Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni odgovorom MUP-a

Branitelji iz Petrinje i dalje prijete prosvjedom, ministru Božinoviću dali novi rok za rješenje njihovog zahtjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petrinjska Inicijativa branitelja od MUP-a je zahtijevala obustavu projekta izgradnje centra za tražitelje azila u Maloj Gorici. Od MUP-a je stigao odgovor za koji branitelji tvrde da je pun nelogičnosti.

Branitelji petrinjskog područja zahtjev za obustavom cijelog projekta i peticiju s četiri tisuće potpisa građana poslali su još 23. ožujka. Najavili su i da će, ukoliko se njihov zahtjev ne riješi, organizirati prosvjed i blokirati ceste prema Petrinji i Sisku na dan europskih izbora.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Počinje pooštravanje? Božinović o akciji Uskoka i slovenskoj odluci: "Mi smo spremni, Hrvatska to potencira" Rober Fico Ministar o sigurnosti Može li se u Hrvatskoj dogoditi atentat? "Na sigurnosti se stalno radi, ali nijedna država u svijetu to ne otkriva"

Od MUP-a im je stigao odgovor da su prijedlog gradnje centra razmatrali s lokalnim stanovništvom te da nakon negativne odluke Gradskog vijeća i nezadovoljstva građana pripremaju odluku kojom će polovicu od iznosa predviđenog za Malu Goricu uložiti u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta.

MUP u odgovoru navodi kako bi izgradnja centra za tražitelje azila otvorila nova radna mjesta potrebna području Petrinje te da bi u njemu boravile najranjivije skupine - obitelji s djecom. Dodijeljenih četiri milijuna eura, istaknuli su u MUP-u, preraspodijelit će se u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta, a drugu polovicu u obnovu određenog broja stanova u vlasništvu Republike Hrvatske za smještaj tražitelja azila.

Iz Inicijative branitelja grada Petrinje ističu kako je odgovor koji su dobili pun nelogičnosti te da ne odustaju od svojih zahtjeva. MUP-u su za odgovor dali rok 17. svibnja. Do tada, kako navode, očekuju donošenje odluke o preraspodijeli sredstava. U dopisu poslanom ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, petrinjski branitelji pitaju i kako je moguže da se tražitelji azila smještaju u stanove u vlasništvu Republike Hrvatske.

Dopis Inicijative branitelja grada Petrinje prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine ministre,
još jednom se zahvaljujemo na dostavljenom odgovoru od 9. svibnja 2019. i molimo za konstruktivnu daljnju suradnju. Ponovno Vas podsjećamo da mi od svojih zahtjeva ne odustajemo te čekamo da nam dostavite tražene odluke i dopise. Ova Inicijativa i svi ljudi okupljeni oko nje su dali puno truda i energije te nastavljamo dalje sa svojim aktivnostima sve do donošenja odluka koje smo tražili.

Stoga Vas molimo još jedan put da ispunite naše zahtjeve i dostavite nam sve odluke do 17. svibnja 2019. Smatramo da ste imali dovoljno vremena staviti sve dosadašnje odluke van snage, donijeti nove i izvijestiti EU fondove i komisiju. Nadamo se da razumijete naša inzistiranja na odlukama jer i u Vašem dopisu je toliko nelogičnih navoda da nam ne preostaje ništa drugo.

Svi mediji su objavili da odustajete od izgradnje iako to u Vašem dopisu nigdje decidirano ne navodite osim da pripremate odluku u što ćete uložiti novac namijenjen za Malu Goricu. Iako smo svjesni da bi donijeli tu odluku morate tražiti odobrenje od EU fondova, izvijestiti EU komisiju, a ništa od navedenog nam niste dostavili.

Navodite da ćete drugu polovicu uložiti u obnovu određenog broja stanova u vlasništvu Republike Hrvatske za smještaj tražitelja azila, a svi znamo da tražitelji azila ne mogu biti smješteni u stanovima već isključivo i samo u prihvatnim centrima i dalje da ne nabrajamo. Nadamo se da razumijete naše sumnje, nepovjerenje i razlog zbog kojeg inzistiramo na odlukama, piše u dopisu kojeg potpisuju, u ime Inicijative branitelja grada Petrinje Ivo Vranić, Miljenko Bušić, Željko Bjelac, Zlatko Iskrić i Luca Gašpar Šako.

O svemu smo poslali upit Ministarstvu unutarnjih poslova, njihov odgovor objavit ćemo čim ga zaprimimo.

Aktualno Vodostaji i dalje rastu: Mještani Kostajnice ne spavaju već treći dan. Voda je ušla i nekoliko podruma i prizemlja kuća +0 Premijer Plenković i ministar Ćorić u posjeti ugroženom području (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Vodostaji i dalje rastu: Mještani Kostajnice ne spavaju već treći dan. Voda je ušla i nekoliko podruma i prizemlja kuća 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene