Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jamac sigurnosti i snaga

FOTO Na Dan Hrvatske vojske Banožić napao Milanovića: "Danas kad nema priliku - sve zna"

Polaganje vijenaca na Mirogoju - 5
Polaganje vijenaca na Mirogoju - 5 Marko Todorov/Cropix
Aktualno Galerija Andrej Plenković na polaganju vijenca Andrej Plenković na polaganju vijenca Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Polaganje vijenaca na Mirogoju - 5 Polaganje vijenaca na Mirogoju - 5 Foto: Marko Todorov/Cropix Polaganje vijenaca na Mirogoju - 4 Polaganje vijenaca na Mirogoju - 4 Foto: Marko Todorov/Cropix Polaganje vijenaca na Mirogoju - 3 Polaganje vijenaca na Mirogoju - 3 Foto: Marko Todorov/Cropix +4 Polaganje vijenaca na Mirogoju - 1 Galerija 1/9 >>
Na Jarunu će se u nedjelju održati i središnje obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera, admiral Robert Hranj uputili su u nedjelju čestitke u povodu Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, ističući da je zadovoljan vojnik temeljna snaga jake vojske.

"Bili ste i ostali oni koji pomiču granice, oni koji pomažu, koji čuvaju ovu jedinu domovinu Hrvatsku", poručio je Banožić u čestitki pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske, za koju je rekao da je postala neodvojiv dio nacionalnog identiteta i tradicije.

"Prošle su trideset i dvije godine od povijesne slike iz srca Zagreba koja je snažno odjeknula u cijeloj Hrvatskoj, postrojavanja Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici", rekao je ministar.

Naglasio je da je to bilo povijesno postrojavanje hrabrih i odlučnih, onih koji su čvrsto vjerovali u viziju prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana o samostalnoj i modernoj hrvatskoj državi; onih iz koje je izrasla moderna hrvatska država i vojska.

S posebnom zahvalnošću prisjetio se svih branitelja koji su zastali na putu pobjede.

Pročitajte i ovo Hrvatska vojska u centru Zagreba izvodi We Will Rock You kampanja WeAreNATO VIDEO Pogledajte flash mob pripadnika Počasno-zaštitne bojne u centru Zagreba na pjesmu "We Will Rock You"

Pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske zahvalio je što nastavljaju izgrađivati vjerodostojnog jamca hrvatske slobode i branitelja nacionalnih interesa te im poručio da svatko od njih predstavlja nastavak pobjedničke kolone vojske branitelja iz Domovinskog rata.

"Danas, suočeni s brojnim izazovima zbog značajnih promjena sigurnosnog okruženja te činjenice kako Hrvatska zaslužuje svoju jaku i modernu vojsku, prekinuli smo višegodišnje neulaganje u obranu i pokrenuli niz projekata opremanja i modernizacije", rekao je ministar.

Pročitajte i ovo Obljetnica Hrvatske vojske, ilustracija - 4 Na Jarunu Sve je spremno za veliku proslavu Hrvatske vojske: "Prije 32 godine ona strana nije imala ono što i mi, a to su motiv, želja i hrabrost"

Istaknuo je da ih pripadnice i pripadnici HV-a svojim profesionalizmom i predanošću obvezuju na kontinuirani rad na poboljšanju kvalitete njihovih života i uvjeta rada, a dokazali su se i u suradnji sa saveznicima i partnerima kao čvrst i pouzdan oslonac sigurnosti.

Admiral Hranj rekao je da je pobjeda u Domovinskom ratu jedan od najvažnijih događaja u cjelokupnoj povijesti hrvatskog naroda i jedan od temelja moderne hrvatske državnosti.

Takve su obljetnice, dodao je, dobra prilika da se prisjete dana kada je Hrvatska stvarala svoju vojsku gotovo ni iz čega, usred agresije i borbe za opstanak, slobodu i neovisnost.

"I dok s ponosom gledamo na našu nedavnu povijest i prisjećamo se godina Domovinskog rata, trebamo gledati i u budućnost te učiti iz novih spoznaja vojne znanosti, kao i iz iskustava modernih sukoba i ratova. Moramo biti spremni za suočavanje sa sigurnosnim izazovima u novim okolnostima i u drugačijem okružju", rekao je Hranj.

Polaganjem vijenaca na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj i krematoriju premijer Andrej Plenković i ministri obrane, branitelja i unutarnjih poslova odali su u nedjelju počast hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku Franji Tuđmanu u povodu Dana Hrvatske vojske.

Uz premijera vijence su položili ministri obrane Mario Banožić, branitelja Tomo Medved i unutarnjih poslova Davor Božinović te načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj.

Vijence su položili u spomen-parku "Glas Hrvatske žrtve - Zid boli" i ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, kao i na posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

Vijence će najviša državna izaslanstva položiti i kod spomen-ploče na mjestu prve smotre postrojbi ZNG-a na stadionu NK-a Zagreb, a potom će biti održana svečana akademija u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" u Ministarstvu obrane.

Banožić: Milanović kao premijer imao je priliku učiniti za vojsku sve, a nije učinio ništa

Ministar obrane izjavio je nakon polaganja da je kako je ruska agresija na Ukrajinu ponovno dovela do toga da se razmišlja o tome koliko je vojska snažna i jaka.

"Iz tog razloga Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem ulaže u opremanje vojske u sve tri grane, ali i zbog zahvalnosti prema trudu koji vojnici iskazuju kroz redovan rad, kroz misije i operacije, kada su rame uz rame kao vojnici NATO-a i zemalja članica EU-a spremni iskazati sve sposobnosti", rekao je Banožić.

Podsjetio je kako hrvatski vojnici daju svoj doprinos i u ispunjavanju civilnih zadaća - od potresa i pandemije do požara i poplava.

Banožić se osvrnuo i na tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića da HV-u nedostaje opreme i naoružanja te kazao da je Milanović "kao premijer imao priliku učiniti za vojsku sve, a nije učinio ništa, a danas, kad nema tu priliku, sve zna".

Upitan utječu li njihovi narušeni odnosi na stanje u društvu, Banožić je odgovorio kako "nije dobro da pojedina imena koja mu stoje na stolu predsjednik ne želi potpisati više od godinu dana".

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene