Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz podršku oporbenih zastupnika

Mreža mladih ide na Ustavni sud: "Bez stranačke iskaznice mladi nemaju pravo da se njihov glas čuje"

Aktualno Galerija Mreža mladih traži ocjenu ustavnosti - 2 Mreža mladih traži ocjenu ustavnosti - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mreža mladih traži ocjenu ustavnosti - 1 Mreža mladih traži ocjenu ustavnosti - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mreža mladih traži ocjenu ustavnosti - 3 Mreža mladih traži ocjenu ustavnosti - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mreža mladih traži ocjenu ustavnosti - 4 Galerija 1/4 >>
Mreža mladih Hrvatske uz podršku 40-ak oporbenih zastupnika Ustavnom je sudu podnijela zahtjev za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o savjetima mladih. Zakon je, tvrde, skrojen po mjeri mladeži HDZ-a. Kažu i da je način na koji je predložen i izglasan u najmanju ruku problematičan.

U političkoj areni mladih, bitka lijevih i desnih zbog novog Zakona o savjetu mladih. Mreža mladih Hrvatske Ustavnom je Sudu podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti, jer smatraju da je zakon skrojen po mjeri mladeži HDZ-a.

"Osnovan je savjet koji ima 19 članova od kojih je 15 članova mladeži HDZ-a odnosno vladajuće stranke. Ti mladi nisu reprezentativni za mlade i probleme, potrebe i prioritete mladih već da će na taj način zagovarati interese vlastite stranke odnosno njihovih vrijednosti i njihovih programa", rekao je Kristijan Orešković iz Mreže mladih Hrvatske.

Iz mladeži HDZ-a odgovaraju istom mjerom.

"Ono što je licemjerno od strane Mreže mladih jest da se oni predstavljaju kao jedna Udruga koja su nezavisna koja predstavljaju sve mlade, ali oni u stvarnosti to nisu. Oni su ideološki motivirana udruga", rekao je Maksimilijan Šimrak, predsjednik mladeži HDZ-a.

Upravo je SDP-ovac, odgovaraju mladi HDZ-ovci, nekada bio na čelu koordinacije mladih, čiji djelokrug rada u starom Zakon nije definiran.

"On je preslika svega što je dosada postojalo, a to je ta glavna koordinacija savjeta mladih i u tom modelu je tada bio glavni tajnik koordinacije čovjek iz SDP-a", rekao je Šimrak.

Uz Mrežu mladih stala je i oporba. Za njih je problematična zakonska procedura.

"Šalje se poruka da bez stranačke iskaznice HDZ-a građani pa tako i mladi nemaju pravo na političku participaciju i nemaju pravo da se njihov glas čuje", rekla je Dalija Orešković, saborska zastupnica.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 4 Obratio se medijima Plenković o vojnom roku: "Mislite da su Ukrajinci prije 2013. gledali na vojsku kao danas? Svima se optika mijenja"

"Mi smo u cijeloj raspravi govorili ovo je zemlja za mladež ne za mlade. Oni su odbili prijedloge mladeži u javnom savjetovanju da se osnuje nacionalni savjet i onda su ih naknadno, nakon što su objavljeni rezultati savjetovanja progurali u sam zakon", rekla je Ivana Kekin, saborska zastupnica Možemo.

Iz Vladinog ureda za mlade odgovorili su da je cilj zakona potaknuti aktivaciju neaktivnih savjeta mladih i da se ne radi o ekskluzivnom klubu za članove političkih podmladaka. Konačnu o Zakonu imat će ustavni sud.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene