Luka Ploče
Luka Ploče Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Pixsell

Sedam kontejnera punih gotovo šest milijuna kutija cigareta krenulo je brodom iz Dubaija. Stigli su do poznate hrvatske luke i ''nasukali se''. Hrvatska policija razbila je još jedan lanac krijumčara.


Zločinačko udruženje, nedozvoljena trgovina i davanje mita - sve su to kaznena djela za koje se sumnjiči šest osoba nakon još jedne velike i uspješne akcije hrvatske policije u borbi protiv krijumčara

U ovom slučaju riječ je bila o švercu cigareta, i to na veliko - šestorka je iz Dubaija brodovima organizirala otpremu sedam kontejnera s najmanje 90 tona, odnosno 5.798.400 kutija krijumčarenih cigareta. A da bi osigurali ''zelenu rutu'', nastojali su prodrijeti i u carinsku službu. Od devet planiranih kontejnera dosad su dopremili tri s najmanje 35 tona cigareta. Prodajom su zaradili 28,5 milijuna kuna.

''Krijumčari u banani''

''Rupa'' u kojoj su ''popušili'' dobro je poznata hrvatska luka koja je često spominjana kad je riječ o švercu raznih vrsta ilegalnih roba. Iz Luke Ploče cigarete su trebale u Zagreb, pa dalje u druge zemlje Europske unije (EU).

Imali su krijumčari još planova, poput šverca kokaina, ali ti se ni djelomično nisu ostvarili.

Detalje o najnovijem ulovu objavili su USKOK i policija, a možete ih pročitati u MUP-ovu priopćenju, koje prenosimo u cijelosti:

Kako je policija razbila još jedan krijumčarski lanac

''Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Služba Zagreb, u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije i Carinskom upravom Ministarstva financija RH te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), proveli su kriminalističko istraživanje nad šest osoba (41, 44, 34, 51, 51, 40) svi strani državljani od kojih prvoosumnjičeni ima i hrvatsko državljanstvo zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, te nedozvoljena trgovina i davanje mita, oboje u svezi kaznenog djela počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Kriminalističko istraživanje se provelo zbog osnova sumnje kako kriminalna skupina okupljena oko prvoosumnjičenog 41-godišnjaka povezana u zločinačko udruženje, planira organizirati i realizirati kontinuirano krijumčarenje velikih količina cigareta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preko teritorija Republike Hrvatske te dalje u druge zemlje članice Europske Unije.

Dino Hajdarević - 2 Šokantni detalji iz djelovanja zločinačkih udruženja u Istri: "Na javnim mjestima su to prekrcavali, naočigled svih..."

Članovi ovog zločinačkog udruženja nastojali su osigurati neometani transfer krijumčarenih cigareta iz Luke Ploče, kamo bi cigarete pristigle u kontejneru brodskim putem, transportom do Zagreba, gdje bi prateća dokumentacija glasila na drugu vrstu robe od one koja se stvarno nalazi u kontejneru, s time da bi u kontejneru u prva dva reda bila postavljena deklarirana roba, dok su se u preostalom prostoru kontejnera nalazile cigarete.

Kako bi osigurali prethodno navedenu tzv. zelenu rutu članovi zločinačkog udruženja su koristeći se koruptivnim aktivnostima nastojali ''prodrijeti'' u carinsku službu te su imali za cilj koruptivno djelovati prema carinskim službenicima, a sve u svrhu ostvarivanja protuzakonite nepripadne imovinske koristi.

Dakle, sumnja se da je prvoosumnjičeni 41-godišnjak od ožujka 2021. do siječnja 2022., u Zagrebu i Pločama, Dubaiju te na području Republike Slovenije, Mađarske, Poljske i drugih država članica Europske Unije, povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene, kao i više drugih zasad nepoznatih osoba, a kao cilj djelovanja odredio je krijumčarenje velikih količina cigareta bez trošarinskih markica prikrivenim uvozom iz Dubaija u Republiku Hrvatsku i Europsku uniju te njihovu prodaju na ilegalnom tržištu radi ostvarenja znatne nepripadne materijalne koristi.

Drugoosumnjičenom 44-godišnjaku je povjerena organizacija cjelokupnog transporta krijumčarenih cigareta iz Dubaija preko luke Ploče u druge države članice Europske unije radi prodaje krajnjim kupcima, pronalazak skladišta na području Zagreba, kao i da osigura neometan prolaz kontejnera kroz Luku Ploče tj. da izbjegne carinsku kontrolu.

Kokain - Ilustracija - 2 Podignuta optužnica zbog šverca kokaina u kontejneru s bananama. Prodajom droge "zaradili" više od 2 milijuna eura

Sumnja se da su iz Dubaija brodovima organizirali otpremu ukupno sedam kontejnera s najmanje 90 tona odnosno 5.798.400 kutija krijumčarenih cigareta bez trošarinskih markica, dok su preko carinske i granične crte u Republiku Hrvatsku bez prijave carinskim službenicima ilegalno do sada dopremili tri kontejnera s ukupno najmanje 35 tona odnosno 2.539.200 kutija krijumčarenih cigareta. Cigarete su teretnim vozilima prevezli u Republiku Sloveniju, Mađarsku, Poljsku i druge države EU gdje su ih prodali na ilegalnom tržištu po minimalnoj cijeni od 11,25 kuna po kutiji te time ostvarili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 28.566.000 kuna. Novac su međusobno podijelili i zadržali za sebe.

Na isti način planirali su i krijumčarenje kokaina, no do realizacije i ostvarenja tog plana nije došlo. U daljnjoj ilegalnoj distribuciji i prodaji krijumčarenih cigareta spriječeni su intervencijom policijskih službenika u Republici Hrvatskoj.

Zapljena droge u Luci Ploče VIDEO Pogledajte gdje su je skrivali: Policija pokazala detalje akcije u kojoj je zaplijenjena droga vrijedna 17 milijuna eura
Zoran Tikvica Detalji rekordne zapljene droge u Pločama, poznata i ruta brodova: "Uspjeli smo to maknuti s ulica"

Dakle, sumnja se da je 41-godišnjak organizirao zločinačko udruženje, a 44-godišnjak ga vodio te su zajedno s 34-godišnjakom neovlašteno kupili, prodali i prenijeli robu čiji je promet ograničen, dok je službena osoba simulirano primila potkupninu. Ostali osumnjičeni su u sastavu zločinačkog udruženja neovlašteno kupili, prodali i prenijeli robu čiji je promet ograničen, tj. bili su zaduženi za prepakiravanje i prijevoz cigareta.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su dostupne prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenika predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su dostavili USKOK-u.''

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju