Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar turizma:

'Zakon o strateškim investicijama je poput autoceste za realizaciju projekata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna tema na današnjoj sjednici Vlade je prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima RH kojim Vlada želi omogućiti hitno pokretanje investicijskoga ciklusa kao glavnoga pokretača rasta i razvoja hrvatskoga gospodarstva.

Vlada je donijela Zakon o strateškim investicijskim projektima. Cilj joj je stvoriti preduvjete za povećanje investicija u hrvatsko gospodarstvo, koje uključuje unaprijeđenje uvjeta za gospodarenje dobrima od interesa za Republiku Hrvatsku. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Potvrđeno je Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković: ''Stiže prvih šest Rafalea, a nasilju u sportu nema mjesta''

Zakon o strateškim investicijama na Vladi je prezentirao Alen Leverić, zamjenik ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. 'Cilj je skratiti i znatno ubrzati investicijske projekte', rekao je Leverić. Ministar turizma Darko Lorencin rekao je kako je taj Zakon poput autoceste za realizaciju projekta. 'Dobili smo jako dobar okvir, no preostaje nam mnogo posla do realizacije', kaže Lorencin.

'Koordiniram ovaj proces i moram reći da je ovo revolucionarni zakon koji će iz temelja promijeniti okruženje za strateški vrijedne investicijske projekte', rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Strateškim projektima za državu, prema prijedlogu, smatraju se projekti čijom se provedbom stvaraju uvjeti za zapošljavanje većega broja osoba ovisno o vrsti i lokaciji projekta, koji znatno doprinose razvoju ili poboljšanju uvjeta i standarda za proizvodnju proizvoda i pružanje usluga, koji uvode i razvijaju nove tehnologije kojima se povećava konkurentnost i ekonomičnost u gospodarstvu ili javnom sektoru i/ili kojima se podiže ukupna razina sigurnosti i kvaliteta života građana i zaštita okoliša, koji pozitivno utječu na više gospodarskih djelatnosti i koji u većoj mjeri doprinose održivom razvitku i zaštiti prostora i okoliša, te koji znatno doprinose konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

>> Ministar Vrdoljak otkrio detalje za ubrzanje velikih investicija!

Projekti moraju zadovoljavati određene kriterije, među njima i onaj da imaju vrijednost ukupnih kapitalnih troškova ulaganja najmanje od 150 milijuna kuna ili da imaju mogućnost sufinanciranja iz fondova i programa Europske unije, a ukupna vrijednost kapitalnih troškova projekta tada mora biti najmanje 75 milijuna kuna.

Strateškim projektima za RH smatrat će se i oni koji se ostvaruju na potpomognutim područjima ili na otocima, a vrijednost kapitalnih troškova ulaganja iznosi najmanje 20 milijuna kuna.

Zakon o suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU

Na početku Sjednice Vlade premijer Zoran Milanović komentirao je Zakon o suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU.

'S obzirom na nesmotrenu i neartikuliranu kritiku koja dolazi od suparnika, moram reći da se nijedan zakon ne donosi krojeno prema nekoj osobi, ovaj najmanje, na tom je zakonu radila radna skupila koja je donijela određen prijedlog koji je dobar i ima određeni racional. Neki su se odmah digli na stražnje noge. Podsjećam, imali smo rat i u tom se ratu dogodilo puno ružnih stvari, pa i s naše strane. Ako netko treba voditi računa o tome i provoditi postupke, to smo mi, ne neko treći. Ako prag spustimo za sva kaznena djela koja su se ikad dogodila, onda omogućavamo da bilo koja treća jurisdikicija u EU traži izručenje protiv naših branitelja. Ako je bilo zločina to ćemo sami riješiti. Neću dopustiti da to radi netko treći. To je ponižavajuće za nas. Svoje probleme moramo rješavati sami. Naš grijeh, naš teret naša obaveza', rekao je Milanović.

Linić: Proizvođači duhana su pokrali državni proračun

Ministar financija Slavko Linić, govoreći o Zakonu o trošarinama, koji se tiče i cijena cigareta, rekao je kako su proizvođači duhana 'preko noći pokrali proračun' i 'gurali ruku u džep proračuna'.

'Ovim zakonom onemogućavamo stvaranje spekulativnih zaliha. Koliko god se mi trudili da povećanje cijena i trošarina bude vrlo brzo, proizvođači su ti koji otprilike previđaju kad će uslijediti povećanje', kaže Linić te objašnjava da je povećanje cijena prošle godine rezultiralo potpunim ispražnjenjem markica. Prema novim pravilima proizvođači će popisivati zalihe, a markice neće imati vrijednost.

Premijer je ministru financija rekao kako bi trebao pažljivije birati riječi. 'Birajmo riječi, nisu nas pokrali. Bili su brži, pa ćemo mi biti brži. Ljudi su se naučili tako raditi, sad neće tako raditi jer ćemo mi provoditi zakon', rekao je Milanović.

Povećanje trošarina za motorne benzine

Govoreći o Prijedlogu uredbe o izmjeni Uredbe o visini trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon, Linić je rekao kako u utorak slijedi pad cijena za dizele i benzine, pa se neće osjetiti što Vlada podiže trošarine na motorne benizne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene