Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strateški partner

Debeljak o Uljaniku: "Ulazimo u Hirošimu nakon atomske bombe, nema šanse da još imamo tuđi trošak"

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak (Foto: Dnevnik.hr)
Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Uprava Uljanika izvijestila je da je ponuda odabranog novog strateškog partnera Brodosplita bila najbolja u odnosu na sve ostale. Uprava ističe da je Brodosplit ponudio sudjelovati u isplati plaća, no svi ostali troškovi restrukturiranja tek se trebaju utvrditi.

Državi dugovi iz prošlosti, Brodosplitu ulaganje u buduće poslovanje. Takva je ponuda na stolu, kaže novi strateški partner za spašavanje Uljanika Tomislav Debeljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon informacije o ovrhi Brodosplita Ministar Horvat: ''Ako Debeljak ne može financirati restrukturiranje Uljanika, proces će završiti kao i prethodni'' Tomislav Debeljak (Foto: Boris Scitar/Vecernji list) Strateška industrijska grana Debeljak: ''Uljanik i 3. Maj su nezaobilazni u svijetu brodogradnje''

Oni bi, ističe, zadržali brodogradnju u oba gradilišta, povećali broj radnika, uložili do milijardu kuna u modernizaciju, doveli nove poslove i osigurali uspješno poslovanje bez državne pomoći. Spremni su platiti i dio troškova za plaće radnicima, ali država prvo treba pristati na plaćanje svih starih dugova i gubitaka u brodogradilištima.

Debeljak napominje: "Mi ulazimo u Hirošimu nakon atomske bombe i imamo jako puno posla da to sve izgradimo u budućnosti, a da na to sve skupa imamo i trošak prošlosti koje je neko drugi napravio, nema šanse, takve budale na svijetu ne postoje.

Daj Bože da taj trošak bude što manji jer ćemo onda i mi isto prema pravilima Europske komisije to manje morati dati u vlastitom doprinosu u budućnosti", rekao je Debeljak.

Sumnjičavima poručuje da imaju potreban novac. "Možemo to, a tu je i pismo namjere jedne od najvećih svjetskih banaka koja bi pratila cijeli dio naše budućnosti", poručuje.

Uprava Uljanika stotine milijuna kuna treba već danas. Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić poručuje: "Trebaju hitna sredstva za pokretanje procesa za isplatu plaća i odblokiranje računa i druga faza je podmirenje svih obveza prema vjerovnicima“.

Debeljak bi dao samo dio novca za plaće i za izgradnju jaružara kojom bi se izbjeglo plaćanje jamstva od 126 milijuna eura.

Radnici zadovoljni

Među pulske radnike vratio se optimizam. Član Nadzornog odbora Samir Hadžić poručuje: "Ovo je jedan korak naprijed".  U 3. maju pak neizvjesnost jer ne znaju hoće li dobiti potreban novac da za 20 dana ne završe u stečaju.

Predrag Knežević iz Kriznog stožera 3. maja: "Vjerujemo da će se to pokriti do 26.02. jer poslije cijela priča nema smisla", smatra. Veljko Todorović, član sindikalnog Odbora napominje: "Neki su zadovljni neki nisu, vrijeme će pokazati".

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručuje kako će se o svemu još pregovarati: "Meni je potpuno razumljiva pozicija gospodaina Debeljaka. Nn ne može odgovarati za ono što se događalo ranije.

Država je dala jamstva i ta jamstva država mora pokriti, a kakav će biti konačni aranžman, riješit će se pregovorima", kaže.

A ta jamstva plaćaju građani. Dok traju pregovori oko milijardi, radit će se novi plan restrukturiranja i Debeljak očekuje da bi mogao biti gotov već za mjesec dana.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene