno zatvoren Novi lokal bukom muči susjede, a nema potrebne dozvole: Iz institucija stižu neujednačeni odgovori…

Pročitajte i ovo Provjereno: Luka Erceg, nastradali radnik - 4 DONOSI PROVJERENO Luka je ostao bez šake i normalnog života, a nitko za to ne preuzima odgovornost. Vlasnik firme poručuje: "Što sam ja točno napravio?"

Iz Grada je stigao tek odgovor da je u tijeku postupanje po dvama zahtjevima za gradnju svinjogojske farme, a da se lokacija nalazi izvan građevinske zone. Istog dana gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je na konferenciji za novinare na upit o smradu sa zagrebačkog Jakuševca odgovorio da su za krive ilegalne farme svinja na čijem zatvaranju aktivno rade.

"Isto tako i dobar dio neugodnih mirisa se širio i od svinja koje su se držale upravo na području oko Jakuševca i u Novom Zagrebu Istok. I da je to problem koji se 20 godina nije riješio. Broj svinja koje se drže ilegalno, suprotno odluci Gradske skupštine, spustio se s 1500 na 100. Broj farmi se smanjio s više od 20 na oko pet, a tri su pred samim zatvaranjem. Tako da i na tom djelu aktivno radimo da se bilo kakvi neugodni mirisi na tom djelu grada ukinu", rekao je gradonačelnik.

Građani u borbi protiv gradnje farme

Zašto za drugi dio grada vrijede drugačija pravila, pita Hrvoje Mamić, koji se uključio u borbu protiv svinjogojske farme u Brezovici. Taj dio grada čine gradske četvrti u koje se doseljavaju mladi, a domaći ostaju i žele živjeti.

"Volio bih na trenutnom poslu steći što više iskustva da mogu raditi u poljoprivredi, da mogu ostati ovdje, da mogu raditi doma na svom OPG-u i od toga prehraniti svoju buduću obitelj. To bih volio", rekao je.

Pročitajte i ovo Provjereno: Policija od afera do optužnica Političari s optužnicama: Samo je jedan stao pred kamere Provjerenog - "Ja isto želim da se to što prije riješi, jer se puno toga špekuliralo"

Pročitajte i ovo Provjereno: Oštećeni građani Andrijaševci - 1 Priča Provjerenog Prvo nije dobio zemlju pa mu je naglo dodijeljena da ga se ušutka? "Stranački sam nepodoban, a na vlasti je HDZ"

Ovdje želi ostati i Slavonka Lucija Josipović, koja se doselila u suprugov rodni kraj. Izgradili su kuću i više ne mogu zamisliti život negdje drugdje.

"Prvo ti hoće staviti kompostanu, a onda ti hoće staviti farmu. Svinjogojska farma, tko god se susreo s tim, zna da je to smrad na kilometar. Osim smrada, uništava se voda, tlo. I onda jednostavno shvatiš da se netko mora boriti i jer ne možeš stalno misliti da će se netko drugi za mene boriti", rekla je.

Spriječili izgradnje kompostane

Prije nekoliko godina su spriječili izgradnju kompostane, koja im se pokušala nametnuti, dok je Zagrebom upravljao Milan Bandić.

"Ovaj rukopis vezan uz svinjogojsku farmu isti je rukopis koji se dogodio vezano uz kompostanu Obreščica. Uspod radara, bez znanja mjesne samouprave, totalno loša komunikacija između mjesne samouprave, Grada Zagreba i lokalne samouprave", rekao je Mlinarić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Disautonomija - 2 Donosi Provjereno "Oduzela mi je život. Uzela mi je moje tijelo, mojih 27 godina": One imaju bolest koju je toliko teško dijagnosticirati da se njome bavio i dr. House

Zbog toga žele projekte, planove i ideje koji su u službi lokalne zajednice, a ne privatnih investitora. Znaju da to ne ide lako, s politikom se mogu nositi, ali spremni su pregovarati i raditi.

"Gospodin Tomašević je bio aktivist pa se mi nadamo da on zna dobro o kakvim mi problemima pričamo i da će on ići u tom smjeru. Isto tako se nadam i za državnu vlast, koja mora biti svjesna da su se ovdje dogodili propusti i da ovo neće stati na ovome", rekla je Ivana Pogačić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Riječ života - 6 PRIJAVLJENI ODBORU ZA LJUDSKA PRAVA Ispovijesti bivših članova Riječi Života: "To je trajalo do 12, 1 u noći... Užas, ljudi moji." Za Provjereno progovorio i čelnik ove vjerske zajednice

U trenutku posjeta ekipe Provjerenog, u gradskoj četvrti Brezovica skupili su oko 4000 potpisa protiv svinjogojske farme. Na nametanje projekata od kojih oni nemaju nikakve koristi neće pristati. Umjesto toga žele razvoj u funkciji lokalne zajednice – baš kako im je sadašnji gradonačelnik u svojoj kampanji i obećao.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene