Dok Hrvatska ima problema s demografijom, pulskom akvariju matematika ide u prilog. Kod njih je posljednjih dana stiglo na tisuće beba.

Galerija


Iako toliko mali da su jedva vidljivi oku, bebe jastozi najveće su iznenađenje u pulskom Aquariumu. Njihovi roditelji već su godinama ovdje, no ovo je prvi put da su stigli i potomci. A s njima, za znanstvenike i puno nepoznanica.

Vezani članci Boris Miletić IDS u Puli uvjerljivo vodi, dok gubi u Vodnjanu i Buzetu: ''Prvo poluvrijeme je završeno, odradit ćemo uspješno i drugo'' Avion, ilustracija Pulska zračna luka dočekala prve ovogodišnje putnike iz Rusije: ''Popunjenost prvog leta je bila iznad očekivanja''

"Moramo se pripremiti na sve to, pronaći radove, da li je netko radio na tome, ima li ikakvih informacija koje bi nam mogle dobro doći i koristiti nam kako bi bili što uspješniji", kazala je biologinja Matea Stankić.

Prvi put susreću se i s malim bakalarima.

"Za jednog bakalara koji je sada izmrijestio svoja jaja i oplodio ih, moramo jako zanimljive uvjete stvoriti za te ličinke, doduše to su arktičke vrste koje zahtijevaju potpuno drugačije uvjete nego mi imamo u Jadranu", rekla je biologinja Žana Moslavac.

Vrijeme je ovo kažu, baby booma. Pa stižu i male ribe klaunovi, lignje, sipe, ali i za pet mjeseci mali morski psi.

Kao s malom djecom - puno ljubavi i pažnje

A onda, kao i s malom djecom, kažu - puno ljubavi, pažnje, i strpljenja. Jedna od kornjača ima oko šest mjeseci i tek 100 grama, i kao sa svakom bebom, i s tom ima jako puno posla. Jede pet do šest puta dnevno, puno se igra, ali još se više odmara i spava.

Ne spava se ni kad je spašavanje periske u pitanju. Biolozi primjećuju rast, da su opstale, no za sada se ne zna jesu li zdrave. Premalene su trenutačno za testiranje koje bi pokazalo imaju li ili ne patogen Haplosporidium pinnae i bakteriju.

A u prirodi, kažu znanstvenici, možemo zdrave nabrojati na prste, jer posljednjih godina gubi se bitka protiv parazita koji bi mogao uništiti njihovu cijelu populaciju.

"Iako je situacija bila negativna i dosta zabrinjavajuća, neke jedinke plemenite periske ipak su se uspjele izmrijesititi ovo ljeto", navodi voditeljica pulskog Aquariuma Aleksandra Bel Dajković. Što budi nadu za njihov spas.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr