Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burna 2021. godina

Koji su događaji obilježili godinu iza nas? Dopisnici Nove TV izdvojili najvažnije događaje u svojim krajevima

Dopisnici Dnevnika Nove TV
Dopisnici Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr
Politika i pandemija koronavirusa u mnogočemu su obilježili godinu na izmaku, a tako i svakodnevni život na lokalnoj razini. No, bilo je tu još značajnih događaja – teških i lijepih – po kojima će građani u različitim dijelovima Hrvatske pamtiti 2021. Dopisnici Dnevnika Nove TV sa svih dijelova Hrvatske izdvojili su događaje koje smatraju najznačajnijima za njihove sredine.

Ivan Kaštelan, dopisnik Dnevnika Nove TV s područja Splitsko-dalmatinske županije, rekao je da se ove godine u Dalmaciji i Splitu na lokalnim izborima dogodio val promjena.

"Pale su neke dugogodišnje utvrde velikih stranka ili su bile primorane ući u koalicije s nezavisnim listama. To će se zasigurno odraziti na budućnost ovog kraja Hrvatske", rekao je.

Ipak, dodao je da u njemu veliku "nadu da su promjene ipak moguće i da ćemo u budućnosti možda biti bolji ljudi" budi priča o Matei iz Imotskog, djevojci s Downovim sindromom koja radi u vrtiću.

"Za jednu malu sredinu, veliki korak naprijed. Da takve priče vole i naši gledatelji potvrđuje broj pregleda na našoj službenoj Facebook stranici gdje je prilog pogledan više od milijun puta", istaknuo je Kaštelan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve najbolje u 2022.! Spektakularne proslave Nove godine: Pogledajte vatromete diljem svijeta, neki su satima čekali najbolja mjesta za promatranje

I Lina Dollar smatra da su lokalni izbori bili vrlo važan događaj.

"U njima je IDS nakon više desetljeća duge vladavine izgubio dio svojih gradova i općina koje su godinama bile njihove čvrste utvrde. Pojavila su se nova politička lica na poluotoku koja su pomrsila račune 'uljuljkanom' IDS-u", rekla je.

Međutim, Dollar kaže da je teško izdvojiti samo jedan događaj, posebno zbog toga što se radi o regiji prepoznatljive gastro scene i bogate turističke ponude.

"Istarski je češnjak dobio oznaku IQ Istarske kvalitete koja je prvi korak prema njegovoj zaštiti i brendiranju, a Muškat momjanski postao je 18. hrvatsko vino sa zaštićenom oznakom izvornosti u EU. U turizmu smo apsolutni pobjednici, s Rovinjem na čelu, pa smo, koroni usprkos, lijepo popunili državni proračun", rekla je.

"No, ono što je mene posebno razveselilo je da je pulski Aquarium spasio nekoliko morskih kornjača, vratio ih u more, a njihova borba za spašavanje periski budi nadu jer nekoliko beba periska u njihovom vrtiću odolijeva bakteriji koja je prijetnja njihovoj vrsti", dodala je.

Kako dišu Zadar i Slavonija?

Dopisnica Sanja Jurišić prisjetila se kako je 2021. disao Zadar.

"Bojali smo se za turističku sezonu, a ona je bila iznad očekivanja. Također, bilo je zanimljivo pratiti kako se mijenja politička vibra u Dalmaciji. U Šibensko-kninskoj županiji HDZ je svrgnut nakon 30 godina, a u zadarskom Gradskom vijeću po prvi put HDZ nema većinu", istaknula je:

Pročitajte i ovo Kovanice eura A još se čuva i hrvatski dinar Zbog prelaska na euro uništit će se stotine milijuna novčanica kuna: Doznajemo i koliko će nas zamjena valute koštati

Dodala je da za nju posebnu važnost ima priča o obnovi zadarske braniteljske zgrade čiji su stanari pet godina čekali sanaciju nakon požara: "Ljudi su se godinama žalili, a naš je prilog rezultirao time da se izradio troškovnik i priča je dobila sretan kraj."

Godinu za nama i Osječani će sigurno pamtiti po lokalnim izborima koji su donijeli promjenu vlasti.

"Prvi put u povijesti birači su izabrali HDZ, a ta stranka inače nikad nije vladala gradom. Na čelu grada došao je ujedno i najmlađi gradonačelnik u gradskoj povijesti", rekla je dopisnica Marina Bešić Đukarić.

Pročitajte i ovo Valentina Baus i Dino Goleš Uvjerljivi broj 1 Od izazovne 2021. Nova TV rastaje se s lijepim brojkama: Najuspješnija smo multimedijska platforma

Osim toga, naglašava, godinu su obilježila i brojna poskupljenja, prije svega hrane i ulaznih troškova poljoprivrednika koji su se zbog toga našli u velikim gubicima. Također je kao bitan događaj izdvojila i 30. obljetnicu vukovarske tragedije.

"Prvi put je Nova TV radila prijenos Kolone sjećanja, a punih mjesec dana objavljivali smo razne priče o životu u ratnom i današnjem Vukovaru. Ne treba zaboraviti ni strašno nevrijeme koje je pogodilo Požeštinu: najprije bujično nevrijeme, a potom i tuču. Radilo se o milijunskim štetama koje se još uvijek saniraju", rekla je Bešić Đukarić.

Što je obilježilo godinu u Rijeci?

Riječki dopisnik Marko Balen godinu će posebno pamtiti po pomoći koja je potresom razrušenoj Banovini stigla upravo iz njegovog kraja.

"Osim što sam radio priloge o donacijama i sakupljanju pomoći, imao sam priliku i sudjelovati u sakupljanju i slanju pomoći koja premašuje vrijednost od pola milijuna kuna", kaže.

Pročitajte i ovo Beroš kod urara Priložio i fotografije FOTO Vili Beroš i supruga snimljeni kod urara bez maske. Ministar se opravdava: "Pio sam mineralnu"

Njegova kolegica Katarina Jusić kao događaj 2021. ističe LNG terminal na Krku.

"To je bio značajan strateški projekt Hrvatske i korak prema energetskoj neovisnosti. Građani su se bunili zbog buke, no sada su očito prihvatili suživot s plutajućim terminalom", rekla je Jusić.

"Bilo je tu još važnih trenutaka, poput otvaranja Dječje kuće na prostoru bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, prve takve kuće u Hrvatskoj", dodala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene