Obavijesti Video Pretražite Navigacija
politika Giorgie Meloni

Više od 140 migranata iskrcalo se na Siciliji: Zdravi muškarci zadržani na brodu

Humanity 1
Humanity 1 Foto: Orietta Scardino / ANSA / AFP
Više od 140 migranata se sa spasilačkog broda Humanity 1, kojim upravlja njemačka humanitarna organizacija SOS Humanity, iskrcalo u sicilijanskoj luci Catania, pri čemu su zdravi muškarci zadržani na brodu, rekla je glasnogovornica organizacije u nedjelju.

Glasnogovornica je rekla da je posada tijekom noći dobila dopuštenje ući u luku na istočnoj obali talijanskog otoka.

Maloljetnici su bili prvi koji su se iskrcali. Više od 30 odraslih muškaraca je ostalo na brodu kako bi se podvrgli medicinskom pregledu.

Riječ je o mjerama u skladu s politikom koju je nedavno najavio ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi.

Desničarska vlada premijerke Giorgie Meloni je postrožila migracijsku politiku otkako je preuzela vlast krajem listopada.

Premda će ozlijeđenim muškarcima, ženama i djeci biti dopušten iskrcaj, općenito će za putnike biti odgovorne zemlje u kojima su registrirani spasilački brodovi. U slučaju plovila Humanity 1, ta je zemlja Njemačka.

Pročitajte i ovo Migranti u Rijeci - 1 a sve je bilo dogovoreno Rijeci odbijena lokacija za kontejnere i šator za migrante: "Ovo je gotovo neshvatljivo"

Pročitajte i ovo Migranti u Rijeci - 4 Usputna stanica migrantima Tužne slike s riječkog željezničkog kolodvora: Skrivaju se pod nadstrešnicom i ispod vagona, grmlje im je sanitarni čvor

Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani je u izjavi za nedjeljno izdanje novina Il Messaggero pozvao Europsku uniju na rješenje problema migranata koji čamcima pokušavaju ući u zemlje članice.

"Ne možemo pretvoriti Mediteran u groblje, no moramo znati tko je na brodu, odakle su i gdje su pokupljeni", rekao je Tajani, dodavši da je bilo ispravno prihvatiti bolesne, žene i djecu.

Tri druga broda, kojima upravljaju privatne spasilačke organizacije i koji prevoze migrante, nalaze se blizu istočne obale Sicilije u nedjelju čekajući odobrenje iz luke.

Plovila Rise Above, Geo Barents i Ocean Viking navodno prevoze ukupno 900 spašenih migranata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene