Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova afera

Radman poručio da je spreman platiti kaznu zbog pogreške: "U cijeloj priči možda sam jedino ja oštećen"

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman dao je izjavu povodom afere o lažnim podacima u svojoj imovinskoj kartici.

Ministar Gordan Grlić Radman odgovarao je novinarima na pitanja nakon što je povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa jučer otvorilo predmet jer u imovinsku karticu do sada, od početka svog mandata, nije unio podatke o isplaćenim dividendama iz tvrke Agroproteinka, čiji je suvlasnik.

"Želio bih naglasiti da sam onoga trenutka kada sam postao ministar u srpnju 2019. upravljačka prava u sklopu kompanije prenio na odvjetničko društvo i onda sam 18.8. objavio svoju imovinsku karticu. Također bih naglasio da s upravljačkim dijelom tvrtke nemam nikakve veze osim što sam suvlasnik i dioničar", započeo je ministar.

"Propust o ispunjavanju imovinske kartice tehnički je propust, moja pogreška zbog koje mi je vrlo žao", rekao je i dodao:

"Ja sam danas otišao do Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, obavio sam s njima razgovor, moj odvjetnik je pripremio dopis koji sam potpisao kako bih pokazao spremnost da sve ono što se dogodilo što u imovinskoj kartici nije navedeno, što nije deklarirano i što je propust, da sam spreman i platiti kaznu zbog te moje tehničke pogreške ažuriranja imovinske kartice."

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 paket mjera vlade Pogledajte nove maksimalne cijene mlijeka, riže, krumpira, mesa, toaletnog papira…

Ministar je od stupanja na funkciju, 2019. godine, do 2023., primio dividende u iznosu od 2,11 milijuna eura, a u svoju imovinsku karticu, iako je morao, nije unio te podatke.

Na pitanje kako je mogao zaboraviti upisati tako veliki iznos rekao je:

"Mediji su otkrili priču o onome što je transparentno i javno. Jednostavnom računicom ste došli do određenih podataka. Tu govorite o bruto iznosima, sigurno je da je iznos puno manji."

"Specifičnost mog posla je takva da sam prepustio da se o tom dijelu brinu neki drugi, priznajem da je to propust, mislim da je najveća pogreška ne vidjeti pogrešku i ne ispraviti je, griješiti je ljudski. Važno je istaknuti da sam sve stekao na zakoniti način, da su svi primici podlegli poreznim obvezama. Nitko tu nije oštećen, možda sam sad ja oštećen kada sam se našao u ovoj situaciji kada bih se morao pripremati za Opću skupštinu Lige naroda i na posjet Hrvatskoj ujedinjenoj dijaspori u Kaliforniji već sutra", dodao je.

Prije dva dana rekao je da s Agroproteinkom nema ništa, da je njegov odnos s njom prošlost, a sad je vidljivo da mu na račun sjeda dobit od njenog poslovanja.

"Što se tiče moga odnosa prema Agroproteinci ja nemam nikakvog odnosa prema poslovanju, ne sudjelujem u operativnom procesu, ne sudjelujem u odlučivanju, radu uprave. Ja samo imam udio koji sam dobio ostavinskom raspravom nakon smrti moga oca", rekao je ministar.

Njegovi kolege iz stranke gubili su pozicije zbog imovinskih kartica, a on je zaboravio upisati iznos koji prosječni Hrvat ne može zaraditi u stotinu godina.

"Ja se time ne bavim. Ja sam izložio što sam trebao i stojim iza toga", odgovorio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija za lošije plaćamo više Širi se novi trend varanja kupaca, teško ga je otkriti: "Ljuta sam jer to više nije isti proizvod, a plaćam skuplje"

Također, tvrtka Agroproteinka dobila je, još 2017. godine, koncesiju od Ministarstva poljoprivrede za odvoz i zbrinjavanje lešina uginulih životinja, a na račun toga je samo 2023. tvrtka od ministarstva prilima 4.35 milijuna eura.

"Agroproteinka ima jednu svoju povijest. Trebate ići daleko u prošlost kompanije. Kako je nastala u Sesvetama i iz ružnog pačeta postala ekzemplarna tvrtka. Stalno se govori obiteljska kompanija, ali ta kompanija je u vlasništvu radnika", rekao je.

Komentirao je Radman i riječi predsjednika Zorana Milanovića vezano za navijače Dinama zatvorene u grčkim zatvorima.

"On ne može imati kvalitetnu informaciju jer se ne informira", poručio je.

Dodao je da je u kontaktu s zatvorenim Hrvatima te da je veleposlanstvu i ministarstvu najvažnija sigurnost navijača u 21 zatvoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene