Pred nama je posljednja godina u kojoj ćemo plaćati u kunama. U Hrvatskoj narodnoj banci traju opsežne i skupe pripreme za prelazak na euro. Naša ekipa bila je u trezoru HNB-a gdje će se uništavati stotine milijuna novčanica kuna, i doznala koliko će se potrošiti na promjenu valute te kada će se odabrati konačan izgled hrvatske strane eurokovanica.

Galerija Kovanice eura Tihomir Mavriček Kovanice - 3 +1 Kovanice - 2

Zbog prelaska s kune na euro pred Hrvatskom narodnom bankom je golem posao. Iz financijskog sustava treba povući više od milijardu komada novčića, kuna i lipa. Tim bi se kovanicama moglo napuniti 260 šlepera pa će se kovanice preseliti u vojarnu MORH-a na tajnoj lokaciji i čuvati tri godine.

U svom trezoru u HNB-u još uvijek čuvaju 760 tisuća komada hrvatskih dinara koji su se prestali koristiti 1994. godine i više se ne mogu zamijeniti.

"Prelazak na euro će stajati ukupno oko 915 milijuna kuna u ovom trogodišnjem periodu. Najviše, oko 880 milijuna kuna stajat će kupovina to jest posudba novčanica od europske središnje banke dok će se kovanice kovati u Hrvatskoj u kovnici novca", rekao je Tihomir Mavriček, viceguverner HNB-a.

Očekuje se da će građani vratiti i oko 500 milijuna novčanica koje će se postupno uništavati u narodnoj banci. Za besplatnu zamjenu novčanica kuna za eure u HNB-u građani imaju neograničen vremenski rok, a za kovanice tri godine, doznaje Dalibor Špadina.

"Na ljeto se očekuje odobrenje iz EU i od kolovoza iskazivanje cijena i u kunama i u eurima", dodaje Mavriček.

Euro, ilustracija Uz skuplje energente poskupili i industrijski proizvodi: Objavljeni podaci za Hrvatsku, EU i eurozonu

Prikupljanje potpisa referendumske inicijative Zaštitimo hrvatsku kunu U nekoliko dana prikupljena gotova polovica potrebnih potpisa za referendum o euru: ''Ne možemo srljati u monetarnu uniju''

Dvojno plaćanje bit će omogućeno svega dva tjedna nakon uvođenja eura. Od 1. do 15. siječnja 2023. građani će u trgovinama ili kafićima moći platiti u kunama, a višak će im trebati uzvratiti u eurima.

Odabir dizajna hrvatske strane eurokovanica je u završnoj fazi. U tijeku su prilagodbe kako bi konačne verzije bile usklađene s tehničkim standardima europodručja i pogodne za kovanje. Objava konačnog dizajna očekuje se nekoliko tjedana nakon prvog siječnja slijedeće godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju