Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković: ''Većina građana nije ni svjesna da plaćaju struju više od 10 puta jeftiniju od tržišne cijene''

Vlada će i dalje voditi politiku zaštite standarda građana i normalnog funkcioniranja gospodarstva te iznaći različite, dobro kalibrirane mjere, koje će na pravedan način omogućiti kućanstvima da namiruju troškove svojih režija, poručio je premijer Andrej Plenković na početku redovite tjedne sjednice Vlade.

Premijer Andrej Plenković okupio je ministre i ministrice na redovitoj tjednoj sjednici Vlade četvrtkom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu, koja je opet počela sa zakašnjenjem, ovaj put nešto više od pola sata.

Prozivke i kritike da su na godišnjem odmoru dok se problemi i dalje samo gomilaju, a građani i poduzetnici sa strahom čekaju jesen i zimu, Vladi baš i nisu sjele. 

Na tom tragu već su održali dvije sjednice ovaj tjedan - dan ranije tematsku sjednicu na čijem su dnevnom redu bile izmjene 65 zakona zbog uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine, a početkom tjedna telefonski su odradili sjednicu oko novih cijena goriva.

Četvrtak je dan rezerviran za redovitu tjednu sjednicu Vlade, a u svom tradicionalnom uvodnom govoru Plenković je rekapitulirao sve ono, po njegovom mišljenju, najvažnije što se zbivalo proteklih dana s naglaskom na jučerašnju sjednicu Vlade oko uvođenja eura te energetskoj krizi.

''Vlada radi na paketu mjera kako bismo ublažili posljedice energetske krize, jer su cijene energenata na tržištima zaista toliko velike da većina naših građana nije ni svjesna da plaćaju mjesečno struju više od 10 puta jeftiniju od tržišne cijene", rekao je Plenković.

''Vlada će, kao i dosad, voditi politiku zaštite standarda građana i omogućavanja normalnog funkcioniranja gospodarstva te ćemo imati dobro kalibrirane mjere koje će voditi računa i o kućanstvima i gospodarstvu i javnom sektoru'', najavio je premijer.

''Optužnice protiv hrvatskih pilota su politički montirane''

Osvrnuo se i na optužnice protiv pilota koja je podignuta u Srbiji te je podsjetio da su se s pilotima sastali prije nekoliko mjeseci i poručio da je optužnica politički montirana.

''Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću, s učincima velikosrpske agresije Miloševićeva režima. Hrvatska je bila žrtva agresije, Domovinski rat imao je oslobodilački karakter i naši piloti bit će pod posebnom skrbi u ovom kontekstu i naći ćemo način kako reagirati'', kazao je premijer.

Dodao je da zasad iz Srbije nisu dobili nikakvu pismenu informaciju o optužnici, bilo putem Ministarstva vanjskih i eurospkih poslova, odnosno diplomatskim putem, bilo pravosudnim putem koji ide preko Ministarstva pravosuđa i uprave.

Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved obavit će u petak i razgovore s nekadašnjim pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, najavio je Plenković.

Pročitajte i ovo Vremenski tijek uvođenja eura SJEDNICA VLADE Stižu velike promjene koje će izmijeniti živote građana, Plenković: ''Danas mijenjamo 65 zakona, a uskoro još 23''
Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić Brojnima istekao mandat Veleposlanici na prijemu kod Plenkovića: Ima li dogovora između predsjednika i premijera oko novih imenovanja?

Prije sjednice Vlade Plenković te ministar vanjskih i eruopskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovali su na prvom danu konferencije hrvatskih diplomata, koja je počela jutros u hotelu Westin.

Vlada usvojila programe poljoprivrednih potpora vrijedne 10,5 mijuna kuna

Vlada je na sjednici donijela dva programa potpore - sektoru mliječnog govedarstva te proizvođačima sjemenskog kukuruza, ukupne vrijednosti 10,5 milijuna kuna.

Kako je izvijestila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, program potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u 2022. godini, za koji je osigurano tri milijuna kuna, podrazumijeva pružanje pomoći jedinicama područne samouprave, kao i objedinjavanje javnih sredstava u tom cilju.

Intenzitet potpore kreće se od 30 do 100 posto, što ovisi od vrste mjere i razvijenosti pojedine jedinice područne samouprave, a maksimalna potpora po pojedinoj županiji doseže 500.000 kuna.

Program se odnosi na mjere uzgoja i kupovine uzgojno valjanih rasplodnih junica, kao i na troškove sakupljanja i prijevoza mlijeka od primarnih proizvođača do mjesta preuzimanja od strane vozila prerađivača mlijeka, naročito u udaljenim i slabije razvijenim područjima, s preostalim manjim mliječnim gospodarstvima, kojima prijeti gašenje, a koje se ne želi izgubiti, istaknula je ministrica.

Za program potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu osigurano je 7,5 milijuna kuna, a maksimalna pojedinačna potpora iznosi 35.000 eura.

Pročitajte i ovo Krešimir Sever - 6 ZA DNEVNIK NOVE TV Šef sindikata iznio najnovije podatke o kreditnoj zaduženosti građana: ''Ovo još nije dno dna, još gore dolazi''

Produljeno financiranje energetske obnove obiteljskih kuća

Vlada je produljila financiranje energetske obnove obiteljskih kuća do kraja 2022. godine, u sklopu provedbe Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine

Financijska sredstva za provedbu te obnove u ukupnom iznosu od 190 milijuna kuna osigurana su odlukom o raspodjeli viška prihoda Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2022. te raspodjelom sredstava od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi, izvijestio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Od toga će se 90 milijuna kuna namijeniti za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu na području cijele Hrvatske, a 100 milijuna kuna za sufinanciranje kuća oštećenih u potresu, dodao je.

Ministar je najavio i da će novi program energetske obnove obiteljskih kuća do 2030, godine njegovo ministarstvo predložiti do kraja ove godine.

Vlada je usvojila i prijedlog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje od 2021. do 2027. kojim se ostvaruju preduvjeti za korištenje sredstava EU fondova.

U okviru Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027. na raspolaganju je 1, 933 milijarde eura iz Europskog socijalnog fonda plus a predviđeni su prioriteti: inkluzivno tržište rada i poticanje zapošljavanja, obrazovanje i cjeloživotno učenje, socijalno uključivanje, zdravstvo, zapošljavanje mladih, socijalne inovacije, materijalna deprivacija.

Provedba tog programa pridonijeti će povećanju stope zaposlenosti na 75 posto, povećanju sudjelovanja odraslim u cjeloživotnom učenju na 55 poto te smanjenju stope rizika od siromaštva i socijalne isključenosti na 15 postom, kazao je ministar rada i mirovinskog Marin Piletić.

Pročitajte i ovo Mirela Hutinec KOLIJEVKA CIVILIZACIJE Vukovarska tajna za koju više znaju u svijetu nego kod nas: Kao ni Vučedol, ni Vukovar još nije do kraja ispričana priča
Pročitajte i ovo Građani na ulicama Vukovara - 2 IMA BUDUĆNOSTI Grad na Dunavu uspješno se bori za bolju budućnost: ''Kunu se u Vukovar i daju mu crkavicu, a Vukovar nije grad koji prosi''

Memorijalna bolnica u Vukovaru dobila novo ime

Vlada je prihvatila prijedlog da se Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar preimenuje u Nacionalnu memorijalnu bolnicu ''Dr. Juraj Njavro'' Vukovar. To je inicijativa hrvatski branitelja Vukovara i Ministarstva hrvatskih branitelja, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Uvažavajući doprinos Njavre, kako tijekom Domovinskog rata, tako i u aktivnoj ulozi saborskog zastupnika i ministra zdravstva koja je bila usmjerena na skrb o hrvatskim braniteljima, predlaže se promjena naziva bolnice, rekao je Beroš.

Vlada je dala prethodnu suglasnosti ravnateljici Središnjeg registra osiguranika (Regos) za sklapanje Sporazuma o savjetodavnim uslugama s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj uz naknadu u iznosu od 700.000 eura.

Riječ je o izradi mirovinskog simulacijskog modela i individualnog kalkulatora mirovina koji će se uključiti u digitalnu platformu koju uspostavi Regos.

Među ostalim, Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad 57. Vinkovačkim jesenima bez preuzimanja ikakvih financijskih obveza.

Pročitajte i ovo Biljana Borzan - 1 NUŽNA POMOĆ Banka koja pomaže siromašnima uskoro stiže u Hrvatsku: ''Predstoji nam novo doba''

Nije međutim prihvatila zaključke dviju oporbenih zastupnica - Karoline Vidović Krišto o tome da se zatraži provođenje nadzora usklađenosti prihoda i imovine nad pravosudnim dužnosnicima, te Marije Selak Raspudić (Most) o potrebi stavljanja u funkciju Banke hrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene