Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Taj smo dan nas tri odlučile prije sata pojesti sjemenke dature. Ja sam pojela nekoliko desetaka, a I. je odlučila uzeti puno više i jako joj je pozlilo", ispričala je preplašena školska kolegica I.K.


Djevojka je primljena s jakim halucinacijama, napadima agresije i u stanju vrlo sličnom epilepsiji, no brzo je ustanovljeno da se otrovala sjemenkama dature. 

Vezani članci Uhićen mladić, ilustracija Razbijena skupina trgovaca drogom: Prilikom privođenja jednom muškarcu pozlilo, hitno prebačen u bolnicu - "Pred očima mi se sin gasio!" Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Nakon velike zapljene kokaina u Dubrovniku: ''Zločinačke organizacije traže druge ulazne luke prema tržištu Europe"

Učenice prvog razreda srednje škole "Hrvatski kralj Zvonimir" u Krku očito nisu jedine koje se na ovaj način zabavljaju. Krčki srednjoškolci objašnjavaju da često jedu daturu koja im besplatno omogućuje omamljenost. 

Nije kažnjivo jesti cvijeće - kaže jedan dječak, što je istina, s obzirom na to da datura nije na policijskoj listi zabranjenih tvari.
Prijateljicu I.K., koja nam je priznala što su učinile, droga je držala i kad se vratila kući iz škole. Nakon što je sestra primijetila da nešto nije u redu, sve je priznala. 

Zanimljivo, mladi otočani sve više "uživaju" i u “božanskoj kadulji”, vrsti koja u Hrvatskoj ne uspijeva, ali je mnogi, također legalno, nabavljaju na internetu.