Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OKRUTNA BIROKRACIJA

Pao na natječaju zbog tri slova: "Razlog izgleda banalan, ali je korektan"; ''Oni šalju buržoazijsku poruku''

Aktualno Galerija Josip Krpina - 1 Josip Krpina - 1 Foto: DNEVNIK.hr OPG - 2 OPG - 2 Foto: DNEVNIK.hr Josip Krpina - 2 Josip Krpina - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 OPG - 1 Galerija 1/4 >>
Birokracija ponekad zna biti okrutna. Poljoprivrednik iz zaleđa Zadra bez novca za kupnju prikolice ostao je zbog tri slova. Odbijenicu je dobio od Zadarske županije. Oni u cijeloj priči ne vide ništa sporno, ali drugačiji odgovor stiže iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Dvadeset i osam mu je godina. Živi u Radašinovcima, u zaleđu Zadra, i bavi se poljoprivredom.

Josip Krpina prikolicu je kupio kako bi poboljšao posao. Planirao je za nju dobiti 26.000 kuna iz blagajne Zadarske županije. Prijavio se na natječaj za nabavu poljoprivredne mehanizacije, prikupio i više bodova nego što je trebalo, ali na adresu mu je stigla odbijenica.

"Tražio sam od Županije da se očituju zašto, oni su mi i prije službene odbijenice potvrdili da je to zato što mi nedostaju na papiru tri slova, odnosno na računu", rekao je Josip.

Ta tri slova su – OPG. "Pao je" na natječaju jer je račun o kupnji bio na njegovo ime, a ne na ime OPG-a.

"Bizarno mi je to jer već imam iskustva s EU natječajima, koji su mi uzimali u obzir izdane račune na moje privatno ime, odnosno moj OIB, moju adresu, jer oni znaju da je OPG fizička osoba i da je isti OIB nositelja OPG-a i samog OPG-a."

Pročitajte i ovo Suša - 2 Borba s birokracijom Hoće li mjera teška 200 milijuna kuna pomoći Hrvatima? Zbog suše se neće trebati ispuniti određeni zahtjevi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smanjenje udara krize Zbog velike suše ministrica najavila izvanrednu mjeru: ''Vlada radi na novom jesenskom paketu''

Iz Županije tvrde da su izričito naveli da računi moraju biti izdani na podnositelja. Bilo da je riječ o trgovačkom društvu, zadruzi ili OPG-u.

Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, rekao je: "Kad gledamo razlog, izgleda banalan, ali ako je jedinstven za sve, smatramo da je korektan."

Dodaju i da mjesta za dodatnu korekciju jednostavno nije bilo: "Radi se o računu, prepravljati račun, mislim da nije u redu."

"Pa zar je bilo teško nazvati i reći: 'Molim Vas, korigirajte taj račun', što se može, a ne špekulirati da se ne može, jer onaj tko mi je prodao to može napraviti, dakle korekcija, a ne prepravci, kako oni nazivaju", govori Josip.

Josip je ipak u pravu

Da je Josip u pravu, odnosno da korekcije nije ni trebalo biti, potvrđuju nam iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. U odgovoru stoji:

"U slučaju kada je riječ o OPG-u koji ima jednak OIB kao i fizička osoba koja mu je nositelj nema razlike u tretmanu računa, odnosno račun izdan na fizičku osobu bio bi prihvatljiv kao dokaz plaćanja troška."

Dok je s natječajima EU-a stvar jasna, na lokalnoj razini, čini se – stvari funkcioniraju drugačije i to je ono što Josipa posebno ljuti:

"Mene neće ovime odavde maknuti, poskoci se na kamenu rađaju, na kamenu i ostaju, međutim, oni šalju jednu tu, kažem vam, klasičnu buržoazijsku poruku 'Mi smo vlast', a ja im poručujem: 'Mi smo narod, mi smo država.'"

Mogućnost žalbe, kaže, nema, ali želi, dodaje, da na njegovu primjeru mladi poljoprivrednici nauče lekciju. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene