Optužnice iz Srbije protiv hrvatskih pilota i najavljene optužnice protiv dvaju hrvatskih generala ispolitizirane su, kazao je u četvrtak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.


"Sve optužnice iz Srbije su ispolitizirane, Haag je rekao svoje", izjavio je Gordan Grlić Radman na dvodnevnoj godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u Westinu.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić komentirao nalog za uhićenje Putina: "S kim ćete sada pregovarati?" Kosovski premijer Albin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić Vučić i Kurti stigli na zajedničke razgovore: Hoće li se postići dogovor oko Kosova?

Nakon što je iz Beograda stigla najava o podizanju optužnice protiv generala Pavla Miljavca i admirala Davora Domazeta Loše i brigadira Ilije Maričića zbog navodnih zločina počinjenih u operaciji Oluja, hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je da će "Hrvatska sutra optužiti njihovog aktualnog predsjednika, ako bude loše volje, zato što je divljao na teritoriju Hrvatske '95 godine".

Grlić Radman je kazao kako mu je poznato što je Vučić govorio 1995. u okupiranoj je Glini govorio da Glina nikada neće biti Hrvatska. "Mi to nismo zaboravili", kazao je Grlić Radman.

Na pitanje treba li sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog najave o optužnicama, kako to predlaže predsjednik Milanović, Grlić Radman je kazao kako se u vladi o tome nije razgovaralo.

"Najvažnija mjesta su popunjena"

Vlada i predsjednik nisu postigli dogovor o imenovanjima veleposlanika i rotaciji diplomatskog osoblja, ali Grlić Radman ističe da "hrvatska diplomasko-konzularna mreža dobro radi svoj posao".

"Naravno da je dobro izvršiti rotaciju, ali sva su najvažnija mjesta popunjena", kazao je, dodavši da jedino Sveta Stolica, Pariz i Vilnius čekaju nove veleposlanike.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, koji je također sudjelovao na konferenciji, komentirao je moguće promjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Sredinom kolovoza visoki predstavnik Christian Schmidt dao je političkim strankama rok od šest tjedana da postignu dogovor o izmjenama zakona, nakon čega će on u suprotnom nametnuti rješenje.

Prije toga je u medije procurio nacrt Schmidtove odluke koja je išla u prilog hrvatskim zahtjevima za adresiranjem presude Ustavnog suda u slučaju Ljubić kako bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata u Domu naroda te potencijalno formiranje entitetske i državne vlade bez njihovih predstavnika.

Brojni paneli iza zatvorenih vrata

"Taj posao Schmidt mora završiti", kazao je Čović koji očekuje da će Schmidt riješiti i pitanje bošnjačkog preglasavanja Hrvata na izborima za člana predsjedništva BiH te pri izboru delegata u Dom naroda.

Sudionici spomenute konferencije su hrvatski veleposlanici, generalni konzuli, konzuli i vojni izaslanici, a brojni paneli održavaju se iza zatvorenih vrata.

Gordan Grlić Radman Naš ministar rusku invaziju na Ukrajinu nazvao avanturističkim potezom: "Sigurni smo da će u nadolazećem razdoblju i Ruska Federacija shvatiti"

Zoran Milanović Milanović o optužnicama iz Srbije: "Srbija na to nema pravo. Hrvatska može sutra optužiti njihovog predsjednika zbog divljanja, ako bude loše volje"

Konferenciju je u četvrtak ujutro otvorio Plenković, nakon čega je uslijedilo obraćanje ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, kao i panel rasprave s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem, te potom s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

U petak je predviđeno i obraćanje grčkog šefa diplomacije Nikosa Dendiasa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju