Obavijesti Video Pretražite Navigacija
alge i mikroorganizmi

Tomašević otkrio mjere za ublažavanje smrada s Jakuševca: "U tom dijelu grada uvijek je neugodan miris"

Zbog nesnosnog smrada koji se već danima širi oko zagrebačkog odlagališta otpada na Jakuševcu i guši stanovnike obližnjih gradskih četvrti, u četvrtak su pred gradskom skupštinom prosvjedovali građani okupljeni oko Inicijative za Jakuševac. Odgovorio im je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Je li riječ o problemima s kompostanom nakon uvođenja novog modela odvajanja otpada u gradu i postoji li možda neki veći problem s Jakuševcom, pitali su novinari gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Gradonačelnik je ustvrdio da su njegove izjave o svinjama koje uzrokuju smrad pogrešno shvaćene. "Rekao sam da smo imali nebrojene žalbe građana na svinje i da je bitno da uklonimo sve neugodne mirise, pa tako i smanjenje broja svinja."

Pročitajte i ovo Prosvjed Jakuševac Inicijativa za Jakuševec Prosvjed u Zagrebu, građani traže zatvaranje deponija: "Peče vas za grlo, ide na povraćanje, to više ne možemo trpjeti"

"Odlagalište Jakuševec otvorenog je tipa te se desetljećima otamo širi neugodan miris. Mjerne postaje pokazale su da nisu prekoračene vrijednosti sumporova i dušikova dioksida i činjenica je da se radi o naslijeđenom problemu", istaknuo je gradonačelnik.

Tomašević je dodao da ne bježe od toga da u posljednje vrijeme imaju mnogo više pritužbi građana na smrad, koji uglavnom i jest periodično najveći upravo u zimskim mjesecima, te da se i dalje istražuje je li uzrok povećanog neugodnog mirisa kompostana, odlagalište ili nešto treće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što to Grad Zagreb skriva? Je li ovo znak da se otpad na Jakuševcu nepravilno razdvaja? ''Bolje i za vas i za nas...''

Kazao je i da su počeli s mjerama kojima bi se neutralizirao neugodan miris: "Danas se počinje s algama i mikroorganizmima na kompostani, sutra slijedi umiješavanje većeg udjela drvne mase koja stabilizira same procese, a od ponedjeljka će se kompostana prekrivati folijom, pa ćemo onda vidjeti je li doista riječ o kompostani ili nekom drugom uzroku. Ako treba, spremni smo unajmiti vanjsko poduzeće koje će utvrditi zbog čega je došlo do pojačanog neugodnog mirisa koji je konzistentan u tom dijelu grada", naglasio je Tomašević i dodao da su u planu mjere za izgradnju potpuno zatvorene kompostane.

"Nema nigdje niti jedne lokacije za izgradnju takve kompostane u prostornom planu grada Zagreba. Jedina koja postoji je u Novskoj."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene