Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO

Ministar Vrdoljak otkrio detalje za ubrzanje velikih investicija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Detalje Zakona, koji bi napokon trebao ubrzati velike investicije, otkrio nam je u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Vlada napokon donosi Zakon o strateškim investicijama. Prvi prijedlog je, nakon lavine kritika kako otvara prostor za rasprodaju javnog dobra, vraćen na doradu. Popravljena verzija očekuje se na sljedećoj sjednici Vlade.

Pročitajte i ovo Ivan Vrdoljak Nakon žalbi građana Loše vijesti za bivšeg ministra: Tvrtka Ivana Vrdoljaka ostala bez dozvole za rad Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Vlada je otklonila mogućnost rasprodaje javnog dobra stranim investitorima tako da je u Zakonu jasnije naznačeno da se ne može realizirati ni jedan projekt koji nije u prostoru u kojem je planom predviđena gradnja.

>> Vrdoljak poduzetnicima poslao UPITNIK s 95 pitanja - dao im dva tjedna za odgovor

Također iz Vlade kažu da će svaki projekt morati proći tri faze kontrole da bi bio proglašen strateškim te da bi se njegove procedure onda ubrzavale. Zakon dolazi u trenutku kada Hrvatska ima velikih problema sa pokretanjem privatnih investicija zbog dužine i kompliciranosti birokratskih procedura.

Projekti 'teži' od 150 milijuna eura dobivaju oznaku za ubrzavanje procedure

Donošenje ovog zakona zapravo je priznanje da su procesi toliko spori da treba poseban zakon da bi se oni ubrzali. Ministar Ivan Vrdoljak tvrdi da Zakon nikada nije pružao mogućnost rasprodaje javnog dobra. Ali je taj dio ipak u novoj verziji sada jasnije formuliran.

'Samo što smo sada na možda transparentniji, jednostavniji, egzaktniji način to napisali, to se podrazumijevalo i prvi put. Izvan prostorno-planske dokumentacije ni jedan projekt ne može biti realiziran', rekao je Vrdoljak. Da bi dobio oznaku koja će mu ubrzati procedure ulaganje mora biti teško iznad 150 milijuna eura. No za područja od posebne skrbi taj se kriterij spušta na 20 milijuna.

'Sve one investicije koje su danas usporene ili nisu u realizaciju zbog sporosti administracije ili nekih barijera. Od tri do pet puta će biti brža realizacija', rekao je Vrdoljak.

Vrdoljak: Očekujem da će do kraja mandata sustav biti dovoljno efikasan

Rađena je simulacija na stvarnom projektu turističkog resorta teškom iznad 200 milijuna eura sa 300 radnih mjesta. Prije Zakona procedure trajanje procedura izmjereno je na 8 do 26 mjeseci, a nakon Zakona trebalo bi biti skraćeno na pet mjeseci. 'Ne treba imati iluzije da će se donošenjem ovog Zakona cijeli svijet u ovoj zemlji pokrenuti, ali možemo promijeniti osjećaj investicijskog okruženja na bolje', kaže Vrdoljak.

Ministra smo pitali kada će Vlada konačno dovesti cijeli birokratski sustav u red tako da ovakav Zakon više ne bude potreban. 'Ja očekujem do kraja mandata sa izmjenom Zakona o gradnji, izmjenom Zakona o prostornom uređenju, izmjenom niza drugih akata u ministarstvu prometa u Ministarstvu poljoprivrede u šumama i vodama do kraja mandata imati sustav koji je dovoljno efikasan da nam ovaj Zakon više nije potreban', rekao je Vrdoljak.

No, konačnu ocjenu Vladinog pokušaja ubrzavanja morat će dati naravno sami investitori. Ono što se do sada pokazalo kao potencijalni problem kod svih dobrih ideja u Hrvatskoj za vrijeme bilo koje Vlade je nažalost bila loša provedba tako da tu treba biti vrlo oprezan.

No, ipak lista djelatnosti koje mogu aplicirati je sada proširena sa proizvodnje i inovacija i na energetski sektor i infrastrukturne projekte.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene