Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organizirani kriminal

Scene kao iz filmova! Objavljena snimka uhićenja dilera u Splitu: "Policija, otvaraj vrata!"

MUP objavio snimku akcije uhićenja dilera
MUP objavio snimku akcije uhićenja dilera Foto: MUP/DNEVNIK.hr
Splitska policija u koordinaciji s USKOK-om uhitila je u četvrtak više osoba osumnjičenih za organizirani kriminal. Sumnja se da su dopremali kokain iz Južne Amerike, ali i organizirali pokušaj ubojstva zbog duga od 270.000 eura.

Nakon što je policija u četvrtak u velikoj akciji uhitila više osoba koje se povezuje s narkomiljeom, USKOK je u petak objavio detalje, a objavljena je i snimka akcije.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2 Pokrenuta istraga Nova akcija EPPO-a: Troje uhićeno zbog prijevara s poticajima i krivotvorenja

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PU splitsko-dalmatinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedam hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari", objavili su. 

Sumnjaju je da je prvookrivljeni prošle godine okupio još trojicu, razradio plan i svakom od njih podijelio zadatke kako bi ubili muškarca zbog 270.000 eura koje je dugovao prvookrivljenom. Dug je nastao u sporu zbog prodaje droge. 

Plan je bio i zastrašiti njemu bliske i povezane osobe te im uništiti imovinu tako što će podmetati požare i bacati eksplozivne naprave.

"Osim toga, navedene je okrivljenike prvookrivljeni povezao u zajedničko djelovanje s namjerom da kontinuirano iz Južne Amerike u države Europske unije nabavljaju veće količine kokaina, a iz država Europske unije heroin i marihuanu te radi njihova krijumčarenja i daljnje preprodaje. Radi ostvarenja cilja usmrćenja spomenutog muškarca naizmjence su izviđali stanove i kuće koje koristi, pratili kretanje vozila koje koristi te opservirali mjesta gdje su ta vozila parkirana, a u tu svrhu nabavili su motocikl i motociklističku kacigu s vizirom", piše DORH.

Traži se ''killer''

Prvookrivljeni je iznajmio stan u Splitu, u zgradi u kojoj žrtva živi. Zadužio je drugookrivljenog da, nakon što za sada nepoznata osoba nadimka ''killer'', koju je angažirao da ubije muškarca, atentatora preveze u BiH.

DORH navodi kako je glavni organizator radi zastrašivanja, zajedno s drugim, trećim i četvrtim okrivljenim u pivske boce stavljao šećer i benzin te pravio molotovljeve koktele.

Angažirao je još dva muškarca koji su s tima koji su pravili koktele motociklima odlazili do poslovnih prostora obitelji povezanih osoba, razbijali prozore i unutra bacali koktele.  

Motocikle su nakon toga sakrili, a u iznajmljenom stanu promijenili su odjeću i obuću. Korištenu odjeću i obuću zapalili su kako bi zametnuli tragove.

Posao u Belgiji 

"Nadalje se osnovano sumnja da je I. okr., s ciljem nabave, krijumčarenja i prodaje kokaina, heroina i marihuane, detaljno razradio plan s II., III. i IV. okr. te potom povezao i VII. okr. u zajedničko djelovanje", kaže DORH.

Radi realizacije plana sa zasad više nepoznatih osoba iz Južne Amerike i Belgije dogovorili su da će teretnim brodovima na liniji Brazil – Antwerpen u Belgiji krijumčariti drogu iz Južne Amerike u Europu svakih petnaest dana te da će zasad nepoznata osoba iz Belgije, koja ima pristup luci, po dolasku broda preuzimati drogu zapakiranu u posebnu kutiju, a zatim je utovariti u svoj kombi i odvesti do garaže, gdje će je pregledati i onda uskladištiti u za tu svrhu posebno iznajmljen stan.

Za realizaciju plana nabavili su kriptirane telefone, a VII. okr. je otputovao u Antwerpen, gdje je iznajmio stan u koji će iz luke dopremiti prokrijumčarenu drogu koju će čuvati II. okr. te kriptiranim telefonom kontaktirati isključivo sa zasad nepoznatom osobom - vozačem koji će, ovisno o narudžbama kupaca, drogu iz stana preuzimati od II. okr. i predavati naručiteljima.

Novac dobiven prodajom droge organizator te još trojica planirali su podijeliti tako da svatko od njih zaradi po 50.000 eura po prodanom kilogramu droge.

"Nakon postignutog i razrađenog plana I., II., III. i VII. okr. otputovali su iz Splita i sastali se u Amsterdamu, odakle su otputovali u Belgiju gdje su iznajmili stanove. Po dopremanju droge u Hrvatsku IV. okr. je bio zadužen da po nalogu I. okr. preuzima manje količine droge te ju dovozi i prodaje na području Splita. Također je VII. okr. neovlašteno posjedovao automatski pištolj s ugrađenim prigušivačem pucnja i laserom te dva pripadajuća spremnika s 52 komada streljiva", zaključuju u DORH-u. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene