Obavijesti Video Pretražite Navigacija
razmislite još jednom

Bacite keksiće umjesto petardi: Zbog pirotehnike svog psa više nikad nije vidio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već tri dana traje kratka, ali žestoka sezona petardi i pirotehnike. Najgore je ovo vrijeme za roditelje s malom djecom, ali i vlasnike kućnih ljubimaca. Zbog toga su u azilu Dumovec organizirali akciju kojom bi podigli svijest o štetnim posljedicama koje pirotehnička sredstva mogu imati na ljubimce.

Koraljka Petrinović vlasnica je četveromjesečnog psa Ljubana koji se ovih dana prvi put susreće s petardama. Na razne načine pokušava izbjeći probleme pa kad vidi grupu tinedžera obično skrene na drugu stranu i ode.

Pročitajte i ovo Ilustracija aktualna tema Treba li u potpunosti zabraniti pirotehniku? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Crne statistike zbog pirotehnike - 3 OPASNO SLAVLJE U Vukovaru zbog petardi izbio fizički sukob - muškarac napao maloljetnike, građani poručuju: "Djeca iznesu na ulicu ono što doma nauče"

"Ali svoje dijete učim da se petarde ne bacaju da se možemo zabaviti i s drugim stvarima", kaže Koraljka. 

Bezbrižna igra u parku zbog bučne pirotehnike može postati traumatična. Zbog vatrometa su neki zauvijek izgubili svoje ljubimce.

Vjekoslav iz Velikog Polja ostao je bez psa u vrijeme finala Svjetskog nogometnog prvenstva. "Tri sata poslije utakmice šetao sam ga i kraj nas je opalio vatromet. On je bio pušten na polju, vani i zbrisao je. Nikad ga više nisam našao", ispričao je Vjekoslav.

Takve scenarije žele spriječiti u azilu u Dumovcu. Organizirali su akciju kojom žele promovirati bacanje keksića umjesto petardi.

"Psi su puno osjetljiviji od nas i njima svaki pucanj petarde može oštetiti sluh, a u najgorem slučaju dolazi i do zastoja srca. Zna se dogoditi da se pas nakon takve traume povuče i da ne bude više onakav kakav je bio prije", kaže Tomislav Dugan, veterinarski tehničar u azilu Dumovec.

Do 1. siječnja smije se koristiti priotehnika legalna za prodaju iz prve i druge kategorije, osobama starijim od 18 godina. Kazne za kršenje pravila kreću se od tisuću do 15 tisuća kuna.

Iz udruge Prijatelji životinja već više od dvije godine provode peticiju, pozivaju na izmjenu zakona. Ali poručuju i da vlasnik uvijek mora snositi odgovornost za svojeg psa.

"Uvijek je stvar u ljudskoj odgovornosti, kada govorimo o napuštanju životinja, zlostavljanju životinja, a o neodgovornom držanju životinja, uvijek je u ljudskoj neodgovornosti", kaže Luka Oman iz Udruge, dodajući da zakoni trebaju štititi nedužne, životinje, djecu i građane. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene