Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u HDZ-u

Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima...

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jutro je proveo u obilascima zagrebačkih gradilišta Medicinskog fakulteta, Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i franjevačkog samostana sv. Franje Asiškoga. Nakon sjednice predsjedništva svoje stranke, odgovarao je na novinarska pitanja i komentirao političke aktualnosti.

Šire predsjedništvo HDZ-a sastalo se u ponedjeljak, a nakon sastanka Andrej Plenković je dao izjavu za javnost. Odgovorio je na kritike glavne europske tužiteljice Laure Kovesi, koja je komentirajući tvrdnju premijera Andreja Plenkovića da istraga o eventualnim zlouporabama na Geodetskom fakultetu nije u nadležnosti EPPO-a ustvrdila kako "vrlo dobro procjenjuju svoju nadležnost ".

Na pitanje smatra li to oblikom pritiska, odgovorila je kako se radi o stvaranju dimne zavjese, po principu: "Dragi građani, nije važno je li došlo do prijevare, pitanje je tko je nadležan. Je li nadležan EPPO i obavlja li dobar posao s predmetima?"

Andrej Plenković o aktualnostima

Osim o aktualnim pitanjima, HDZ je rapravljao o aktualnim pitanjima, kao i o najvažnijim političkim pitanjima. Osvrnuo se na nove zakone, ali i obnovu.

"Zatražili smo od svih županijskih zajednica da sugeriraju kandidate za izborne liste, pa ćemo voditi razgovore kako bismo definirali ljude koji će biti na listama za iduće izbore", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva

"Mi smo svi jako dobri i u formi. Rezultati Vlade su odlični. Finišira se naš program. Idemo u nove izborne izazove Idemo u nove izborne izazove", komentirao je stranačke aktivnosti Plenković.

"Bit će sve u roku. Kada god se odabere datum izbora, mi smo za nove izborne izazove rođeni spremni", ustvrdio je predsjednik HDZ-a.

Plenković je komentirao i izjave Laure Kovesi koje je ona dala u intervjuu za N1 u nedjelju, a ustvrdio je da je šefica EPPO-a pohvalila suradnju s Hrvatskom.

Pročitajte i ovo Potres u Zagrebu aktivirali su se Slab potres u Zagrebu, ali građanima je dosta: "Dokle više?!", "Kratka buka iz podzemlja"

"Nisam gledao taj intervju, dobio sam kratki rezime. Tu je stvar što se nas tiče identična kao i prije, nema nikakvog pritiska, ne znam uopće odakle ta teza i tko to tako može doživjeti. Najvažnije je da se svatko drži svoje nadležnosti", rekao je Plenković.

"Oni koji su gledali intervju su mi rekli da je formulacija bila Geodetski fakultet. Problem koji se stvarno tiče EU sredstava i vezan je uz Geodetski fakultet uopće nisu vezani uz potres. EPPO i Geodetski fakultet da, u dijelu gdje je nepobitno utvrđeno da se radi o EU novcu. EPPO štiti EU novac. Kad je riječ o slučaju 3D snimanja, mi smo kao odgovorna vlada više puta tražili očitovanja i pogledali rezime izvješća o trošenju sredstava. Nepobitno je utvrđeno da nijedan cent nije potrošen iz EU fondova. To je novac hrvatske države, a za to je nadležan USKOK", rekao je.

Pročitajte i ovo Problem debljine u Hrvatskoj - 2 Istraživanje Europske inicijative Svako treće dijete u Hrvatskoj ima ozbiljan zdravstveni problem: Adekvatno ga ne prepoznaju ni roditelji ni liječnici obiteljske medicine

Nakon toga je Plenković krenuo govoriti o postporesnoj obnovi.

"Sve što se obnavlja u Zagrebu i na Baniji se obnavlja zahvaljujući Vladi i HDZ-u", kazao je Plenković.

"Mi smo najzainteresiraniji da se svaka zakonitost sankcionira, iz europskih sredstava, ili iz državnog proračuna. Ako su potrošena sredstva državnog proračuna, nadležan je DORH, ako su potrošeni europski novci potrošen je EPPO. Već tri mjeseca me svaki dan ispitujete o toj temi. Svako tijelo neka radi svoje, sukladno svojim nadležnostima", rekao je i ustvrdio da se u cilju političke kampanje omalovažava proces obnove.

Kako bi "objasnio nadležnosti" predsjednik HDZ-a iskoristio je mikrofone koje je razmjestio po prostoriji. Prije toga prepirao se s novinarkom oko nadležnosti.

"Kako su vas izbrifirali", rekao je.

"Nije me nitko izbrifirao, znam razmišljati svojom glavom", odgovorila mu je reporterka.

"Je, je sigurno", rekao je Plenković.

Kritika oporbe

"Oporba je za nas govorila da smo korumpirani izdajnici, ja sad pitam po HDZ-ovim skupovima jesmo li mi korumpirani izdajnici. Izdajnici smo jer surađujemo s manjinama?", rekao je.

Nakon kritike oporbe, Plenković se zahvalio postignućima svoje Vlade.

"Mi na ove izbore idemo s toliko velikim postignućima da su ovo za nas sitnice", zaključio je.

Na pitanja novinara o ženama na listama HDZ-a premijer je rekao: "Za zaštitu žena HDZ je napravio više nego cijela ljevica otkad je Hrvatske".

"Za razliku od oporbenih stranaka, HDZ danas u Saboru ima 19 zastupnica, njih pet ima zajedno manje nego mi", odgovorio je na pitanje o izbornim listama i dodao da im je "ljevica u Saboru pljeskala" zbog HDZ-ovih zakona - pooštravanja zakona o nasilju nad ženama, kao i zbog uvođenja femicida u zakon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene