Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sastanku s predsjednikom

Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1
Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas i Marko Beljan
Aktualno Galerija Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas i Marko Beljan Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 2 Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 2 Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas i Marko Beljan Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 3 Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 3 Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas i Marko Beljan +0 Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 4 Galerija 1/4 >>
Predsjednik Zoran Milanović primio je predstavnike Mreže mladih Hrvatske. Na sastanku se raspravljalo o nezadovoljstvu mladih izmjenama Zakona o savjetima mladih.

Predsjednik RH Zoran Milanović primio je u ponedjeljak predstavnike Mreže mladih Hrvatske koji su ga upozorili da se novim Zakonom o savjetima mladih mladima zatvara prostor za političku participaciju.

Mreža mladih Hrvatske je savez 77 udruga mladih kojima je zajednički interes razvijati politike za mlade, kako na nacionalnoj tako i na regionalnim i lokalnim razinama, a glavna tema razgovora i povod za sastanak s Predsjednikom Milanovićem je njihovo nezadovoljstvo izmjenama Zakona o savjetima mladih, navodi se u priopćenju predsjednikova Ureda. 

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Sastanak u HDZ-u Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima...

Na sastanku su bili potpredsjednica Upravnog odbora Mreže mladih Sara Sušanj, glavni tajnik Josip Miličević, te voditelj projekata i programski suradnik Kristijan Orešković.

Prema njihovim tvrdnjama, izmjenama zakona Savjet mladih Republike Hrvatske dobio je ovlast da koordinira rad svih gradskih i županijskih savjeta i tako predstavlja sve mlade u Hrvatskoj. Postavljanjem tog nacionalnog tijela kao nadređenog svim lokalnim savjetima mladih nije u skladu s načelima autonomije lokalne i regionalne samouprave, upozorili su predstavnici Mreže mladih Hrvatske.

Pročitajte i ovo Željko Kerum predizborno oružje Sjećate li se ovih slogana i fraza iz političkih kampanja? Ima ih od urnebesno smiješnih do osvetničkih, a neki su postali dio pop-kulture

Zbog toga je Mreža mladih Hrvatske, u suradnji sa 44 oporbena zastupnika, u veljači ove godine predala Ustavnom sudu Zahtjev za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o savjetima mladih. I u obrazloženju zahtjeva tvrde kako se tim izmjenama krši načelo autonomije i regionalne samouprave i zatvara se mladima prostor za političku participaciju. Kao argument ističu i činjenicu što je u novom Savjetu mladih RH, koji ima 20 članova, čak 15 članova Mladeži HDZ-a.

Nadalje, upozorili su kako je novi zakon suprotan preporukama Vijeća Europe te će Mreža mladih Hrvatske s tom činjenicom upozoriti i nadležne europske institucije. Pogotovo što, kako kažu, upravo je Mreža mladih Hrvatske do sada bila međunarodno prihvaćena kao reprezentativno tijelo mladih iz Hrvatske, a sada se Savjet mladih RH nameće kao reprezentativno tijelo u međunarodnim okvirima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene