Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer odmah reagirao

VIDEO Linić: Proizvođači cigareta su pokrali državni proračun! Milanović mu sa smiješkom očitao bukvicu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Govoreći na sjednici Vlade o izmjenama trošarina na cigarete ministar financija Slavko Linić nije birao riječi.

'Proizvođači cigareta su pokrali državni proračun, želim spriječiti takve pljačke', bez dlake na jeziku je rekao na sjednici Vlade ministar Slavko Linić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Probijeni svi rokovi Uznemirujuće fotografije stigle i na kutije cigareta: Hoćete li prestati pušiti? Slika nije dostupna Ministar ništa ne otkriva Unatoč najavama struja neće pojeftiniti, moguće i poskupljenje

'Moramo dodatno urediti trošarinski sustav oporezivanja cigareta, da bi se na jednaki način oporezivale cigarete kod promjena trošarine. Time se onemogućavaju spekualtivne zalihe. Uvodi se sustav kontrole zaliha cigareta i to se rješava.
Koliko god se trudili da povećanje cijena i trošarina bude brzo, proizvođači su ti koji predviđaju kad će uslijediti povećanje. Naše povećanje prošle godine je rezultiralo potpunijim ispražnjenjem svih po starim markicama. Očekivali smo da imamo 46 posto ostvarenja plana, a imali smo 36. Preko noći su nam ispraznili markice i pokrali državni proračun', rekao je ministar Linić, no premijer Milanović ga je upozorio.

'Moramo birati riječi... Nisu nas pokrali nego su bili brži', upozorio je premijer Zoran Milanović.

Rok prilagodbe za proizvođače duhana i duhanskih proizvoda i potrošače je do 1. studenog, a prva poskupljenja kreću 1. srpnja kad će cigarete s novom markicom biti skuplje za 2 kune.

>>Hoćete li zbog poskupljenja cigareta prestati pušiti?

Ova izmjena Zakona o trošarinama propisuje i popisivanje svih cigareta na zalihama (u proizvodnji, trošarinskom skladištu, veleprodaji i maloprodaji), na koje će se u trenutku promjene trošarina obračunavati nova, viša trošarina. To je kraj dosadašnje prakse da duhanski proizvođači gomilaju zalihe, zatraže od Ministarstva financija veći broj markica po 'starim' cijenama i onda određeno vrijeme nakon poskupljenja prodaju cigarete po nižim cijenama, pa država tako ubire i nižu trošarinu i porez.

Cigarete će dobivati i dalje markice, ali na njima neće biti cijene, pa će biti moguće i da se s danom primjene novih trošarina prodaju po novoj cijeni. Od 25.lipnja zbog izmjena trošarina na plinsko ulje odnosno dizel isti će poskupjeti za 9,6 lipa po litri. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene