Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZVJEŠĆE EUROSTATA

Hrvatska dio pozitivnog trenda u EU-u: Po ovome smo tik uz Finsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni blago je smanjena u listopadu, a Hrvatska je pratila trend, izjednačivši se s prosjekom u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

Na razini EU-a stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u listopadu 6,0 posto, kliznuvši s revidiranih 6,1 posto u rujnu, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

U eurozoni spustila se sa 6,6 na 6,5 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Usporedbe radi, u prošlogodišnjem listopadu u EU je dosezala 6,6 posto, a u eurozoni 7,3 posto.

Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU-u u listopadu bilo približno 12,95 milijuna građana, od čega njih približno 10,87 milijuna u eurozoni. Na godišnjoj razini broj nezaposlenih u EU-u smanjen je za 1,158 milijuna, a u eurozoni za 1,053 milijuna.

Pročitajte i ovo Schengen - 1 SNAŽNA PODRŠKA Dobre vijesti: Nijedna članica nema primjedbi na prijedlog o ulasku Hrvatske u Schengen

Hrvatska uz Finsku

Španjolska i Grčka još uvijek jedine bilježe dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u listopadu iznosila 12,5 odnosno 11,6 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u listopadu iznosila 6,5 posto, kliznuvši za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranih 6,6 posto u rujnu. Eurostat je raniju procjenu za rujan podigao za 0,3 postotna boda, navodi se u priopćenju.

U listopadu prošle godine iznosila je 6,9 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj, prema Eurostatovim podacima, u listopadu bilo 118.000 građana, za tisuću manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji listopad broj im je smanjen za osam tisuća.

Najbliža Hrvatskoj u listopadu je bila Finska, sa stopom od 6,8 posto.

Najniže su stope nezaposlenosti i u listopadu bilježile Češka, od 2,1 posto, Njemačka i Poljska, od tri posto, te Malta, gdje je iznosila 3,1 posto.

Blizu su i Mađarska i Nizozemska, sa stopama nezaposlenosti od 3,6 odnosno 3,7 posto.

Stagnacija nezaposlenosti mladih

Stopa nezaposlenosti među građanima u dobi do 25 godina u listopadu je u EU-u iznosila 15,1 posto, a u eurozoni 15 posto, blago se spustivši u odnosu na rujanskih 15,2 posto, koliko je na oba područja iznosila i u listopadu 2021.

U EU-u je u prošlom mjesecu bez posla bilo 2,872 milijuna mladih, od čega 2,326 milijuna u eurozoni.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 NOVI ZOR Vlada predstavila izmjene Zakona o radu: Ovo su ključne novosti

U usporedbi s istim mjesecom lani broj nezaposlenih mladih uvećan je za 102 tisuće u EU-u i za 81 tisuću u eurozoni.

Samo pet zemalja ispod 10 posto

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u listopadu su bilježile Španjolska i Grčka, od 32,3 odnosno 27,3 posto.

Slijede Italija i Švedska, sa stopom nezaposlenosti među mladima od 23,9 odnosno 21,6 posto.

Blizu su i Latvija i Luksemburg, gdje je bez posla gotovo svaka peta osoba mlađa od 25 godina.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, u listopadu je najnižu stopu nezaposlenosti mladih imala Češka, od 5,7 posto. Vrlo blizu je i Njemačka, sa stopom od 5,8 posto.

Jednoznamenkaste stope nezaposlenosti građana u dobi do 25 godina bilježe još samo Nizozemska, Malta i Mađarska, gdje je iznosila 7,8 posto, odnosno 8,1 i 9,5 posto.

Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obvezne dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti, već ih dostavljaju na kvartalnoj razini.

U trećem tromjesečju Hrvatska je prema revidiranim podacima bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 17,4 posto. Bez posla ih je u razdoblju od srpnja do rujna bilo 25 tisuća, pokazale su najnovije tablice Eurostata.

Izvješće za rujan pokazivalo je stopu nezaposlenosti mladih od 15,5 posto, uz 23 tisuće nezaposlenih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene