Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoke kazne

Kad počne sezona, počinje i buka: Gradonačelnik donio neobičnu odluku, ugostiteljima se neće svidjeti

Aktualno Galerija Dubrovnik, ilustracija - 1 Dubrovnik, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovnik, ilustracija - 2 Dubrovnik, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovnik, ilustracija - 3 Dubrovnik, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovnik, ilustracija - 4 Dubrovnik, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Dubrovnik, ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Zbog glasne glazbe kažnjen je vlasnik lokala na Stradunu, a dubrovački gradonačelnik kaže - povijesna jezgra postat će akustična zona. Što se događa u Dubrovniku, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

U subotu je na Stradunu održana smotra mažoretkinja, a decibeli su bili itekako podebljani. Kad počne sezona, počinje i buka, a živjeti unutar zidina u najmanju ruku je izazovno za tek oko 1000 stanovnika koliko ih je ostalo. Dobro to zna Andrija Jukas, koji je tu od rođenja prošao sve faze dubrovačkog turizma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neujednačena primjena Policija oduzela 1148 vozila: U nekim dijelovima Hrvatske ćete proći gore, evo o čemu to ovisi Dubrovnik Udarac po džepu Dubrovniku prekipjelo: Kazne za kafiće s preglasnom glazbom

"Dostava, buka, kamioni, jutarnje gužve, kasnovečernje arlaukanje, pjevanje, muzika", nabrojio je.

Upravo buku stanovnici unutar zidina ističu kao jedan od najvećih problema. Zato su posljednjih dana komunalni redari u akciji, pa je umjesto dopuštenih 55 decibela u jednom lokalu u noćnim satima izmjerena razina buke od 73 decibela.

Tako su vlasnici kažnjeni s 1300 eura za pravnu i 260 eura za odgovornu osobu, no najveći gubitak imat će jer su ostali bez javne površine, točnije stolova i stolica, na sedam dana.

"Htjeli bismo da se razjasni što je ta buka, je li to buka od muzike. Mi govorimo o 22 sata, kada je tu na taraci bilo stotinu ljudi", objašnjava suvlasnik ugostiteljskog objekta Davorko Obuljen.

Iz Grada tvrde kako su svi ugostitelji upozoreni na vrijeme. Ovo će biti sezona u kojoj će se buka kažnjavati, a zvučnici neće smjeti biti vani. No gradonačelnik Mato Franković ide i korak dalje pa najavljuje kako će povijesna jezgra postati unplugged, tj. akustična zona.

"Može svirati gitara, saksofon, kome smeta saksofon, može i klavir... Pjevač ne smije imati mikrofon ako ga treba spojiti u pojačalo", potvrdio je.

Kažnjavanje nedopuštene buke je jedno, no ovakvom idejom mnogi su zbunjeni.

"Unplugged glazba po meni danas više i ne postoji i akustična gitara ima svoj spoj koji ide u nekakav mali razglas. Ako ćemo se vratiti da klape pjevaju ispod volta, mislim da je to nemoguće u 21. stoljeću", poručio mu je glazbenik i producent Žarko Dragojević.

Unplugged zona neće se primjenjivati na programe i koncerte pod organizacijom grada, kao ni na noćne klubove. Dubrovčani unutar zidina žele koliko-toliko miran san, a to i ne bi trebao biti problem jer Zakon ionako jasno propisuje što se i kada može i ne može. Ostaje vidjeti jesu li ove kazne tek predstava za javnost ili zbilja uvođenje reda.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene