Svaki bi zaposleni Hrvat mogao platiti 7150 kuna za restrukturiranje Uljanika. Naime, novi investitor želi preuzeti Uljanik na način da dugovi ostanu državi, točnije nama, poreznim obveznicima.

Galerija


Novi strateški partner, Brodosplit Tomislava Debeljaka, nova je nada za Uljanik grupu.

Vezani članci Milan Bandić (Foto: Dusko Marusic /PIXSELL) Bandić: ''Da tvrtka u vlasništvu Zagreba potroši nenamjenski milijun kuna, odavno bih bio u Remetincu'' Uljanik (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Otvara se stečaj Uljanika d.d., Plenković: "Stečaj nije likvidacija, radnici će dobiti plaće"

"Bit će skepticizma i nepovjerenja, ali ponuda je na stolu i mislimo da treba ići naprijed s tom ponudom kako bi se ovdje nastavilo s brodogradnjom", rekao je Fabrizio Kalčić iz Sindikata Istrve, Kvarnera i Dalmacije.

Prioritet je osigurati plaće koje će zaustaviti odljev radnika. Nastavkom proizvodnje i usvajanjem plana restrukturiranja očekuje se i povratak radnika.

"Ni prijašnji ni sadašnji planovi nikad nisu uključivali neke dugove iz prošlosti. Uključivali su sudjelovanje države i partnera", rekao je Samir Hadžić, predsjednik Nadzornog odbora Uljanika.

S tim da bi država riješila dugove, a partner svoju polovicu novca uložio u buduću proizvodnju. Tim se dogovorom vodi i Tomislav Debeljak.

"Ulazimo u Hirošimu nakon atomske bombe. Imamo jako puno posla da bismo sve skupa izgradili, a da na to sve skupa imamo i trošak prošlosti koji je netko drugi napravio", rekao je.

Ako deset milijardi kuna duga podijelimo s brojem stanovnika, ispada da bi svaki Hrvat za spas Uljanika trebao platiti 2500 kuna. Ako dug podijelimo s brojem zaposlenih, račun se penje na 7150 kuna.

Država je tijekom protekla dva mjeseca već isplatila nešto više od dvije milijarde i 800 tisuća kuna jamstava. Ponudu novog partnera dobro će razmotriti.

"Ovo je bila prva odluka. Sad slijedi temeljita analiza od strane ministarstva, a plan restrukturiranja mora se odobriti u skladu sa smjernicama europske pravne stečevine", rekao je premijer Andrej Plenković.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr