Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DETALJI VELIKE AKCIJE

Iz Dubaija preko poznate domaće luke prošvercali 35 tona cigareta za gotovo 29 milijuna kuna. Imali su i veće planove, ali uplela se hrvatska policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam kontejnera punih gotovo šest milijuna kutija cigareta krenulo je brodom iz Dubaija. Stigli su do poznate hrvatske luke i ''nasukali se''. Hrvatska policija razbila je još jedan lanac krijumčara.

Zločinačko udruženje, nedozvoljena trgovina i davanje mita - sve su to kaznena djela za koje se sumnjiči šest osoba nakon još jedne velike i uspješne akcije hrvatske policije u borbi protiv krijumčara

U ovom slučaju riječ je bila o švercu cigareta, i to na veliko - šestorka je iz Dubaija brodovima organizirala otpremu sedam kontejnera s najmanje 90 tona, odnosno 5.798.400 kutija krijumčarenih cigareta. A da bi osigurali ''zelenu rutu'', nastojali su prodrijeti i u carinsku službu. Od devet planiranih kontejnera dosad su dopremili tri s najmanje 35 tona cigareta. Prodajom su zaradili 28,5 milijuna kuna.

''Krijumčari u banani''

''Rupa'' u kojoj su ''popušili'' dobro je poznata hrvatska luka koja je često spominjana kad je riječ o švercu raznih vrsta ilegalnih roba. Iz Luke Ploče cigarete su trebale u Zagreb, pa dalje u druge zemlje Europske unije (EU).

Imali su krijumčari još planova, poput šverca kokaina, ali ti se ni djelomično nisu ostvarili.

Detalje o najnovijem ulovu objavili su USKOK i policija, a možete ih pročitati u MUP-ovu priopćenju, koje prenosimo u cijelosti:

Kako je policija razbila još jedan krijumčarski lanac

''Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Služba Zagreb, u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije i Carinskom upravom Ministarstva financija RH te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), proveli su kriminalističko istraživanje nad šest osoba (41, 44, 34, 51, 51, 40) svi strani državljani od kojih prvoosumnjičeni ima i hrvatsko državljanstvo zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, te nedozvoljena trgovina i davanje mita, oboje u svezi kaznenog djela počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Kriminalističko istraživanje se provelo zbog osnova sumnje kako kriminalna skupina okupljena oko prvoosumnjičenog 41-godišnjaka povezana u zločinačko udruženje, planira organizirati i realizirati kontinuirano krijumčarenje velikih količina cigareta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preko teritorija Republike Hrvatske te dalje u druge zemlje članice Europske Unije.

Pročitajte i ovo Dino Hajdarević - 2 DUHANSKA MAFIJA Šokantni detalji iz djelovanja zločinačkih udruženja u Istri: "Na javnim mjestima su to prekrcavali, naočigled svih..."

Članovi ovog zločinačkog udruženja nastojali su osigurati neometani transfer krijumčarenih cigareta iz Luke Ploče, kamo bi cigarete pristigle u kontejneru brodskim putem, transportom do Zagreba, gdje bi prateća dokumentacija glasila na drugu vrstu robe od one koja se stvarno nalazi u kontejneru, s time da bi u kontejneru u prva dva reda bila postavljena deklarirana roba, dok su se u preostalom prostoru kontejnera nalazile cigarete.

Kako bi osigurali prethodno navedenu tzv. zelenu rutu članovi zločinačkog udruženja su koristeći se koruptivnim aktivnostima nastojali ''prodrijeti'' u carinsku službu te su imali za cilj koruptivno djelovati prema carinskim službenicima, a sve u svrhu ostvarivanja protuzakonite nepripadne imovinske koristi.

Dakle, sumnja se da je prvoosumnjičeni 41-godišnjak od ožujka 2021. do siječnja 2022., u Zagrebu i Pločama, Dubaiju te na području Republike Slovenije, Mađarske, Poljske i drugih država članica Europske Unije, povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene, kao i više drugih zasad nepoznatih osoba, a kao cilj djelovanja odredio je krijumčarenje velikih količina cigareta bez trošarinskih markica prikrivenim uvozom iz Dubaija u Republiku Hrvatsku i Europsku uniju te njihovu prodaju na ilegalnom tržištu radi ostvarenja znatne nepripadne materijalne koristi.

Drugoosumnjičenom 44-godišnjaku je povjerena organizacija cjelokupnog transporta krijumčarenih cigareta iz Dubaija preko luke Ploče u druge države članice Europske unije radi prodaje krajnjim kupcima, pronalazak skladišta na području Zagreba, kao i da osigura neometan prolaz kontejnera kroz Luku Ploče tj. da izbjegne carinsku kontrolu.

Pročitajte i ovo Kokain - Ilustracija - 2 USKOK IH OPTUŽIO Podignuta optužnica zbog šverca kokaina u kontejneru s bananama. Prodajom droge "zaradili" više od 2 milijuna eura

Sumnja se da su iz Dubaija brodovima organizirali otpremu ukupno sedam kontejnera s najmanje 90 tona odnosno 5.798.400 kutija krijumčarenih cigareta bez trošarinskih markica, dok su preko carinske i granične crte u Republiku Hrvatsku bez prijave carinskim službenicima ilegalno do sada dopremili tri kontejnera s ukupno najmanje 35 tona odnosno 2.539.200 kutija krijumčarenih cigareta. Cigarete su teretnim vozilima prevezli u Republiku Sloveniju, Mađarsku, Poljsku i druge države EU gdje su ih prodali na ilegalnom tržištu po minimalnoj cijeni od 11,25 kuna po kutiji te time ostvarili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 28.566.000 kuna. Novac su međusobno podijelili i zadržali za sebe.

Na isti način planirali su i krijumčarenje kokaina, no do realizacije i ostvarenja tog plana nije došlo. U daljnjoj ilegalnoj distribuciji i prodaji krijumčarenih cigareta spriječeni su intervencijom policijskih službenika u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna heroin i kokain VIDEO Pogledajte gdje su je skrivali: Policija pokazala detalje akcije u kojoj je zaplijenjena droga vrijedna 17 milijuna eura
Pročitajte i ovo Zoran Tikvica Operativna akcija Detalji rekordne zapljene droge u Pločama, poznata i ruta brodova: "Uspjeli smo to maknuti s ulica"

Dakle, sumnja se da je 41-godišnjak organizirao zločinačko udruženje, a 44-godišnjak ga vodio te su zajedno s 34-godišnjakom neovlašteno kupili, prodali i prenijeli robu čiji je promet ograničen, dok je službena osoba simulirano primila potkupninu. Ostali osumnjičeni su u sastavu zločinačkog udruženja neovlašteno kupili, prodali i prenijeli robu čiji je promet ograničen, tj. bili su zaduženi za prepakiravanje i prijevoz cigareta.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su dostupne prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenika predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su dostavili USKOK-u.''

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene