Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A još se čuva i hrvatski dinar

Zbog prelaska na euro uništit će se stotine milijuna novčanica kuna: Doznajemo i koliko će nas zamjena valute koštati

Aktualno Galerija Kovanice eura Kovanice eura Foto: DNEVNIK.hr Tihomir Mavriček Tihomir Mavriček Foto: DNEVNIK.hr Kovanice - 3 Kovanice - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kovanice - 2 Kovanice - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kovanice - 1 Galerija 1/5 >>
Pred nama je posljednja godina u kojoj ćemo plaćati u kunama. U Hrvatskoj narodnoj banci traju opsežne i skupe pripreme za prelazak na euro. Naša ekipa bila je u trezoru HNB-a gdje će se uništavati stotine milijuna novčanica kuna, i doznala koliko će se potrošiti na promjenu valute te kada će se odabrati konačan izgled hrvatske strane eurokovanica.

Zbog prelaska s kune na euro pred Hrvatskom narodnom bankom je golem posao. Iz financijskog sustava treba povući više od milijardu komada novčića, kuna i lipa. Tim bi se kovanicama moglo napuniti 260 šlepera pa će se kovanice preseliti u vojarnu MORH-a na tajnoj lokaciji i čuvati tri godine.

U svom trezoru u HNB-u još uvijek čuvaju 760 tisuća komada hrvatskih dinara koji su se prestali koristiti 1994. godine i više se ne mogu zamijeniti.

"Prelazak na euro će stajati ukupno oko 915 milijuna kuna u ovom trogodišnjem periodu. Najviše, oko 880 milijuna kuna stajat će kupovina to jest posudba novčanica od europske središnje banke dok će se kovanice kovati u Hrvatskoj u kovnici novca", rekao je Tihomir Mavriček, viceguverner HNB-a.

Očekuje se da će građani vratiti i oko 500 milijuna novčanica koje će se postupno uništavati u narodnoj banci. Za besplatnu zamjenu novčanica kuna za eure u HNB-u građani imaju neograničen vremenski rok, a za kovanice tri godine, doznaje Dalibor Špadina.

"Na ljeto se očekuje odobrenje iz EU i od kolovoza iskazivanje cijena i u kunama i u eurima", dodaje Mavriček.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvješće Eurostata Uz skuplje energente poskupili i industrijski proizvodi: Objavljeni podaci za Hrvatsku, EU i eurozonu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Organizatori zadovoljni U nekoliko dana prikupljena gotova polovica potrebnih potpisa za referendum o euru: ''Ne možemo srljati u monetarnu uniju''

Dvojno plaćanje bit će omogućeno svega dva tjedna nakon uvođenja eura. Od 1. do 15. siječnja 2023. građani će u trgovinama ili kafićima moći platiti u kunama, a višak će im trebati uzvratiti u eurima.

Odabir dizajna hrvatske strane eurokovanica je u završnoj fazi. U tijeku su prilagodbe kako bi konačne verzije bile usklađene s tehničkim standardima europodručja i pogodne za kovanje. Objava konačnog dizajna očekuje se nekoliko tjedana nakon prvog siječnja slijedeće godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene