Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz sedmog pokušaja

Potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića, sud mu odredio i istražni zatvor. USKOK: "Očekujemo da ćemo ga uskoro vidjeti"

Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr)
Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Osijek: Sjednica Optužnog vijeća o potvrđivanja druge optužnice protiv Mamića (Davor Javorovic/PIXSEL) L Osijek: Sjednica Optužnog vijeća o potvrđivanja druge optužnice protiv Mamića (Davor Javorovic/PIXSEL) L Osijek: Sjednica Optužnog vijeća o potvrđivanja druge optužnice protiv Mamića (Davor Javorovic/PIXSEL) Osijek: Sjednica Optužnog vijeća o potvrđivanja druge optužnice protiv Mamića (Davor Javorovic/PIXSEL) +0 Osijek: Sjednica Optužnog vijeća o potvrđivanja druge optužnice protiv Mamića (Davor Javorovic/PIXSEL) Galerija 1/4 >>
Županijski sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice suokrivljenika. USKOK ih tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, nogometni klub Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna. Mamiću je isto tako određen i istražni zatvor, što otvara i mogućnost za zahtjev o novom izručenju Mamića hrvatskom pravosuđu.

Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku potvrdilo je novu, drugu po redu, optužnicu protiv Zdravka Mamića, a sud mu je odredio i istražni zatvor. Mamića i ostale optužnica tereti za zločinačko udruživanje te nanošenje štete NK Dinamo od oko 200 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici Zdravko Mamić na sudu - 2 Na društvenim mrežama Mamić se oglasio nakon nove optužnice: "Ako su od mene iskamatarili stotine tisuća eura u par godina - koliko su sve uzeli u cijeloj karijeri?"

Iz USKOK-a su na ovu vijest poručili da očekuju kako će uskoro vidjeti Zdravka Mamića. 

Mamićeva obrana ima pravo žalbe na odredbu istražnog zatvora, no ta žalba ne odgađa izvršenje odredbe suda o istražnom zatvoru i to vrijedi samo za osobe koje su nedostupne hrvatskom pravosuđu, odnosno koje su u bijegu. Obzirom da je sud donio odluku o istražnom zatvoru za Mamića, odmah je moguće i novo raspisivanje međunarodne tjeralice za njim te traženje njegovog izručenja Hrvatskoj od BiH.

Optužno vijeće ranije isto tako nije prihvatilo zahtjev dijela obrane za izuzećem svih članova Vijeća, a o izuzeću će naknadno odlučivati Vrhovni sud.

Prekinuta sjednica

Zbog zahtjeva obrane za izuzećem članova optužnog vijeća, ali i predsjednika osječkog Županijskog suda u utorak je bila i prekinuta sjednica optužnog vijeća koje, po sedmi put, treba odlučivati o potvrđivanju druge Uskokove optužnice protiv bivšeg čelnika NK-a Dinamo Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika.

Mamićev odvjetnik Veljko Mijević izjavio je ranije novinarima kako su branitelji 3. okrivljenog Marija Mamića i 5. okrivljenog Niky Arthura Vuksana, neposredno prije ročišta, predložili izuzeće svih članova optužnog vijeća i predsjednika osječkog Županijskog suda, čemu se usprotivilo tužiteljstvo, smatrajući da je to nedopušteni prijedlog, o kojemu uopće ne bi trebalo odlučivati.

Dodao je kako je sjednica prekinuta dok se o tome ne donese odluka, pri čemu o izuzeću predsjednika Županijskog suda treba odlučiti predsjednik višeg suda.

U izjavi uoči ročišta Miljević je rekao kako očekuje da će se raspravljati o nizu pitanja koja se do sada nisu razmatrala, zbog više razloga, ali ne samo zbog opstrukcije obrane, kako se navodi u medijima.

Podsjetio je da je osječkom sudu pripremio nekoliko prijedloga koji se, uz ostalo, odnose na pitana neovlaštenog tužitelja, pogrešne pravne kvalifikacije u optužnici te neodlučivanje o nezakonitim dokazima, prije svega financijsko-knjgovodstvenom vještačenju.

Zahtjevi za izručenje iz BiH mogu se ponoviti

Na upit novinara može li se tražiti Mamićevo izručenje iz BiH ako ova optužnica bude potvrđena, Miljević je odgovorio potvrdno. Njegovo izručenje traženo je u nekoliko navrata, zna se kada su pokrenuti postupci izručenja i kako su završili pred mjerodavnim sudovima BiH. Mogu se nastaviti i ponoviti ti postupci, za to nema pravne zapreke, i to se odvija prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, pojasnio je Miljević.

Na upit kada se očekuje odluka o žalbi na prošlogodišnju prvostupanjsku presudu, kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, Miljević je kazao kako je Vrhovnom sudu uputio nekoliko podnesaka, kojima nastoji ubrzati proceduru i u kojima je ukazao na neke greške i bitne povrede postupka u žalbenoj fazi.

Ističe kako su obustavom postupka zbog sumnji u davanje lažnog iskaza protiv nogometaša Luke Modrića i Dejana Lovrena nastupile nove činjenice.

Na upit novinara ako žalba na tu presudu bude prihvaćena može li se Zdravko Mamić u ostalim postupcima koji su pokrenuti protiv njega braniti sa slobode Miljević je odgovorio potvrdno, izrazivši uvjerenje da će žalba na tu presudu biti prihvaćena.

Miljević: Ako prvostupanjska presuda bude ukinuta, isti dan idem po Mamića

Ne znam hoće li biti nekih alternativnih mjera, koje zamjenjuju istražni zatvor, ali ako prvostupanjska presuda bude ukinuta, isti dan idem po njega i dovodim ga u RH, poručio je Miljević

Prethodna sjednica Optužnog vijeća u ožujku je odgođena jer trojicu okrivljenika nisu primili pozive.

Na prethodnom ročištu 14. siječnja o potvrđivanju optužnice nije se raspravljalo, jer je obrana predložila prenošenje mjesne nadležnosti u ovome predmetu na zagrebači Županijski sud, a Vrhovni sud u međuvremenu je prijedlog odbio kao neosnovan.

Tužiteljstvo je taj potez obrane tada ocijenilo manevrom usmjerenom ka odugovlačenju postupka, s obzirom da je optužnica podignuta u srpnju 2017. i da je prijedlog za istražni zatvor Zdravka Mamića podnesen u lipnju 2018.

Zločinačko udruženje za izvlačenje novca iz Dinama

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši "Dinamov"direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u BiH, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju. (MT/Hina)
 

Aktualno Divljanje na Viškovu snimile nadzorne kamere: Mladi delinkventi uništavaju sve što im dođe pod ruke U općini Viškovo nedaleko od Rijeke zaredale su se štete od vandala (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U općini Viškovo nedaleko od Rijeke zaredale su se štete od vandala (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 U općini Viškovo nedaleko od Rijeke zaredale su se štete od vandala (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Divljanje na Viškovu snimile nadzorne kamere: Mladi delinkventi uništavaju sve što im dođe pod ruke 1/2 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene