Prognaničko naselje u Maloj Gorici (Foto: Pixsell,Nikola Cutuk)
Prognaničko naselje u Maloj Gorici (Foto: Pixsell,Nikola Cutuk) Foto: Pixsell,Nikola Cutuk

Petrinjska Inicijativa branitelja od MUP-a je zahtijevala obustavu projekta izgradnje Centra za tražitelje azila u Maloj Gorici. S obzirom na to da za sada nema konkretne odluke o tome, najavljuju blokadu državne ceste na dan europskih izbora.


Nakon što su od MUP-a dobili odgovor za koji tvrde da je pun nelogičnosti, poručuju da ne odustaju od prosvjeda i blokade državne ceste.

Vezani članci Peđa Grbin Grbin: ''Plenković je kočničar svih reformi i promjena u Hrvatskoj'', Beroš: ''Dignite ruke u Saboru za reforme. Pa da vidimo tko su kočničari'' Medicinsko osoblje, ilustracija Čak četiri županije bilježe veći broj preminulih, u jednoj se otvaraju dva dodatna COVID odjela

"Blokirat ćemo državnu cestu Zagreb-Petrinja-Sisak, u mjestu Žažina. Blokada će trajati najmanje 2 sata, a počet će u nedjelju u 16 sati. Vjerujemo da će blokada trajati i duže", kazao je za DNEVNIK.hr jedan od branitelja iz Inicijative  Ivo Vranić.

Vranić navodi da će na nedjeljni prosvjed pozvati stanovnike okolnih sela, a najmanje dvadesetak ljudi šetat će u popodnevnim satima po pješačkom prijelazu na državnoj cesti.

Prosvjednici će nositi hrvatske zastave. Vranić očekuje kilometarske kolone koje bi mogle zatvoriti cestu i do kilometrima udaljenog Lekenika.

"Prosvjed ćemo najaviti nadležnoj policijskoj upravi kako bi sve bilo po zakonu", dodaje Vranić. Navodi da su uz Inicijativu branitelja grada Petrinje stanovnici Letovanića, Male Gorice, Grede i još nekih okolnih sela.

"U prosvjed idemo zbog ignoriranja naših apela, zahtjeva i dopisa. Pisali smo ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i premijeru Andreju Plenkoviću, no odgovor niti od jednog nismo dobili. Je li tako teško odgovoriti ako ništa ne skrivaju?", pita se Vranić.

Traže pismenu odluku MUP-a

Ukoliko ne bude rezultata nakon nedjeljne blokade, najavljuje, branitelji će građane pozvati na daljnje prosvjede, blokade svih cesta u Petrinji i građanski neposluh.

"Tražimo da MUP donese konačnu odluku u kojoj se decidirano navodi da se neće graditi Centar za tražitelje azila u Maloj Gorici. Tražimo da o toj odluci obavijeste Europsku uniju koja im je dala novce za gradnju centra kao i da ih obavijeste o namjeri prenamjene sredstava koja su dobili", kazao je Vranić.

Prema posljednjim podacima, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić kontaktirao je Ivu Vranića iz Inicijative branitelja grada Petrinje i potvrdio da odgovora iz Europske unije - nema, no da je iz MUP-a poslana obavijest o prenamjeni sredstava.

Branitelji traže pismenu odluku o odustajanju od izgradnje Centra za tražitelje azila u Maloj Gorici i za to MUP-u daju rok do petka.

Podsjetimo, Petrinjci ustraju u zahtjevu da se odustane od gradnje Centra za azilante u obližnjoj Maloj Gorici. U veljači je bila organizirana javna tribina, branitelji su održali sastanak s ministrom unutarnjih poslova, sudjelovali na tribini MUP-a u Petrinji te su organizirali potpisivanje peticije, a oko četiri tisuće prikupljenih potpisa uputili su na više adresa, od europskih do hrvatskih institucija.

Svoje zahtjeve i peticiju s četiri tisuće potpisa građana koji su protiv izgradnje Centra za azilante u Maloj Gorici Inicijativa je poslala premijeru Andreju Plenkoviću, MUP-u i ministru Davoru Božinoviću.

Stanovnici u strahu od azilanata

Razlog otporu gradnji centra je strah stanovništva jer, kako navode, nitko se ne osjeća sigurnim. Smatraju da građani tog područja nisu obaviješteni o tome što se planira s Malom Goricom, kao ni tko je iza projekta izgradnje Centra za azilante.

Od MUP-a im je stigao odgovor da su prijedlog gradnje centra razmatrali s lokalnim stanovništvom te da nakon negativne odluke Gradskog vijeća i nezadovoljstva građana pripremaju odluku kojom će polovicu od iznosa predviđenog za Malu Goricu uložiti u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta.

MUP u odgovoru navodi kako bi izgradnja centra za tražitelje azila otvorila nova radna mjesta potrebna području Petrinje te da bi u njemu boravile najranjivije skupine - obitelji s djecom. Dodijeljenih četiri milijuna eura, istaknuli su u MUP-u, preraspodijelit će se u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta, a drugu polovicu u obnovu određenog broja stanova u vlasništvu Republike Hrvatske za smještaj tražitelja azila.

Iz Inicijative branitelja grada Petrinje ističu kako je odgovor koji su dobili pun nelogičnosti te da ne odustaju od svojih zahtjeva. MUP-u su za odgovor dali rok 17. svibnja koji je prošao prije četiri dana. Branitelji su tražili decidiranu odluku o odustanku gradnje centra u Maloj Gorici i potvrdu da je Europska komisija obaviještena o njihovoj odluci i prenamjeni sredstava.

O istoj temi smo i mi poslali upit MUP-u 15. svibnja, no do zaključenja ovog članka, odgovor MUP-a nije stigao.

Potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića, sud mu odredio i istražni zatvor. USKOK: "Očekujemo da ćemo ga uskoro vidjeti"