Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privremeno zatvoren

Novi lokal bukom muči susjede, a nema potrebne dozvole: Iz institucija stižu neujednačeni odgovori…

Aktualno Galerija Provjereno: Nepodnošljiva buka ugostiteljskog objekta - 1 Provjereno: Nepodnošljiva buka ugostiteljskog objekta - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Nepodnošljiva buka ugostiteljskog objekta - 2 Provjereno: Nepodnošljiva buka ugostiteljskog objekta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Nepodnošljiva buka ugostiteljskog objekta - 3 Provjereno: Nepodnošljiva buka ugostiteljskog objekta - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Nepodnošljiva buka ugostiteljskog objekta - 4 Provjereno: Nepodnošljiva buka ugostiteljskog objekta - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Provjereno: Nepodnošljiva buka ugostiteljskog objekta - 5 Galerija 1/10 >>
Koncerti, festivali, svadbe na zapadnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu. Odnedavno i restoran u parkiranom vagonu. Zvuči kao dobra ideja, samo kad bi bila u skladu sa zakonom. Poduzetnik sa sjajnom idejom zove se Ante Perica, a sve nabrojano radi bez dozvole za bavljenje ugostiteljstvom. Tek nakon novinarskog upita Državni inspektorat mu je zabranio rad i zatvorio restoran iako se susjedi već više od godinu i pol žale na buku i zahtijevaju da institucije razjasne na osnovi koje dokumentacije on tamo radi.

"Do Črnomerca se čulo navečer, možete misliti kako je tek stanarima koji žive tu", započeo je mučnu priču predstavnik suvlasnika stambene zgrade Marko Mihelj.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

"Kad su bile one vrućine, mi smo morali imati sve hermetički zatvoreno jer ne možete ni sa kim razgovarati u kući", dodaje Slavica.

"Buka bude jaka i jednostavno moramo zatvarati sve da bismo normalno funkcionirali ili pojačavati televizor, radio da bi tu buku izvana malo suzbili", govori Vladimir Smojver iz zgrade.

Tako stanari u zagrebačkoj četvrti Trešnjevka opisuju suživot s lokalom s druge strane Magazinske ceste. Avantgarden ili Peron 16. Oglašava se pod oba imena, a odnedavno i pod trećim, pod kojim je otvoren vagon restoran, Balkan Express. Vlasnik im je Ante Perica, poduzetnik koji je često u medijima, a na društvenim mrežama često oglašava događanja koja tamo organizira.

"Zadnje dvije godine sporadično ima te koncerte, dešavanja svakakva, vjenčanja, zadnji je bio Dalekovod što je imao tu veliki party. Sve je to u redu, mjesto savršeno, osim te buke koja uništava susjede", ističe Mihelj.

Susjedi sluđeni od buke, kažu, redovito zovu policiju, a obratili su se i svim nadležnim institucijama kojih su se mogli sjetiti kako bi utvrdili je li na toj lokaciji sve u skladu sa zakonom. Mihelj ističe, traže samo da se poštuje zakon.

Prolaz s Magazinske ulice na Zapadni kolodvor, koji su građani Trešnjevke godinama sanjali kao prečicu do javnog prijevoza, sad postoji, ali služi kao ulaz u restoran Balkan Express. Perica je tu probio zid i stavio rampu.

"Prije su nekad razbijali zid da bi stanari prelazili preko pruge, pa se to uredno zazidalo, svi su odgovarali da nema prolaza, a ovdje se već napravio uredno s rampom prolaz za koji sumnjamo da je legalan", smatra Zoran Matković, predstavnik stanara obližnje zgrade.

Mjesni odbor nije dobio odgovore

Prostor u produžetku Zapadnog kolodvora, uz koji vlakovi aktivno prometuju, pretvorio je u svojevrsnu party-zonu. Mjesni odbor počeo je dobivati niz pritužbi građana na buku zbog rada objekta pod imenom Avantgarden i u lipnju 2021. počinju tražiti odgovore.

"Status svih dozvola za taj lokal, tražimo dozvolu za prenamjenu iz skladišta u gospodarski objekt, tražimo dozvolu za priključenje na gradsku prometnicu budući da je preko noći probijen zid, sigurnosno vrlo upitno, tražimo minimalne tehničke uvjete i posebno ispitivanje buke", objašnjava predsjednica Mjesnog odbora Samoborček Alma Smojver.

Odgovora nema i u listopadu prošle godine Mjesni odbor traži da se očituju i Hrvatske željeznice kao vlasnik prostora, sve nadležne gradske institucije i da policija strože intervenira.

"Od 1. travnja 2021. godine do listopada 2022. godine više puta postupali po dojavi građana prilikom čega su utvrđena dva prekršaja iz članka 28. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok u ostalim intervencijama nisu utvrđeni elementi prekršaja iz nadležnosti policije ili kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke postupali su i temeljem zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu povodom sumnje na nezakonitosti u postupanju trgovačkih društava na navedenoj adresi, te su 3. kolovoza 2022. obavijestili nadležno odvjetništvo. PU zagrebačka više je puta obavještavala Državni inspektorat, te zatražila njihovo nadležno postupanje", stoji u priopćenju policije.

"Jedini odgovor koji smo dobili je bio krajem listopada od Gradskog ureda za gospodarstvo, oni su se javili i naveli da nema dozvolu za ugostiteljsku djelatnost. U međuvremenu dobivam informaciju da Gradski ured za prostorno planiranje traži mišljenje Vijeća gradske četvrti za dozvolu za manifestacije koju Food Fusion, njegova firma, traži 365 dana u godini", govori Smojver.

Tada na razgovor s građanima dolazi i vlasnik tvrtki Ante Perica, koji za svoje poslovanje pokušava tražiti suglasnost građana.

"Traži s nama sastanke i mi mu govorimo da nemamo o čemu razgovarati jer dozvola nema nigdje. Jednostavno legalno i legalistički tu nemamo što", dodaje Smojver.

Dobila je i odgovor od HŽ-a.

"HŽ Infrastruktura kao upravitelj tog zemljišta sa sigurnošću može potvrditi da navedeno društvo nije dobilo niti zatražilo od Infrastrukture nikakvu suglasnost niti odobrenje odnosno dozvolu za ikakve manifestacije, kao i da društvo Food Fusions kojim je u tijeku sklapanje ugovora za parkiralište nije dobilo suglasnost za stupanje u posjed zemljišta prije sklapanja ugovora o zakupu", napisali su.

Iz HŽ-a daju različite odgovore

Dakle, u odgovoru stanarima 2021. HŽ pere ruke od događanja na toj adresi. Na najnoviji upit reporterke Provjerenoga Danke Derifaj odgovaraju potpuno drugačije. S tvrtkom Avantgarden tvrde nisu imali nikada poslovni odnos, no s tvrtkom Food Fusion HŽ Cargo ima ugovor o zakupu prostora, a iz HŽ Infrastrukture su im iznajmili parkiralište.

"Apsolutno vidite da tu neke stvari nisu jasne, ne štimaju. Nešto tu nije jasno", uvjerena je predsjednica Mjesnog odbora.

Prema odgovorima iz Državnog Inspektorata i Grada Zagreba, tvrtka Food Fusion d.o.o., koja upravlja prostorima na popularno zvanom Peronu 16 na Magazinskoj, još nema odgovarajuće dozvole za restoran koji se otvorio prije više od mjesec dana.

"Od 2019. do danas smo na toj lokaciji obavili 13 nadzora. Posljednjim je u listopadu 2022. godine utvrđeno da pravna osoba iz Zagreba obavlja ugostiteljsku djelatnost bez zakonom propisanog akta. Slijedom navedenoga doneseno je usmeno rješenje o zabrani obavljanja ugostiteljske djelatnosti do otklanjanja utvrđenih nedostataka. Inspekcijski postupak je u tijeku", priopćili su iz Državnog inspektorata.

Ono što je nejasno jest na osnovu kojih su se dozvola do sada odvijale aktivnosti u vlasništvu tvrtki Ante Perice na ovoj adresi.

Radi bez najvažnijeg dokumenta

Perica je nakon obećanja o razgovoru odlučio da će na upit Provjerenoga ipak odgovoriti pismeno, pred kameru neće, a nas uvjerava da za sve dosadašnje djelatnosti ima dozvole, a napravio je tek jedan pogrešan korak, otvorio restoran prije nego što je dobio rješenje gradskog ureda da smije.

"Ako nije ishodio najvažniji dokument, rješenje o minimalnim uvjetima, predstavlja svu nelojalnu konkurenciju i to je zapravo pitanje kojim se najčešće bavi Državni inspektorat u okviru turističke inspekcije i oni zapravo nadziru upravo taj dio, ispunjavaju li ugostiteljski objekti koji posluju uvjete, namjenu s kojom posluju te imaju li rješenje o ishođenim minimalnim tehničkim uvjetima", smatra Ivan Tadić iz Udruženja ugostitelja Zagreb.

Pravniku Udruženja ugostitelja nismo rekli o kojem se poslovnom subjektu radi. Pregledom sudskog registra jasno se može vidjeti da je Ante Perica otvorio i zatvorio čitav niz tvrtki, a trenutačno ih je aktivno pet koje su zadužene za različite segmente njegova poslovanja, kako nam je i sam rekao.

Tvrtka Avantgarden, s kojom je Perica ušao u prostor na Magazinskoj 16, otišla je u stečaj 2021. s dugom od 54 tisuće kuna koji, kako je sud presudio, vlasnik trajno nije sposoban platiti. Stečaj je otvoren i nad tvrtkom Food Fusion j.d.o.o., no zatim je dobila financijsku injekciju i oživjela kao Food Fusion d.o.o. Na naš upit ima li poslovne partnere i tko su, odgovorio je kako sve svoje poslove financiraju sami.

"Sustavnim i održivim razvojem smo sigurni da ćemo na navedenoj lokaciji napraviti simbiozu zajednice i ovog segmenta poslovanja", nastavio je.

Perica je optužio Provjereno da su mu doveli Državnu inspekciju jer su poslali novinarski upit, pa su oni tek nakon toga došli, usmeno mu zabranili rad i tražili dokument koji do sada nisu tražili, inače bi mu Grad već izdao potrebnu dozvolu za rad restorana koji je otvorio 17. 9. Za ostala događanja, koncerte, festivale i svadbe, kaže, ima sve potrebne dozvole te će nam ih prije emitiranja priloga dostaviti. Još čekamo.

Pojašnjenja nema niotkud

"Možemo zaključiti da bivši predsjednik Gradske skupštine očito ne brine o građanima Zagreba kako bi trebao, govorimo o šefu Državne inspekcije Andriji Mikuliću. Možda do njega nije ni došlo, možda da dođe do njega, možda bi se nešto drugo i desilo", ističe vijećnik Ivan Magzan.

"Tri su problema s kojima se i suočavamo vezano uz ovaj slučaj i međusobno su isprepleteni, pitanje sigurnosti, zaštite zdravlja i načina korištenja resursa koji su javno dobro. Naime, željeznička struktura je po Zakonu o željeznici javno dobro i uopće u upotrebi RH u čijem je vlasništvu i naravno da se njime treba upravljati na taj način", tvrdi vijećnica Nikolina Rajković.

Do zaključenja priloga od Grada Zagreba nije stiglo pojašnjenje odgovora za što Perica ima dozvole. Čini se da ni njima nije u potpunosti jasno. Prema njihovom telefonskom objašnjenju pisanih odgovora, postoji dozvola za objekt na klupi i priključno vozilo, ali ne i za vagon restoran. Objekt na klupi je zapravo šank, a priključno vozilo limenka na kotačima koja se parkira na otvorenom, a što kod Perice postoji u zatvorenom prostoru.

"Ilegalnog rada nema i isprike što nas nadležna tijela usporavaju i dovode u ovakvu situaciju o kojoj sada pričamo. Vi sada pričate o dokumentu koji je netko dodatno zatražio od nas u trenutku svog nepostupanja u 30 dana od predane dokumentacije, a mi smo procesuirali i taj sporni dokument da se procesuira."

Tim riječima piše Ante Perica u svom odgovoru na upit. Restoran Balkan Express inspekcija je zatvorila prošli tjedan jer je utvrđeno da radi bez zakonom propisanog akta. Iz HŽ Carga odgovorili su da znaju za povremene manifestacije koje se tamo održavaju, ali za zabranu Inspektorata ne znaju. Iz Grada kažu da za probijanje zida, odnosno kolnog ulaza u Magazinsku nisu zaprimili zahtjev. Utvrđivanje okolnosti je u tijeku.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene