Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oko 400.000 smrtnih slučajeva

Europa se suočava s "ozbiljnom javnozdravstvenom krizom", naši susjedi među zemljama u kojima je najgore

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Europa se suočava s "ozbiljnom javnozdravstvenom krizom" s obzirom na to da gotovo svi Europljani žive u područjima s opasnim razinama onečišćenja zraka, pokazalo je istraživanje.

Analiza podataka, prikupljenih pomoću najsuvremenije metodologije, pokazala je da 98 posto ljudi u Europi živi u područjima koja su zagađena vrlo štetnim sitnim česticama i znatno iznad granice koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Gotovo dvije trećine Europljana živi na prostorima u kojima je zagađenje zraka više nego dvostruko veće od dozvoljene granice prema preporuci WHO-a.

Najteže pogođena europska zemlja je Sjeverna Makedonija, a slijedi je Srbija. U obje zemlje više od polovine stanovništva živi u područjima gdje je onečišćenje zraka četiri puta veće nego što je preporučeno.

Srbija je jedna od sedam zemalja istočne Europe, uz Sjevernu Makedoniju, Rumunjsku, Albaniju, Poljsku, Slovačku i Mađarsku, u kojima gotovo svi stanovnici žive u područjima s najmanje dvostruko većim onečišćenjem od dozvoljenog.

Pročitajte i ovo Erik Scheller, švedsko ministarstvo obrazovanja bili su predvodnici, no sada je kraj Državni tajnik pojasnio zašto se vraćaju tradicionalnim obrazovnim metodama: "Ovaj će trend slijediti cijeli zapadni svijet"

Situacija u istočnoj Europi je znatno teža nego u zapadnoj. Izuzetak je Italija gdje više od trećine stanovnika u dolini rijeke Po i okolnim područjima udiše zrak koji je četiri puta onečišćeniji od preporučenog.

Istraživanje Guardiana se odnosi na sitne čestice PM2,5 koje uglavnom nastaju izgaranjem fosilnih goriva, a mogu ući u pluća i krvotok i utjecati na gotovo svaki organ u tijelu.

Prema smjernicama WHO-a, prosječne godišnje koncentracije čestica PM2,5 ne bi trebale prelaziti pet mikrograma po prostornom metru.

Istraživanje je pokazalo da samo dva posto stanovništva Europe živi u područjima s dozvoljenom koncentracijom tih čestica.

Stručnjaci upozoravaju da onečišćenje zraka česticama PM2,5 uzrokuje oko 400.000 smrtnih slučajeva godišnje u Europi.

U Njemačkoj tri četvrtine stanovništva živi u područjima s dvostruko većim onečišćenjem zraka od dozvoljenog, u Španjolskoj 49 posto, a u Francuskoj 37 posto.

U Velikoj Britaniji tri četvrtine stanovništva izloženo je koncentraciji štetnih čestica do dva puta većoj od preporučene, a četvrtina živi u područjima u kojima je onečišćenje zraka više nego dvostruko veće od preporučenog.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Karlovcu - 3 TEŠKO OZLIJEĐEN MLADIĆ Poznat uzrok eksplozije u Karlovcu, policija objavila detalje: Plamen je sukljao sedam metara u zrak

Gotovo 30 milijuna Europljana živi u mjestima s koncentracijama čestica PM2,5 koje su najmanje četiri puta veće od preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

U Švedskoj pak ne postoji područje u kojemu je koncentracija čestica PM2,5 više nego dvostruko veća od granice WHO-a, dok su neke regije na sjeveru Škotske među rijetkima u Europi u kojima je onečišćenje u dopuštenim okvirima.

Promet, industrija, grijanje u kućanstvima i poljoprivreda su glavni izvori čestica PM2,5, koje često u većoj mjeri pogađaju najsiromašnije zajednice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene