Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani podijeljeni

Prijatelji životinja oduševljeni, prodavači zgroženi: Hoće li Hrvatska uskoro zabraniti pirotehniku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijatelji životinja oduševljeni su, a prodavači pirotehnike zgroženi, zbog zabrane pirotehnike propao bi im prihod od 60 milijuna kuna.

Treba zabraniti petarde, složila su se ministarstva zdravstva, obrazovanja, gospodarstva, poljoprivrede i turizma s Prijateljima životinja. Pravnica prijatelja životinja Ivana Lunka tvrdi da traže zabranu pirotehnike kategorije F2 i F3.

Pročitajte i ovo Ilustracija ovo morate znati Korištenje pirotehnike: Pažljivo proučite datume ako ne želite zaraditi kaznu Zoran Barčot Treba biti oprezan Opasnosti u blagdansko vrijeme: "Prošle godine smo u ovo doba imali desetak ozbiljnijih ozljeda"

"Smije se pucati od 27. prosinca do 1. siječnja, ali može se kupovati od 15. prosinca, već sredinom 12. mjeseca. To je potpuni apsurd jer kad ih pustite u prodaju 15. prosinca, tada počinje pucnjava", dodaje pravnica.

Prodavači pirotehnike kažu da Prijatelji životinja manipuliraju ministarstvima. "Ja sam mali čovjek, na meni je da radim i punim državni proračun, ja nemam privilegiju ući ni kod jednog ministra", ljut je Franjo Koletić, vlasnik trgovine pirotehnikom.

Prijatelji životinja kažu da pirotehnika još nije zabranjena zato što pirotehničari lobiraju, no oni tvrde da je to s razlogom. "Ako se nama zabrani prodaja konzumne robe, mi možemo zatvoriti poduzeće s 35 stalno zaposlenih, u sezoni više od 200 ljudi", dodaje Koletić.

Irska i većina Italije potpuno su zabranile pirotehniku, Švedska dopušta samo ovlaštenim osobama, a u mnogim zemljama, među kojima i u Njemačkoj, smije se pucati samo na silvestarsku noć.

I naša sugovornica Katarina smatra da treba zabraniti pirotehniku. "Dijete spava i sad zamislite da pukne ta petarda, kakav je to šok", tvrdi Katarina pa dodaje kako njezina unuka preživljava pucanje petardi tako da ju majka zagrli.

Iako se broj ozljeda zbog akcije Mir i dobro prepolovio, liječnici kažu da postoji medicinska indikacija za zabranu petardi. Doktor Dragan Soldo, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih liječnika, objašnjava kako je tu riječ o ozbiljnim ozljedama, "od amputacije prstiju, oštećenja rožnice, trajnog oštećenja vida i bubnjića" do mnogih drugih.

Iz MUP-a kažu da prijedlog zakona kojim bi se zabranila pirotehnika ide uskoro u javno savjetovanje, što znači da će se pitati svakoga.

Unatoč tome, ima i onih koji su protiv zabrane, među kojima i vlasnica psa Barbara. "Osjetljiva je malo, pa kaj, ne moram ja ići van s njom, u stanu neće nitko pucati, mi u stanu ne pucamo", zaključila je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene