Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odzvonilo tradicionalnom uzgoju svinja

Ovo će slavonska sela uništiti do kraja? "Krpao sam financijske rupe, prodavao sam nešto malo kulena i kobasica, preživljavalo se"

Aktualno Galerija Nova pravila za uzgoj svinja, ilustracija - 5 Nova pravila za uzgoj svinja, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Nova pravila za uzgoj svinja, ilustracija - 2 Nova pravila za uzgoj svinja, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nova pravila za uzgoj svinja, ilustracija - 3 Nova pravila za uzgoj svinja, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nova pravila za uzgoj svinja, ilustracija - 4 Nova pravila za uzgoj svinja, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Nova pravila za uzgoj svinja, ilustracija - 1 Galerija 1/6 >>
Odzvonilo je tradicionalnom uzgoju svinja u dvorištima. Veterinarska inspekcija od vrata do vrata obavlja popis. Tko drži makar i jednu ili dvije svinje, mora se odlučiti ili za modernizaciju ili za prekid uzgoja svinja. Taj suvremeniji model, ili takozvana "treća kategorija", naputak je Europske unije, a u Hrvatskoj je taj proces modernizacije sada ubrzan i to zbog afričke svinjske kuge.

Uskoro u hrvatskim dvorištima više nećemo imati priliku viđati svinje. "Moramo biti svjesni da ćemo svinje u Hrvatskoj moći držati samo u objektima treće i četvrte kategorije. Tako je u zemljama Europske unije", objasnio je Davor Pašalić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

"Način uzgoja svinja u objektima koji ne udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima više nije moguć", rekla je Tatjana Karačić iz Uprave za veterinarstvo.

Zbog toga se i u Hrvatskoj pokrenuo takozvani proces rekategorizacije svinjaca. Ta je modernizacija itekako ubrzana afričkom svinjskom kugom zbog koje je Stjepanu Buconjiću iz Andrijaševaca usmrćeno svih jedanaest svinja. U njegovom malenom dvorišnom svinjcu, sada su druge životinje.

"Pilići. Nešto mora biti ovdje da ne bude baš prazno", istaknuo je. On je svinje sam zorom hranio i uzgajao te je sam u dvorištu obrađivao meso.

"Imao sam malo, nešto sam prodao pa sam krpao financijske rupe, a sad toga nema. Pokoji kulen i kobasica je uvijek bila pa se nešto malo prodalo i preživljavalo se", rekao je reporteru Dnevnika Nove TV Tinu Kovačiću.

  Pročitajte i ovo Novi problemi za JANAF, ilustracija - 1 Doznaje Dnevnik Nove TV Novi problemi i gubitak za JANAF: Uprava otpisala kao nezakonit projekt vrijedan 2,7 milijuna eura

Veterinarska inspekcija obilazi i svinjce poput njegovog. Obavlja se popis, broje se svinje i od apsolutno svih uzgajivača traži da ispunjavaju tu treću kategoriju. To znači da moraju postojati zaštitne barijere, dvostruka ograda, evidencija dezinfekcije, zaštitna odjeća, određena infrastruktura i još puno toga. Ako domaćin ne potpiše da će prijeći na treću kategoriju, ostaje bez svinja.

"Posjednik potpisuje za što se odlučio. Ukoliko ne želi svinje na klanje kako bi se meso iskoristilo, onda se odlučuje za usmrćivanje. To je zadnja solucija", objasnila je Karačić.

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrđuju da je rekategorizacija već počela. "U višu kategoriju su slijedom popisivanja, dokazivanja uvjeta i potvrda prebačeno 7124 objekta u kojima se drže svinje", napomenula je ministrica Marija Vučković.

  Pročitajte i ovo Ilustracija oko 400.000 smrtnih slučajeva Europa se suočava s "ozbiljnom javnozdravstvenom krizom", naši susjedi među zemljama u kojima je najgore

Ministarstvo se obvezuje financirati rekategorizaciju, ali neće se svi odlučiti na nju.

"Vidjet ću kakva će biti situacija. Ako budem preživio bez njih, neću ih više imati. Onda ću biti samo na pilićima. Neda mi se više razmišljati o tome. Valjda ćemo preživjeti nekako", rekao je Buconjić.

Neki će stari svinjci zasigurno, zauvijek ugasiti svjetlo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene