Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada još razmatra odluku Uprave

Plenković komentirao plan za spas Uljanika: Resturkturiranje mora biti održivo i brodogradilišta moraju moći poslovati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković je u petak navečer novinarima rekao da će Vlada razmotriti odabir Uprave Uljanika da Brodosplit bude strateški partner pulskog brodogradilišta te istaknuo da se plan restrukturiranja mora odobriti u skladu sa smjernicama europske pravne stečevine.

Poslije proslave 29. obljetnice osnivanja HDZ-a Šibensko-kninske županije i grada Šibenika u petak navečer, na novinarsko pitanje hoće li država sanirati dugove Uljanika, s obzirom da je vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak rekao da želi ulagati u razvoj, a ne i sanirati dugove Uljanika, Plenković je rekao da će Vlada razmotriti odabir uprave Uljanika da Brodosplit bude strateški partner.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Ponovio je da je država u dva mjeseca isplatila 2,8 milijardi kuna protestiranih jamstava za Uljanik grupu.

"Mi smo već krajem studenoga mogli proglasiti da smo u proračunskom suficitu da nije došlo do izloženosti države zahvaljujući odlukama ranijih vlada, da je Hrvatska 30 godina ulagala u brodogradnju", rekao je.

Naglasio je da plan restrukturiranja mora biti održiv te brodogradilištima u Puli i Rijeci omogućiti da posluju na tržišnim osnovama. Izrazio je uvjerenje da su radnici Uljanika i 3. maja, građani Istarske i Primorsko-goranske županije, Pule i Rijeke svjesni koliko je uloženo.

Najavio je cjelovitu analizu Ministarstva gospodarstva te ponovno istaknuo da se plan restrukturiranja mora odobriti u skladu sa smjernicama europske pravne stečevine.

Osvrnuo se i na odluku Izvanraspravnog vijeća suda u Zadru u slučaju Daruvarac.

"Prije nekoliko tjedana rekli smo da ćemo razmotriti određena neadekvatna rješenja u Zakonu o kaznenom postupku. To je odluka Izvanraspravnog vijeća i ne znam na temelju čega su odbili te mjere. Moramo imati balans prema optuženima, ali moramo voditi računa i o pravu žrtava", rekao je Plenković.

Premijer je oštro osudio i žigosanje srednjoškolke u Zadru. "Više sam nego zgrožen", rekao je i dodao da očekuje da će se ispitati o čemu se radi.

"Sadašnja je generacija privilegirana jer živi u neovisnoj Hrvatskoj"

Plenković je također rekao da nema strateškog cilja koji vlast nije ispunila, ali da ostaje puno toga za riješiti. Pri tome je kao jednu od glavnih zadaća istaknuo demografsku revitalizaciju.

"Nalazimo se u klubu najrazvijenijih zemalja svijeta kao članica EU, ali nam ostaje i puno toga za riješiti. Suočeni smo sa starenjem populacije. U Hrvatskoj više ljudi godišnje umre nego se rodi. Svake godine nestane grad veličine Makarske i naša je temeljna dugoročna zadaća da pokušamo te trendove ublažiti i promijeniti i na tome radimo", rekao je Plenković na svečanosti u šibenskom HNK-u.

Ocijenio je da je demografska revitalizacija s nizom mjera počela pokazivati signale uspjeha te je 2018. godine rođeno skoro 900 djece više nego 2017. godine "i tako moramo nastaviti jer bez naroda nema države“.

Istaknuo je kako je sadašnja generacija privilegirana jer živi u neovisnoj, samostalnoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj.

"Priznanje je išlo teško i ono se nije dogodilo preko noći, a umijeće koje su dr. Tuđman i HDZ pokazali bili i više nego na razini izazova“, rekao je.

Istaknuo je i kako hrvatsko gospodarstvo raste te kako je važno da se taj rast ne temelji na novim zaduživanjima. Rasteretili smo gospodarstvo smanjivanjem administrativnih barijera. Županije sada imaju više sredstava, a spajanjem ureda državne uprave dobit će i veće ovlasti.

"Nema nijednog ministra koji u svom resoru nije posjetio sve krajeve Hrvatske i s jednakim entuzijazmom želimo da se razvijaju svi krajevi Hrvatske“, rekao je.

Naglasio je i da će Vlada nastaviti s reformom pravosuđa i reformama mirovinskog sustava te omogućiti da mirovine budu veće.

Plenković: Na izbore idemo da bismo Europi predstavili uspješnu Hrvatsku

Plenković je također rekao da vlast radi na tome da Hrvatska bude privlačna za ulaganja.

Idemo u korak s vremenom i zato idemo na sljedeće europske izbore da bi predstavili uspješnu Hrvatsku u Europi. Šibensko-kninska županija je jedna od onih u kojoj smo pobjednička stranka i uvjeren sam da ćemo na ovim izborima pokazati snagu i odlučnost te da ćemo trijumfirati na izborima 26. svibnja“, rekao Plenković.

Predsjednik županijskog HDZ-a Nediljko Dujić naglasio je kako su ponosni na sve ono pozitivno što su napravili u 29 godina na području županije, ali i kako su svjesni da je bilo i propusta.

"Međutim, kada se sve izmjeri, daleko je veći postotak učinjenog", rekao je i dodao dase želi dati priliku svakom pojedincu da se dokaže.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić je rekao da je grad pokazao da je moderna sredina, a HDZ stranka koja se okreće mladim ljudima.

"Ako ne idemo u korak sa suvremenim kretanjima u svijetu i stranka koja se okreće mladima, nećemo moći osigurati budućnost, a upravo je po tome Šibenik postao prepoznatljiv i to je smjer u kojem ćemo nastaviti kretati", rekao je Burić.

Župan Goran Pauk kazao je da su u županiji u svim djelatnostima postignuti veliki iskoraci.

"Naša županija svjedoči dobrim gospodarskim, ali posebno uspješnim turističkim rezultatima. Na to svakako pozitivno utječe i to što nastavljamo uspješno povlačiti EU sredstva i tako ćemo nastaviti i dalje", rekao je.

Ministri nahvalili županijsko i gradsko vodstvo

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić naglasio je kako vidi golemu razliku Šibenika i Šibensko-kninske županije danas i prije deset godina.

"To ne može biti slučajno. To se može dogoditi samo ako mislite i činite dobro. Ovo što se dogodilo treba pripisati i činjenici da su grad i županija pod vodstvom HDZ-a. Čestitam na napretku, a u tome sudjeluje i Ministarstvo zaštite okoliša nizom projekata", rekao je.

Ministar uprave Lovro Kuščević je ocijenio da su gradonačelnik Burić i župan Pauk dokaz da građani Šibenika i Šibensko-kninske županije znaju izabrati najbolje.

"To je jedna kružna politika. Teško da bi vi na terenu dobili izbore jer teško bi bilo dobiti izbore bez podrške na nacionalnoj razini, kao i obrnuto. Uzajamno si pomažući možemo ostvariti rezultate i projekte", rekao je Kuščević.

Prije svečanosti u HNK-u,  Plenković je održao sastanak sa šibensko-kninskim Županijskim odborom stranke, a zatim je položio vijenac kod spomen-obilježja na Baldekinu poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene