Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Europske inicijative

Svako treće dijete u Hrvatskoj ima ozbiljan zdravstveni problem: Adekvatno ga ne prepoznaju ni roditelji ni liječnici obiteljske medicine

Aktualno Galerija Sanja Musić Milanović Sanja Musić Milanović Foto: DNEVNIK.hr Problem debljine u Hrvatskoj - 1 Problem debljine u Hrvatskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Problem debljine u Hrvatskoj - 2 Problem debljine u Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problem debljine u Hrvatskoj - 3 Problem debljine u Hrvatskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Problem debljine u Hrvatskoj - 4 Galerija 1/5 >>
Svako treće dijete u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu, a prema istraživanju europske inicijative podbacili smo u zaustavljanju porasta debljine u djece.

Više od 36 posto osmogodišnjaka ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a problem je izraženiji kod dječaka nego kod djevojčica i najprisutniji je u Panonskoj regiji, pokazuju rezultati istraživanja koji su u ponedjeljak predstavljeni u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Prema istraživanju CroCOSI, koje je 2021./2022. provedeno treći put, 36,1 posto osmogodišnjaka ima debljinu, a Hrvatska, kao ni druge europske zemlje, nije uspjela zaustaviti porast debljine u djece, istaknuto je na predstavljanju.

Učestalost ovog velikog javnozdravstvenog problema i dalje raste, istaknula je epidemiologinja Sanja Musić Milanović, voditeljica istraživanja "Europske inicijative praćenja debljine u djece, Hrvatska 2021./2022. (CroCOSI)“ Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije.

Naime, u prvom krugu CroCOSI istraživanja 2015./2016. zabilježena prevalencija debljine u osmogodišnjaka bila je 34,9 posto, a u drugom krugu 2018./2019. iznosila je 35 posto.

Pročitajte i ovo Josef Fritzl Silovatelj vlastite kćeri Monstrum Josef Fritzl ipak neće biti premješten? Visoki sud oborio odluku, čeka se nova presuda

"Činjenica da svako treće dijete ima problem prekomjerne tjelesne mase ili debljine predstavlja velik javnozdravstveni izazov. Ta djeca imaju povećan rizik da u odrasloj dobi također imaju isti problem, što posljedično znači veći rizik oboljenja od drugih kroničnih nezaraznih bolesti, čime raste i očekivani teret za zdravstveni sustav", upozorila je Musić Milanović.

Uspoređujući rezultate po regijama, najmanji udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom zabilježen je u Gradu Zagrebu, njih 28,6 posto, dok je najveći udio bio u Panonskoj regiji, 38,9 posto. U toj regiji, istaknuto je, svako peto dijete ima debljinu.

Debljinu je moguće prevenirati

Među obiteljima nižeg socioekonomskog statusa zabilježena je veća učestalost ovog problema. Istraživanje je također pokazalo kako prekomjernu tjelesnu masu i debljinu u djece roditelji ne prepoznaju u mjeri u kojoj je ona stvarno prisutna kod djece, a slabo je prepoznaju i liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i školskoj medicini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Liječnici u šoku Cure stravični detalji: Majka monstrum kćeri (4) u sok stavljala lijekove, doza pogubna i za odraslu osobu

Uz podatke o uhranjenosti djece, CroCOSI istraživanjem prikupljeno je mnoštvo informacija o stilovima života djece, njihovim prehrambenim navikama i tjelesnoj aktivnosti.

Rezultati tako pokazuju da 81,1 posto osmogodišnjaka svakodnevno doručkuje, ali da tek 3,1 posto djece konzumira preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno. Zaslađene sokove četiri i više puta tjedno pije svako četvrto dijete, njih 26,4 posto.

Pokazalo se i da 37,3 posto djece u svoje slobodno vrijeme provodi dva ili više sata pred ekranima, a u vrijeme pandemije uočen je porast slobodnog vremena provedenog pred ekranima u svakog trećeg djeteta.

Voditeljica istraživanja Musić Milanović istaknula je kako se prekomjerna tjelesna masa i debljina mogu prevenirati te da je neophodno ulagati napore u očuvanje zdravlja od najranije dobi.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Sastanak u HDZ-u Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima...

"Važno je krenuti s odlučnim djelovanjem zajedničkim snagama, na svim razinama. Prevencija debljine nije odgovornost ni pojedinca ni nekog pojedinačnog sektora, nego joj treba pristupiti kroz sustavnu provedbu sveobuhvatnih, multisektorskih intervencija", poručila je.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene