Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rubrika Poziv

Radnici usred Dnevnika Nove TV saznali da neće dobiti plaće koje čekaju godinama: Osam milijuna kuna ide državi i bankama

Aktualno Galerija Radnici DIP-a i ekipa Dnevnika Nove TV Radnici DIP-a i ekipa Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Poziv: Domagoj Mikić Poziv: Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čorkalo Ivan Čorkalo Foto: DNEVNIK.hr Ana Šepac, radnica iz Karlovca Ana Šepac, radnica iz Karlovca Foto: DNEVNIK.hr +9 Zoran Mihajlović, stečajni upravitelj Galerija 1/14 >>
Gotovo desetljeće njihova tvrtka je u stečaju, a jedino što su od bivšeg vlasnika dobili bila su pusta obećanja da će im se isplatiti njihov pošteno zarađen novac. Sa svojim su se problemima radnici DIP-a Karlovac obratili rubrici Poziv Dnevnika Nove TV.

Oko 60 radnika posrnule drvne industrije parketa čeka na isplatu svog poštenog zarađenog novca koji nisu dobili niti osam godina nakon kraha tvrtke DIP Karlovac. Sada upućuju posljednji poziv upomoć.

"Za radnike nikad nema novaca, ni kad smo radili ni kad je stečajni upravitelj devet godina primao plaću. Prodavalo se i sad, kad je prodan DIP, ništa za nas", rekla je Mira, bivša radnica tvrtke.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Philadelphiji Užas u Philadelphiji VIDEO Napadači izašli iz automobila pa počeli pucati po ljudima: Najmanje devetero ranjenih, ispaljeno 40 metaka

Neisplata plaća Mirjanu je umalo koštala i zatvora jer nije imala za prometnu kaznu.

"Kazna je bila 2000 kuna, a nisam imala odakle platiti jer tolike godine nisam plaću dobivala. Na kraju sam se zadužila i platila", ispričala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan slučaj iz Njemačke Majka osmogodišnju kćer cijeli život držala zaključanu u stanu: Policija spasila djevojčicu, a u tome joj pomogao jedan detalj

Neki su se u međuvremenu snašli, pronašli poslove, otišli u inozemstvo, ali od pošteno zarađenog novca ne odustaju.

"Teško mi je kad se sjetim koliko mi duguju, kad znam da naše gazde, koji su došli kao obični ljudi, nama nisu davali to što smo pošteno zaradili", rekla je Mara.

Godine rada bačene u vjetar

Puno puta prije stečaja radnici su kucali na vrata bivšeg vlasnika i tražili svoj novac. U međuvremenu su odgovore tražili i od stečajnog upravitelja.

"Ja sam zvala gospodina stečajnog upravitelja i pitala ga je li firma prodana. Rekao je da je prodano zemljište i zgrade. Pitala sam hoćemo li dobiti neki novac, rekao je da se Grad Karlovac nešto naplatio za komunalije, banke, a mi smo na popisu vjerovnika zadnji", rekla je Gordana.

Pročitajte i ovo Kosovski Srbi optužuju EU - 1 rastu napetosti Tisuće Srba na ulicama Kosovske Mitrovice: "Imamo jednu državu - Srbiju"

Pročitajte i ovo Ilustracija Skup COP27 Zabrinjavajući podaci WMO-a o svijetu koji se ubrzano mijenja: "To je dugoročna i glavna prijetnja milijunima stanovnika"

Ništa bolje tvrtka DIP ne posluje ni u stečaju. Za komunalne naknade duguju Gradu Karlovcu.

"I sad su naša potraživanja izrazito visoka i redovito pokrećemo ovrhe na novčanim sredstvima jer druge alternative nemamo", rekla je Lidija Malović, pročelnica za financije Grada Karlovca.

Godine rada bačene su u vjetar, novca nema, a i nade je sve manje.

Stečajni upravitelj: Oni neće dobiti novac

Reporter Domagoj Mikić uživo je u Dnevniku Nove TV razgovarao sa stečajnim upraviteljem Zoranom Mihajlovićem, koji je rekao da radnici neće moći dobiti svoje plaće.

"Imovina stečajnog dužnika je bila preopterećena obavezama, odnosno hipotekama i zabilježbama na imovini. Po Stečajnom zakonu, vjerovnici koji imaju zabilježbu na imovini imaju prvenstvo naplate", rekao je.

Pročitajte i ovo Hrana u menzi - 3 Novi pravilnik o studentskoj prehrani Nakon bečkog s crvima studenti o hrani u menzama: "Neki su prijavljivali kosu, čavle..."

Dodao je da je zemljište DIP-a prodano za osam milijuna kuna. Taj će novac ići Ministarstvu financija, Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak te drugim bankama.

Ukupna potraživanja radnika iznose nešto manje od 10 milijuna kuna, što će se, rekao je Mihajlović, teško isplatiti. S druge strane, on će dobiti "nagradu koja je sukladna pravilima o nagradama stečajnog upravitelja".

Radnici od novca ne odustaju

Nakon prvog dijela razgovora sa stečajnim upraviteljem, Dnevnika Nove TV nastavljen je javljanjem uživo iz Karlovca, gdje je reporter Ivan Čorkalo razgovarao s bivšom radnicom DIP-a Anom Šepac.

"Ja bih htjela postaviti pitanje gospodinu Mihajloviću o tome kada je on mislio obavijestiti radnike prema kojima postoji dugovanje od 24 plaće. Mi na ulici moramo skupljati informacije", rekla je te dodala da nagradu koju će dobiti nije zaslužio: "On je po dolasku u našu firmu obećao da ćemo, prilikom prodaje pokretnina i nekretnina, dobiti svoje novce."

Pročitajte i ovo Krijumčarili kokain u stolnjacima - 3 VELIKI ULOV Ovo je novo! Domišljati dileri iz Kolumbije prokrijumčarili kokain u Hrvatsku, policija otkrila detalje

Na kraju razgovora ju je Čorkalo upitao ima li što poručiti Mihajloviću.

"Kada je mislio obavijestiti djelatnike da je firma prodana? Za koliko je prodana? Kad ćemo mi dobiti svoj novac? Mi od novca ne odustajemo. Neka se država odrekne dijela svojih dugovanja u korist nas, malih ljudi", odgovorila je Šepac.

Zatim se u studiju Dnevnika nastavio razgovor između Mikića i stečajnog upravitelja, na početku kojeg ga je reporter Dnevnika Nove TV pitao postoji li mogućnost da se država odrekne svoga duga kako bi se radnicima isplatio novac.

"To pitate krivu osobu. To pitanje bi trebalo ići prema državi, a ne prema meni", odgovorio je Mihajlović te dodao da će uskoro krenuti ročište za diobu imovine nakon kojeg će se točno znati koliki će iznos ići državi, a koliki bankama.

Pročitajte i ovo Humanity 1 politika Giorgie Meloni Više od 140 migranata iskrcalo se na Siciliji: Zdravi muškarci zadržani na brodu

Na kraju razgovora ga je Mikić pitao koje su opcije radnika koji tvrde da od svojeg novca ne planiraju odustati.

"To nije u mojoj ingerenciji. Ovo što je dosad rađeno je rađeno po zakonskim normama koje je propisao zakonodavac, a radnici svoja potraživanja mogu zatražiti putem svojih kanala", rekao je Mihajlović.

Svoju priču možete poslati i putem Facebook stranice ili putem web forme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene