Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK IH OPTUŽIO

Podignuta optužnica zbog šverca kokaina u kontejneru s bananama. Prodajom droge "zaradili" više od 2 milijuna eura

Kokain - Ilustracija - 2
Kokain - Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr
USKOK je podignuo optužnicu protiv petero osumnjičenih zbog šverca kokaina. Sumnja se da su ilegalnom prodajom droge utržili više od dva milijuna eura.

Nakon provedene istrage, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta pred Županijskim sudom u Splitu podignuo je optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana starosti 60 i 45 godina, 56-godišnjakinje i 52-godišnjaka te talijanskog državljanina starog 51 godinu zbog zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u zločinačkoj udruzi. U pitanju je kokain pronađen u kontejneru s bananama u luci Ploče.

Prema USKOK-ovu priopćenju objavljenom u utorak, optužnicom se prvom osumnjičeniku stavlja na teret da je od 2019. pa do kraja 2020. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije, Ekvadora i Italije, zajedno s još najmanje jednom za sada neutvrđenom osobom, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike sa točno određenim zaduženjima i ulogama radi kontinuirane nabavke, prijevoza, prijenosa i prodaje velikih količina kokaina na ilegalnom tržištu Hrvatske i Italije.

"Nakon što je u Ekvadoru osoba neutvrđenog identiteta sakrila drogu u kontejner s bananama i otpremila ju brodom do krajnjeg odredišta u Luci Ploče, u okviru podjele zaduženja peti osumnjičeni je, kao carinski službenik u Područnom carinskom uredu Split, Carinskom uredu Ploče, po uputi prvog osumnjičenog osigurao siguran i neometan provoz kontejnera kroz Luku Ploče do dogovorenog odredišta nakon što je kontejner u kojem je dopremljena droga iskrcan s teretnog broda, te je o kretanju kontejnera obavještavao prvog osumnjičenog.

Potom su prva dvojica osumnjičenih na parkiralištu kraj osnovne škole pretovarili kokain u vozilo drugog osumnjičenika., nakon čega je on drogu uskladištio u stanu u Metkoviću", navodi se u priopćenju USKOK-a.

O daljnim koracima preprodaje prva četvorica osumnjičenih dogovarala su se mobitelima. Tako su u najmanje šest navrata isporučili kupcima najmanje 102 kilograma kokaina, po cijeni od najmanje 25.000 eura po kilogramu. Četvrti osumnjičeni tako je u najmanje dva navrata preuzeo kokain u količini od najmanje 42.064,3 grama, od čega je jednom uspio 21 kilogram kokaina prevesti u posebno prerađenom prostoru vozila do zasad nepoznatih kupaca u Italiji, dok su 26. lipnja 2020. na području Baćina policijski i carinski službenici u istom vozilu pronašli i oduzeli 21.064,3 grama kokaina, zbog čega je osuđen pravomoćnom presudom Općinskog suda u Metkoviću.

Pročitajte i ovo Zoran Tikvica Operativna akcija Detalji rekordne zapljene droge u Pločama, poznata i ruta brodova: "Uspjeli smo to maknuti s ulica"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna heroin i kokain VIDEO Pogledajte gdje su je skrivali: Policija pokazala detalje akcije u kojoj je zaplijenjena droga vrijedna 17 milijuna eura

"Tako nabavljenim i prodanim kokainom zaradili su najmanje 2.025.000,00 eura, dok je četvrti osumnjičeni prodajom 21 kilograma te droge zaradio najmanje 525.000,00 eura", tereti ih USKOK.

Za troje osumnjičenih zatraženo je produženje pritvora.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene