Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Namjerno ili slučajno?

Zbog imovinskih kartica završavaju na crnoj listi: Jesu li one zbilja tako komplicirane?

Aktualno Galerija Imovinska kartica - 4 Imovinska kartica - 4 Foto: DNEVNIK.hr Imovinska kartica - 3 Imovinska kartica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Imovinska kartica - 2 Imovinska kartica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Imovinska kartica - 1 Imovinska kartica - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomo Medved, ministar branitelja Galerija 1/5 >>
Ako ste mislili da su se političari trgnuli nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupke protiv ministara Gordana Grlića Radmana i Marija Banožića, pa i saborske zastupnice Sandre Benčić - prevarili ste se. Još jedan ministar završio je na crnoj listi. Riječ je o potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu, koji je također zaboravio prijaviti svu imovinu.

Potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda češlja Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. I on je zaboravio u imovinsku karticu unijeti livade, pašnjake i oranice.

Riječ je o zemlji, objašnjavaju u Ministarstvu, koju je, nakon smrti roditelja i ostavinske rasprave naslijedio prošle godine, a nalazi se na području općine Cetingrad.

"Radi se o naslijeđenim suvlasničkim dijelovima zemljišta. Kako je javni bilježnik po službenoj dužnosti proveo upis vlasništva u zemljišne knjige, ministar Medved propustio je izvršiti nadopunu imovinske kartice, što će, svjestan nenamjernog propusta, žurno ispraviti", odgovorili su, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Bez obzira na to što se radi o manjim udjelima, ministar ih je, tvrde u Povjerenstvu, morao unijeti u imovinsku karticu. Predmet je otvoren.

"Utvrđivat će se radi li se o naslijeđenoj imovini, je li rješenje
o nasljeđivanju pravomoćno i je li te nekretnine obveznik prijavio ili nije", kaže Aleksandra Jozić Ileković iz Povjerenstva.

Pročitajte i ovo Nova pravila za uzgoj svinja, ilustracija - 5 Odzvonilo tradicionalnom uzgoju svinja Ovo će slavonska sela uništiti do kraja? "Krpao sam financijske rupe, prodavao sam nešto malo kulena i kobasica, preživljavalo se"

Kolege brane Medveda.

"Vjerujem da će to ispraviti i izmijeniti i da se već čuo s Povjerenstvom", kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

"Sam je to okarakterizirao kao propust koji će u nekoliko dana ispraviti", rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Oporba napada.

"Napravio je propust, nije u razini onoga što je napravio Grlić Radman i Povjerenstvo će ocijeniti kolika je težina tog propusta", rekao je Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP).

"Kad se dogodi poplava pogrešaka, onda to pokazuje koliko neozbiljno doživljavate funkciju i položaj na kojem se nalazite i koliko imate manjka odgovornosti", poručuje predsjednik Mosta Božo Petrov.

A baš se zaredalo. I dok Medved nije prijavio zemlju, Grlić Radman zaboravio je prijaviti milijunsku dividendu, a Sandra Benčić najam stana.

Pročitajte i ovo Novi problemi za JANAF, ilustracija - 1 Doznaje Dnevnik Nove TV Novi problemi i gubitak za JANAF: Uprava otpisala kao nezakonit projekt vrijedan 2,7 milijuna eura

"Nisam upisala rashod, znam da sam htjela, ali nisam shvatila gdje bi mogao ići. Moram reći da taj obrazac nije prilagođen kategorijama koje imamo", kazala je Benčić.

Je li i drugima tako teško ispuniti imovinsku karticu? "Nije to težak dokument, ali morate si odvojiti vrijeme", rekao je gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik Ivan Penava.

"Ja nemam puno toga za popunjavanje, pa je meni bilo lakše", kazao je saborski zastupnik IDS-a Dalibor Paus. "Ima dosta nejasnoća, ali OK, ljudi su susretljivi i dobijete odgovor u 24 sata", kazao je saborski zastupnik Marijan Pavliček.

Elektroničke imovinske kartice osmišljene su u mandatu Dalije Orešković. "Svrha tih kompliciranih rubrika bila je da se omogući povezivanje baze podataka iz imovinskih kartica kojima raspolaže Povjerenstvo s bazama podataka drugih državnih tijela", rekla je saborska zastupnica Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva.

Aktualna predsjednica locirala je problem. "Nisu se dobro informirali, idu k tome da izvrše obvezu. Ponekad možda i požure", rekla je Jozić Ileković. A najveći je problem - kad namjerno zaborave.

Pročitajte i ovo Ilustracija oko 400.000 smrtnih slučajeva Europa se suočava s "ozbiljnom javnozdravstvenom krizom", naši susjedi među zemljama u kojima je najgore

Kako izgleda imovinska kartica?

Dnevnik Nove TV provjerio je kako izgleda ta, očito mnogima zahtjevna imovinska kartica. Na početku treba ispuniti opće podatke od imena i prezimena do podataka o prebivalištu.

Od obveznika se traži da upišu i dužnost za koju se podnosi imovinska kartica, kao i drugi poslovi, ako ih ima tijekom mandata, te oni koje su obavljali prije stupanja na dužnost. Imovinska kartica sadrži i podatke o plaći, ostalim prihodima i mogućim stipendijama. 
Upisuju se i zaduženja, ali i nekretnine i pokretnine koje obveznik ima.

Također se moraju istaknuti i eventualni poslovni udjeli, dionice, devizne štednje i ostalo. Ako se nešto od prvotnog upisa u imovinsku karticu promijeni, obveznik je dužan o tome obavijestiti Povjerenstvo.

Ne izgleda teško, ali čini se da mnogima itekako jest.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene